Slovenija
43 ogledov

Rdeči petelin podivjal

Prejšnji teden je bil prvi v nizu požar na koncu vasice Medič v Bresternici, v k Žurnal24 main
Ogenj. Zaradi požarov dve smrtni žrtvi; tri družine ostale brez svojega imetja.

Zadnji teden je na območju Policijske uprave (PU) Maribor zagorelo kar štirikrat. Pri tem sta življenje izgubili dve osebi.

Umrla ženska, zgorel dom
Potem ko je na zadnji dan starega leta, na svoj rojstni dan, v požaru izgubil življenje 57-letni moški iz Metave, je v torek zaradi požara v svojem stanovanju v bližini Maribora umrla še 48-letna ženska. “Policija je ugotovila, da je v stanovanju izbruhnil požar na električni pečici, zaradi česar je zgorel element nad pečico, požar pa se nato zaradi pomanjkanja zraka ni več širil, ampak je ogenj ugasnil. Ženska pa je pri tem umrla,” je povedal Bartolo Lampret s PU Maribor.

Prav tako v torek popoldne je mladi družini iz Zgornjega Gruškovja do tal pogorela hiša. Tako kot v Metavi naj bi bil za požar po mnenju policije kriv dotrajan dimnik. “Vse nam je zgorelo. Starejšo hišo smo lani popolnoma obnovili. Vzrok naj bi bila krušna peč. Dimnikarji so dimnik očistili tako, kot je treba, sam pa sem za njegovo vzdrževanje poskrbel še vsaka dva meseca,” je poudaril Martin Piškur, ki je z ženo in dvema otrokoma ostal brez strehe nad glavo.

Prosijo za donacije
Transakcijski račun. “Zahvaljujem se vsem, ki so nam že pomagali, saj smo ostali čisto brez vsega. Zdaj nimamo strehe nad glavo in se stiskamo pri tašči. Občina se nam trudi najti prebivališče,” je povedal Martin Piškur. Pri Območnem združenju Rdečega križa Ptuj je za pomoč družini odprt transakcijski račun 04 20 20000348846; sklic je 00704003, pripisati je treba Pomoč – požar Piškur Podlehnik.

Povečano število požarov
Gasilci v tem času pozivajo k še večji previdnosti. “Decembra je naša enota naštela nadpovprečno število požarov in nesreč. Da bi ugotovili vzroke, bi bila potrebna širša analiza,” je izpostavil Drago Žibek, vodja izmene pri mariborskih poklicnih gasilcih. Po njegovih besedah so glavni vzroki, da prav v tem času večkrat zagori, močnejše kurjenje zaradi nizkih temperatur ter nepazljivost, malomarnost in nevestnost pri vzdrževanju kurilnih teles.

V požaru v Metavi je kar nekaj očitkov letelo na dimnikarje, ki so pregledali dimnik, v katerem je zagorelo. Policija je pri Dimnikarstvu Kamin, ki je opravilo pregled na hiši v Metavi, že imela razgovore z odgovornimi. “Za dimnik je bil očitno uporabljen neprimeren gradbeni material. Na napako in nevarnost smo večkrat opozorili, toda dimnikarji nimamo pristojnosti, da uporabo dimnika prepovemo,” je razložil Dušan Zorman, prokurist podjetja. Dodal je, da ima, če se ugotovi napaka, pristojnosti le inšpekcijska služba. “Dimnikarji smo v letnih poročilih za ministrstvo za okolje in prostor zapisali, da smo leta 2009 izdali okoli 50 tisoč opozoril o nepravilnostih in oviranju dimnikarskih postopkov. Na prste ene roke pa lahko preštejemo, kolikokrat so na inšpektoratu za okolje in prostor tudi ukrepali,” je pripomnil.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.