Slovenija
9876 ogledov

Prihaja vročinski val: ta dva dneva utegneta biti najbolj pasja

Vročina, poletje Profimedia
Vremenoslovci potrdili vročinski val, znano, katera dva dneva utegneta biti najbolj vroča prihodnji teden.

Vremenoslovci Agencije RS za okolje so za nas včeraj potrdili, da prihodnji teden prihaja prvi letošnji vročinski val

Pri Srednjeročni napovedi vremenoslovcev Ciklon.si pa so izdatno pojasnili, zakaj se bo našim krajem približal tako vroč zrak ter katera dva dneva bosta v prihodnjem tednu najbolj "pasja".  

"V naslednjem tednu se torej začne prvi vročinski val, vsaj po večini meteoroloških modelov, med katerimi najbolj izstopa evropski model, ki je tudi najbolj vroč, saj se s četrtkom dvignejo geopotencialne vrednosti na 594 dekametrov, kar nakazuje zelo močan in intenziven afriški anticiklon z vrednostmi visoko čez 20 °C na 850mb, po skupinskem izračunu nad osrednjo Slovenijo to vrednost doseže v sredo in še nekoliko višjo v petek," so zapisali v napovedi. 

"V četrtek pa povprečne vrednosti padejo zaradi vdora nekoliko hladnejšega zraka s severovzhoda. Najbolj vroča bosta po izračunih AIFS in ECMWF sreda in petek. Temperature čez dan bodo večinoma med 30 °C in 35 °C, največja verjetnost za 35 je na vzhodu Slovenije.  V četrtek pa po AIFS doseže 30 °C le na jugovzhodu Slovenije. IFS je za kake 3-4 stopinje bolj vroč. Če bi tak intenzivni Afričan prišel leta 2022, ko smo imeli suha tla, bi lahko govorili o +40 °C, tako pa bodo vlažna tla zavirala segrevanje," so pojasnili vremenoslovci Ciklon.si.

"Velja omeniti tudi saharski pesek, ki ga bo v zraku precej med sredo in petkom. Se ne bi zgodilo prvič, da bi prah znižal temperaturne maksimume za 3–4 stopinje in potem smo že na vrednostih, ki jih ima umetna inteligenca," so že opozorili na morebitna odstopanja od trenutnih izračunov.

"Do kdaj bo trajal vročinski val? Zaenkrat so vroči dnevi v torek in sredo, od četrtka naprej se začnejo med meteorološkimi modeli delati razlike, večina pa jih daje konec vročinskega vala v soboto. V petek zvečer oz. v noči na soboto, ko nas bo dosegla oslabljena vremenska fronta in prinesla osvežitev," so zaključili v napovedi za prihodnji teden.

Skok v zgodovino

V naslednjem tednu nas torej čaka prvi vročinski val v tem poletju. "Pogled na zgodovino v preteklih obdobjih pokaže, da se je leta 2021 začel prvi vročinski val nad osrednjo Slovenijo s 17. junijem, 2022 z 18. junijem in lani z 19. junijem. Letos ne bo nič drugače, mi je pa zanimiva povezava z junijem 2016, ko smo imeli prvo polovico podobno mokro kot letos, v drugi pa je prišlo bolj vroče in tudi bolj sušno obdobje, sicer se ni izšlo za vročinski val, ker so bili ti vroči dnevi precej kratkotrajni," so zapisali pri Ciklon.si.

Komentarjev 1
  • ferdopis59 13:07 16.junij 2024.

    Dva vročine! Ne ma j****at, kometatorčki z mašimi komtarji glede vreme tudi, vaši visokošolski vremenarji nemorejo spremeniti vremena. Vremenarji so nekaj podobneja kot "ciganke", ki ti "gtajo na roko ali kamen". Doživeto to pa verjameš v gargamela.