Slovenija
1880 ogledov

Slovenija edina ni posredovala imena kandidatke, se obeta še hujši zaplet?

Marta Kos Anže Petkovšek Marta Kos
Slovenija po besedah naših sogovornikov ni edina kriva za zamudo pri predstavitvi nove Evropske komisije. Obeta se celo še večji zaplet, tudi v njem bi lahko Marta Kos igrala eno ključnih vlog.

V Strasbourgu se začenja prvo jesensko zasedanje Evropskega parlamenta, kjer poslanci pričakujejo tudi predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Ta naj bi jim v torek razkrila načrte glede nove Evropske komisije.

Slovenija edina, ki predloga kandidatke za komisarko še ni posredovala

A kaj bo pravzaprav lahko povedala predsednica Evropske komisije, še ni jasno. Slovenija, kot edina država članica EU, imena svoje kandidatke Marte Kos, še ni uradno posredovala, saj se Kos, kot to zahteva zakon, še ni predstavila pred odborom za evropske zadeve, ki ga vodi poslanec SDS Franc Breznik. Breznik sklic seje pogojuje z dodatnimi pojasnili vlade o zamenjavi kandidata, s sklicem seje lahko zavlačuje še do konca tedna. 

seja državnega zbora Franc Breznik | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

Breznik je prejel zahtevano odstopno izjavo Tomaža Vesela, še vedno pa zahteva tudi domnevno pismo predsednice komisije premierju Robertu Golobu, v katerem naj bi zahtevala zamenjavo Vesela. Glede slednjega je pisal tudi predsednici Evropske komisije von der Leyen, vendar so v Bruslju pojasnili, da političnih pogovorov med komisijo in vlado ne razkrivajo.

Nemec: "Daneč od tega, da bi Von der Leyen imela izrisano komisijo!"

Von der Leyen je predstavitev komisije predvidevala že 10. septembra, vendar jo je morala prestaviti. "Razlog za to je tudi Slovenija, ni pa krivda samo pri Sloveniji. Von der Leyen ima bistveno večje težave, kot je slovenska kandidatka. Daneč od tega, da bi Von der Leyen imela izrisano komisijo," pravi evropski poslanec iz vrst socialistov, Matjaž Nemec. 

Matjaž Nemec | Avtor: Instagram Instagram

Kaj bo naredila von der Leyen?

Da bi von der Leyen v torek razkrila imena vseh kandidatov in njihove pripadajoče resorje, se glede na to, da predsednica še nima vseh imen, zdi sicer malo verjetno, a nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) je konec preteklega tedna poročal, da si v Bruslju prizadevajo, da slovenska vlada komisiji pisno potrdi imenovanje kandidatke Marte Kos. To bi bilo po navedbah časopisa možno, saj mnenje parlamentarnega odbora za zadeve EU, ki mora kandidatko še zaslišati, za vlado ni zavezujoče. Tako bi von der Leyen v torek predstavila celotno komisarsko ekipo, pri čemer bi v opombi zapisala, da mora slovensko kandidatko zaslišati še pristojni odbor v nacionalnem parlamentu.

Urula von der Leyen | Avtor: Epa Epa

Druga možnost pa naj bi bila, da predsednica sestavo svoje prihodnje ekipe predstavi brez kandidata oziroma kandidatke iz Slovenije. Pri tem bi morala navesti, kateri resor bi državi pripadel, še navaja časnik. A še najbolj verjetno se zdi, da bo predsednica komisije poslancem povedala, kako namerava strukturirati komisijo, kakšni bodo resorji in kakšne pristojnosti bodo imeli določeni komisarji, ne da bi naznanila tudi imena. Iz področja gospodarstva naj bi bilo denimo kar pet komisarjev. 

Tonin: Marta Kos bi lahko bila najšibkejši člen

Zapleti, ki se dogajajo v ozadju sestavljanja komisije, se nanašajo tudi na nezadovoljstvo socialistov, druge največje politične skupine v Evropskem parlamentu. Dobili naj bi namreč le štiri komisarska mesta, toliko kot tretja največja politična skupina liberalcev, kamor sodi Gibanje Svoboda, ki se je na evropskih volitvah bistveno slabše odrezalo. 

"Socialisti so nezadovoljni s svojo pozicijo, kar pomeni, če bi prišlo do neke zamenjave, bi to odprlo Pandorino skrinjico, ki lahko za seboj potegne marsikaj. Menim, da vsaj pri manjših političnih skupinah, ki imajo samo po enega kandidata, govorim za konservativce in patriote, bo težko kar koli spreminjati, oziroma, če bi se šlo v to, bo to zelo, zelo zavleklo samo imenovanje komisije, tako, da so v igri tri največje politične skupine. Če se to zgodi, se bo v vsaki skupini iskal najšibkejši člen in glede na predlagane kandidate in izkušnje se lahko zgodi, da bo najšibkejši člen Marta Kos," ocenjuje evropski poslanec Matej Tonin iz stranke NSi, ki v Evropskem parlamentu sodi v politično skupino Evropske ljudske stranke (EPP). 

Bo Marti Kos nasprotovala največja politična skupina?

Tonin, ki Marte Kos ne podpira, tako napoveduje možnost, da naša kandidatka na zaslišanju pred pristojnim odborom v Evropskem parlamentu, ne bi dobila zadostne podpore. Kot napoved nasprotovanja Marti Kos s strani EPP (kamor sodi Jaševa SDS), bi lahko razumeli tudi izjavo predsednika EPP Manfreda Webra, ki je podprl vodjo slovenske delegacije v EPP Romano Tomc, ki je za zamudo pri sestavljanju Evropske komisije okrivila Roberta Goloba. Več tukaj. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • bobubob 08:08 16.september 2024.

    Zaradi tega ne bomo imeli nikakršne škode. Tista greznica tam v Bruslju se polni s svinjarijo ne glede na to, katerega pajaca in kdaj ga pošljemo tja. Glavni problem je v naših oblastniških skorumpiranih in lažnivih hlapcih tule - eni ...prikaži več so že zlezli globoko v bruseljske riti, drugi se s tem še trudijo - nekaterim pa se to gnusi in take bi si morali izvoliti, pa ne glede na to , ali si pravijo da so levi ali pa se oklicujejo za desne. Šele potem lahko pričnemo kidati naš hlev.

  • leonardo 08:05 16.september 2024.

    Golob, upam, da si se iz te lekcije kaj naučil. Namreč, ni dobro nasesti vsem intrigam VDL. Peljala te je kot šolarčka v zanko. Slovenci pa tudi nismo več tako neumni, da bi peljali vsaki njeni pogruntavščini in basanju žepov ...prikaži več njenih pajdašev. Saj za drugega se ne gre tam kjer nam krojijo življenje.

  • Avatar Leon
    Leon 07:47 16.september 2024.

    Žive naj vsi narodi ,ki hrepene dočakat dan ,ko rojak prost bo vsak, ne Janša le sosed bo mejak.