Slovenija
13 ogledov

Pristali bi na minus 7

Protestni shod 18. 4. 2012 Boštjan Tacol
Pogajanja. Sindikati vladi poslali predlog, naj se plače znižajo za sedem odstotkov. Sindikati neenotni.

Potem ko so jim sindikati javnega sektorja posredovali svoje predloge, je zdaj v pogajanjih na potezi vlada. A medtem ko so sindikati, združeni v koordinacijo stavkovnih odborov, splošno stavko začasno prekinili, policisti v njej vztrajajo. Zato so vladi tudi poslali dve ločeni mnenji.

"To ni noben razkol med sindikati. Gre le za to, da se v nekaterih ključnih stvareh strinjamo, v drugih pa ne," pravi Drago Ščernjavič iz Sindikata državnih organov Slovenije. Dodaja, da zdaj na svoj pisni predlog pričakujejo pisni protiodgovor vlade. "S konkretnimi številkami," še pravi Ščernjavič.

Kdaj naj bi se pogajalska skupina spet sestala, sicer ni jasno, sindikati pa zagotavljajo, da lahko kadarkoli spet začnejo stavkati.



Jože Mencinger, ekonomist

"Stavka ni učinkovita, če ne povzroči škode, in ker tokratna stavka resne škode ni povzročila, od nje ne bo posebne koristi. Je pa prav, da ljudje pokažejo nestrinjanje. Varčevanje vsepovprek za 15 odstotkov je čista neumnost. Ne rečem, da nekateri ukrepi niso smiselni – lotiti bi se jih morali že prej –, a nasploh bomo z varčevanjem dosegli manj prodaje, ljudje ne bodo imeli dela, manj bo davkov, vse bo šlo le navzdol. Pri nas ni ključen problem javni dolg, temveč nelikvidnost podjetij in to, da banke ne dajejo posojil. Po Evropi imamo dolgove prav zato, ker so države reševale bančni sektor."

Igor Pribac, filozof

"Stavka javnega sektorja je bila bolj kot ne opozorilna. Namenjena je bila preizkušanju razpoloženja po eni strani med javnimi uslužbenci, po drugi pa v realnem sektorju. Stopnjo solidarnosti med obema je težko oceniti. Pomembno je, da so jo izrazili vodilni sindikalisti, vprašanje pa je, ali enako misli njihova baza. Bojim se, da je solidarnost manjša, kot bi si jo želeli stavkajoči. A javni uslužbenci niso stavkali le za svoje interese, temveč tudi zato, ker varčevanje temeljno posega v javne strukture. Referendum je sicer verjetno močnejše orožje sindikatov kot stavka, a v teh razmerah je treba biti z njim previden."

Matevž Tomšič, sociolog

"Vlada od svojega varčevalnega paketa verjetno ne bo odstopila, zato bomo še videli, ali je imela stavka kakšen učinek. Sicer mislim, da ni bila upravičena; učinkovitejši je referendum, saj lahko zakon ustavi, a je vprašanje, ali je za sindikate sploh pozitivno, da se ga lotijo. Če bi varčevalne ukrepe na referendumu zavrnili, bi bilo to problematično. Mislim, da nova splošna stavka ni izključena, a bi zadeve poslabšala, saj bi se javno mnenje tedaj obrnilo proti sindikatom. Zaradi varčevalnih ukrepov bo podpora sicer padla tudi vladi."

Komentarjev 1
  • francek 09:18 20.april 2012.

    MENCINGER " CERTIFIKATI SO NIČ VREDEN PAPIR".