Slovenija
11312 ogledov

Samo Fakin bo iz proračuna prejel še več kot 51 tisoč evrov

vlada RS Saša Despot
Fakin možnost izkoristil, Leben ne.

Nekdanji minister za zdravje Samo Fakin po odstopu z mesta ministra za zdravje  prejema nadomestilo plače, so potrdili v DZ. Fakin bo 80 odstotkov svoje ministrske plače, kar znese 4286 evrov bruto, prejemal šest mesecev, kar pomeni, da bo zaradi funkcije, ki jo je opravljal pol leta, iz državnega proračuna prejel še 51 432 evrov bruto. 

Pravica do nadomestila pripada po šestih mesecih dela

Samo Fakin | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za zdravje Sama Fakina pred odborom DZ za zdravstvo Saša Despot
Odstopljeni ali odstavljeni ministri nadomestilo plače po prenehanju funkcije prejemajo na podlagi zakona o poslancih, ki določa, da pravico do nadomestila dobi poslanec, ki iz objektivnih razlogov ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve ter ne izpolnjuje pogojev za pridobitev starostne pokojnine. V času prejemanja nadomestila poslancem teče delovna doba.
Pravico do nadomestila plače pa pridobi le, če je funkcijo opravljal vsaj šest mesecev.

Na dan odstopa Fakina Šarec že imel drugega kandidata

Minister Fakin je s funkcije ministra za zdravje odstopil 8. marca, uradno zaradi slabega zdravstvenega stanja, ki pa se je začelo krhati že ob začetku mandata. Fakina je tako kašelj mučil že, ko se je kot kandidat predstavil pred matičnim odborom. Bolj kot zaradi zdravja je tako Fakin najverjetneje odstopil zaradi nekaterih zgrešenih potez v zdravstveni politiki in nezmožnosti dogovarjanja z zdravniškimi organizacijami.

Samo Fakin Po odstopu Sama Fakina Slovenija Ugibanja, kaj je pravi razlog za ministrov odstop

UKCLJ: Aleš Šabeder, Dr. Janez Jazbec in Teodor Žepič | Avtor: V. L. UKCLJ: Aleš Šabeder, Dr. Janez Jazbec, Teodor Žepič V. L.
Še isti dan je Šarec sporočil, da že ima kandidata za ministra, s katerim je očitno tudi že bil dogovorjen, saj je Šabeder, ki se je te funkcije prej otepal, ministrsko mesto sprejel. 

Možnost za nadomestilo plače dobila Leben in Fakin

Tri dni kasneje, natančno šest mesecev po tem, ko je bila sestavljena vlada, je Marjan Šarec v državni zbor poslal obvestilo o prenehanju Fakinove funkcije ter prenehanju funkcije ministra za okolje Jureta Lebna, ki je prav tako moral odstopiti.
Obema nekdanjima ministroma je tako omogočil, da zaprosita za nadomestilo v višini 80 odstotkov plače. Leben se za to ni odločil 

Darij Krajčič | Avtor:
Čeprav je Šarec zamenjal že četrtino vlade, sta Fakin in Leben ministra,  ki sta bila na položaju dovolj časa, da sta lahko zaprosila za nadomestilo plače. Med poslanci novega sklica pa je to možnost dobil in izkoristil Darij Krajčič, poslanec, ki je moral odstopiti zaradi kraje sendviča. Možnost prejemanja nadomestila veliko poslancev izkoristi do konca. Ali dejansko iščejo zaposlitev, ne ve nihče. Več preberite tukaj: 

Darij Krajčič Plače Slovenija Pol milijona evrov za poslanska nadomestila

 

Komentarjev 19
  • anica00 00:42 14.marec 2020.

    Splača se biti minister.

  • matermila 14:22 18.junij 2019.

    Mater jim lopovsko,že tiste plače,ko je še bil minister si ni zaslužil,zdaj bo še pa legalno kradel naš denar .Dobro so si postlali,ni kaj,banda smrdljiva.

  • Avatar praufo
    praufo 13:40 18.junij 2019.

    zdravje ni nekaj, kar je v rokah dohtarjev, ampak je naš problem ... včasih je bilo sokolsko društvo, potem partizan, potem pa nič več... samo še telefoni ... preventiva, gibanje, zelenjava (ki je doma ni več), in še kaj ... ...prikaži več ne vem zakaj zdravstvo ne vlaga v take projekte in dolgoročno aktivnost, ne pa samo farmacija in tableti ... tabeli so biznis, ampak zdravja ne prinašajo