Slovenija
23 ogledov

Rekordno dolgo toplo sredi zime

Nenavadno obnašanje rastlin Goran Kovačić/Pixsell
Temperature za pet do deset stopinj višje od povprečja za ta zimski čas.

Čeprav smo že sredi januarja in s tem tudi na sredini meteorološke zime, po nižinah sploh še nismo imeli snežne odeje, temperature pa bolj spominjajo na zgodnjo pomlad, ugotavljajo na Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso).

Začetek in sredina decembra sta nižinam prinesla nekaj hladnih dni, a pod -5 stopinj se je temperatura spustila le redkokje. "Z 21. decembrom se je pričelo obdobje izrazito pretoplega vremena, ki še vedno traja," so zapisali na spletni strani.

Srednja dnevna temperatura je po navedbah Agencije v tem obdobju v večjem delu Slovenije večinoma kar od 5 do 10 stopinj višja od dolgoletnega povprečja za ta zimski čas.

Zadnji minus 20. decembra

V Ljubljani se je živo srebro nazadnje spustilo pod ničlo 20. decembra 2013 in tako danes beležimo že 30. zaporedni dan s pozitivnimi temperaturami zraka sredi zimskega obdobja. Tako dolgega neprekinjenega niza pozitivnih temperatur na postaji Ljubljana-Bežigrad v zimskem obdobju na Agenciji ne pomnijo, nadaljeval pa se bo predvidoma še kakšen teden dni.

Po letu 1900 v Ljubljani beležijo le dva januarja, ko je bilo število "hladnih dni" manjše od deset. Januarja 1936 je bilo hladnih le šest, januarja 1948 pa sedem dni.

Doslej je bila najtoplejša zima (trimesečje december, januar, februar) v Sloveniji zima 2006/2007. "V kolikor se v drugi polovici zimskega obdobja ne bo občutno ohladilo, se bo letošnja zima zagotovo uvrstila med tri najtoplejše v več kot 100 letih," zaključujejo v zanimivostih na spletnem portalu agencije.

Komentarjev 1
  • miho 20:49 19.januar 2014.

    Če ne bi bile noči tako dolgo, bi pomislil, da se je zemljina os nagnila in da smo zdaj na nižjem vzporedniku kot smo bili - o čemer priča tudi ledena zima v ZDA - kot da bi se zemljina os nagnila...