Slovenija
647 ogledov

Računsko sodišče ugotovilo kup nepravilnosti pri nakupu sodne stavbe

Nova sodna stavba na Litijski Anže Petkovšek
Računsko sodišče je pričakovano potrdilo ugotovljene nepravilnosti ministrstva za pravosodje pri nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski in nekatere še podrobneje izpostavilo, je končne ugotovitve za STA pospremila ministrica za pravosodje Andreja Katič. Meni, da bo treba premisliti o organizaciji vodenja tako zahtevnih investicij.

Andreja Katič, ki je vodenje ministrstva prevzela po odstopu Dominike Švarc Pipan (ta je odstopila ravno zaradi afere ob omenjenem nakupu stavbe na Litijski) pričakuje, da bodo organi odkrivanja in pregona čim prej opravili svoje delo. "Seveda pričakujem tudi pojasnila sodelavcev in sodelavk glede ugotovitev računskega sodišča," je navedla.

"Osebno pa menim tudi, da se je prehitro in ne dovolj premišljeno sprejela odločitev, da se prekinejo postopki, povezani z izgradnjo nove sodne stavbe, da se, namesto racionalizacije objekta, prostorska problematika sodišč rešuje z nakupi razpršenih objektov po Ljubljani. Analiza, ki je predlagala tovrstno rešitev, je namreč zaustavila vse dotedanje naloge, ki so bile izvedene in pri katerih so sodelovali tako predstavniki sodstva, ministrstva ter zunanje javnosti," je dodala Katič.

Hkrati pa meni tudi, da področje vodenja tako zahtevnih investicij terja tudi premislek o organiziranosti izvajanja tovrstnih nalog, "saj predstojnik upravičeno pričakuje od sodelavcev poznavanje postopkov, pa se je v tem primeru izkazalo, da temu ni tako".

Računsko sodišče je zaključilo revizijo predloga zaključnega računa lanskega proračuna, v okviru katerega je preverjalo tudi pravilnost izvedbe nakupa stavbe na Litijski. Revizijsko poročilo bo predvidoma javno objavljeno danes, v torek pa so ga že posredovali revidirancem, je izvedela STA.

Zaključno revizijsko poročilo, ki ga je pridobila STA, sicer ne prinaša bistveno spremenjenih ugotovitev v primerjavi z osnutkom poročila, ki je junija že zaokrožil v medijih. Ministrstvu med drugim očita, da pri pripravi proračuna za lani nakupa poslovne stavbe ni načrtovalo, a je kljub temu začelo izvajati aktivnosti v zvezi z morebitnim nakupom stavbe. Tako je bilo 6,5 milijona evrov od skupaj skoraj 7,7 milijona evrov, kolikor jih je za nakup stavbe zagotovila vlada decembra lani, zagotovljenih s prerazporeditvijo sredstev iz splošne proračunske rezervacije, čeprav za takšno prerazporeditev ni bilo podlage, saj v navedenem primeru ni šlo za namen, ki ga ne bi bilo mogoče načrtovati, ugotavljajo revizorji in ministrstvu za pravosodje očitajo, da je ravnalo v nasprotju z določbami zakona o javnih financah.

Ravnalo je tudi v nasprotju z zakonom o državnem odvetništvu, saj pred sklenitvijo pogodbe ni pridobilo mnenja državnega odvetništva, ki ga ta poda v zadevah, ki se nanašajo na varstvo premoženjskih in drugih pravic ter interesov države, ocenjuje računsko sodišče.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • munja 11:58 04.september 2024.

    Pa menda ja ne, nepravilnosti so odkrili, ja ti so pa res sposobni??!! In kaj se bo zdaj zgodilo??? NIČ!!!

  • Avatar lopov
    lopov 10:20 04.september 2024.

    Kdo bo kril steoške nevestnega dela, zarubit jim premoženje in delno vrnit v državno blagajno ostalo mora doživljensko odplačat dolg. ... prepoved dela v katerem bi lahko kakorkoli oškodovala delodajalca ...

  • PasjaProcesija 10:16 04.september 2024.

    Naravnost ganljivo je prebirati vaše komentarje iz časa afere Litijska. Le koliko ljubezni je bila takrat deležna vaša ljuba brezmadežna Dominika... Bolj kot je bil kakšen komentator izvežban v samovšečnosti, posmehovanju drugače mislečim in teorijah zarot, bolj ga je sprega ...prikaži več vladajoče politike in njej naklonjenih medijev speljala na led. V tem oziru bo nekaj vendarle držalo. Kadar vsi okrog tebe govorijo o ovcah in se iz njih norčujejo, si najbrž zašel v njihovo čredo oz. se nahajajo okrog tebe.