Slovenija
3118 ogledov

Pri Darsu se držijo za glavo: Že pet naletov na pešce na avtocesti

hoja po avtocesti pešec peščci dars
1/3
Zajem zaslona
V družbi Dars so v letošnjem poletju zabeležili že pet naletov na pešce na avtocesti, zato znova opozarjajo, da se na avtocesti ne smemo zadrževati izven vozila na vozišču, saj je to smrtno nevarno.

Tudi hoja po avtocesti oziroma njeno prečkanje je prepovedano in izredno nevarno, so sporočili z Darsa.

Ob tem opozarjajo tudi na primere nepravilnega ravnanja ob ustavljanju vozila na odstavnem pasu avtoceste zaradi okvare. Mnogokrat namreč vozniki hodijo po vozišču, s tem pa ogrožajo sebe in ostale udeležence v prometu. Če pride do okvare in zaustavitve vozila, naj gredo nemudoma vsi potniki iz vozila za varovalno ograjo in od tam pokličejo pomoč, svetujejo.

Pri hitrosti 130 kilometrov na uro, kolikor znaša omejitev hitrosti na avtocesti, voznik v sekundi prevozi več deset metrov, njegov reakcijski čas pa je okrog dve sekundi, če spremlja promet. To pomeni, da lahko voznik pešca na avtocesti opazi prepozno, vsak nepredviden odziv posameznika pa lahko vodi tudi do nesreče s hujšimi posledicami. "Zato 'sprehode' po avtocesti močno odsvetujemo," so zapisali.

Na avtocesti v primeru kritičnega dogodka poskrbite za svojo varnost, tako da prižgete varnostne utripalke, si nadenite odsevne jopiče, preden izstopite iz vozila, se prepričajte, da je to varno, ves čas bodite pozorni na promet okoli vas in se čim prej umaknite za varnostno ograjo, kjer počakajte na prihod intervencijskih služb. Ob tem bodite pozorni tudi na to, da za ograjo ni strmega pobočja ali prepada, v najkrajšem možnem času pa pokličite tudi prometnoinformacijski center na številko 1970, še svetujejo na Darsu.

Komentarjev 3
  • izy25 15:33 30.avgust 2024.

    Dars, dajte odpret odstavni pas za promet in ne da je 99,9% v letu prazen pas nikomer namenjen. Drugo pa pri izvozih na AC postavite stebričke v dolžini vsaj 200m, da se počasi vključuje v promet in ne kar takoj, ...prikaži več ko prideš iz izvoza. Primera Domžale, Krtina.

  • Pepe007 14:12 30.avgust 2024.

    Eden od povoženih pešcev je bil delavec Darsa, ker imajo slab protokol za merjenje slanosti vozišča.

  • Naklonsky 13:40 30.avgust 2024.

    Ravno dva dni nazaj sem na AC zgrožen opazil parkiran avto pod nadvozom AC (mogoče zaradi sence?) mlada dama (sklepam da je bila mlada, lahko da je previjala otroka) je imela odprta zadnja vrata avtomobila, obrnjena z ritjo na vozni ...prikaži večni pas in nekaj brkljala, mladi moški pa vlekel čiki…res, razumi, kdor more!