Slovenija
18008 ogledov

Še eno, dodatno, sveže opozorilo Arsa

dež deževje nevihta Profimedia
Dodatno opozorilo pred prihajajočo vremensko ujmo.

Agencija za okolje (Arso) je oranžno opozorilo zaradi obilnih padavin za jutri razširila na vso Slovenijo. Opozorilo za celotno državo velja do petka zjutraj, ko oranžno opozorilo ostaja za vzhodno polovico države. Opozarjajo na možnost neviht z močnimi nalivi in sunki vetra ter poplavljanje hudourniških vodotokov.

Plohe in nevihte se bodo začele pojavljati že nocoj. Ponoči se bodo padavine okrepile in širile proti vzhodu. V četrtek bo oblačno s plohami in nevihtami, popoldne bo zapihal okrepljen severni veter, zvečer pa na Primorskem burja, napovedujejo na Arsu.

Premikanje neviht spremljajte na radarski sliki padavin na tej povezavi.

Vreme: Radarska slika padavin Vreme Slovenija Radarska slika padavin

V kratkem času veliko dežja

Po besedah meteorologa Blaža Štera bo za izrazito vremensko spremembo krivo ciklonsko območje, ki bo začelo nastajati nad severnim Sredozemljem. "Vemo, da je morje v tem času zelo toplo in ima veliko vlage. Ta sredozemski ciklon bo prinesel južne vetrove. Padavine bodo začele nastajati na naših zahodnih gorskih pregradah in pričakujemo, da bodo prve plohe in nevihte zlasti v zahodnih krajih, proti jutru pa se bodo verjetno še nekoliko okrepile in se pomaknile nad osrednjo in tudi vzhodno Slovenijo," je pojasnil v izjavi za medije.

Padavine lahko nastajajo v ozkih pasovih, zato lahko v zelo kratkem času pade veliko dežja, je pojasnil Šter. Do petka zjutraj lahko v zahodni polovici Slovenije pade od 90 do 140, drugod od 50 do 90 litrov dežja na kvadratni meter.

Občutno se bo ohladilo, meja sneženja se boo spustila

Ob nalivih bodo sprva hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v zahodni Sloveniji, čez dan pa tudi drugod, predvsem v osrednji in severni Sloveniji, napovedujejo na Arsu. Možne so poplave hudourniških vodotokov in manjših rek, zlasti na Vipavskem, na območju Idrijsko-Cerkljanskega in Škofjeloškega hribovja in na Gorenjskem, dopoldan in čez dan pa tudi v osrednji in severni Sloveniji.

Občutno se bo ohladilo, meja sneženja pa se bo v noči na petek ponekod spustila na 1400 metrov. "Sprememba bo izrazita, kajti čez dan se bo ponekod ohladilo tudi za deset stopinj Celzija," napoveduje Šter. V petek popoldne bodo padavine oslabele in ponehale v večjem delu Slovenije, razen na severovzhodu, še napovedujejo na Arsu.

vreme neurje nevihte Napoved vremena Slovenija Vrag je vzel šalo: V sredo in četrtek hudourniške poplave, tu bo najhuje

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • libris5555 20:46 11.september 2024.

    Upajm, da ne bo tako hudo, da ne bodo spet nastradali tisti iz lanskih poplav in tudi letošnjih.

  • Kmodri_ 20:42 11.september 2024.

    A so meteorologi že na Šmarni Gori? Samo vprašam...

  • darefoks 19:35 11.september 2024.

    sam da se ne bo svet podru, panicarji