Slovenija
11482 ogledov

Starši: Učenec otipava in slači sošolce, ravnateljica pa nič

OŠ Dobrnič D. M.
Šolsko leto se je res končalo, a starši učencev na osnovni šoli Dobrnič se že zdaj bojijo naslednjega.

Po izgredu na osnovni šoli v Veliki Dolini, kjer je 14-letni Rom iz vasi Ponikva večkrat udaril sošolca in ga porinil v mizo, zaradi česar so mu glavo pokrpali z več kot desetimi šivi, njegov brat pa je posnetek objavil na tiktoku, so se na nas obrnili starši OŠ Dobrnič, podružnice OŠ Trebnje.

OŠ Dobrnič | Avtor: D. M. D. M.
Oče bo prišel s pištolo

Po njihovih izjavah je drugošolec, torej osemletnik iz romske družine iz okolice Dobrniča, že od konca lanskega leta med drugim izkoriščal odmore za otipavanje sošolk in sošolcev, tem pa tudi slačil hlače s spodnjicami vred, jih porival ob radiatorje, polamljal igrače. Grozil jim je tudi, da bo oče v razred prikorakal s pištolo ali puško, in ko je res prišel ponj, so se v strahu poskrili pod mizami.

Po besedah sogovornika je oče tudi pretil, da bo nekaterim šolarjem navil ušesa, in jih tudi je. "Prišel je gor, jih enemu navil, ko jih je hotel še drugemu, pa je tega učiteljica zvlekla v razred in zaklenila vrata. Po naših podatkih so se takrat druge učiteljice zaklenile v zbornico."

Sprejemanje drugačnosti

Starši so vodstvu šole predvsem očitali, da so se brez uspeha obračali na učitelje, saj se je nadlegovanje samo še stopnjevalo. Zato so, ob tem, da so podali dve prijavi na policijo, zahtevali sestanek z vršilko dolžnosti ravnatelja OŠ Trebnje Ano Kastigar, ki pa je po njihovih besedah le  "govorila o pomenu pogovarjanja in sprejemanja drugačnosti". Tudi učenčev oče je, so nam povedali, le zanikal sinova dejanja in spraševal, zakaj se o teh, če so že bila, ni nihče pogovoril z njim. "Saj bi mu morala povedati učiteljica, ki je bila o vsem obveščena."

Kastigarjeva nam je takrat na konkretna vprašanja odgovorila zelo na splošno, denimo, da "v šoli ob vsaki zaznavi nasilja ukrepamo v skladu z zakonom o osnovni šoli, s pravili šolskega reda, hišnim redom in z vzgojnim načrtom OŠ Trebnje. Vsako nastalo zadevo rešujemo najprej individualno s posameznimi učenci in njihovimi starši."

Morda se vsi ne želijo izpostavljati

Po objavi članka pa je bil njen odziv veliko bolj obširen in podroben, tako se po njenih informacijah otroci niso skrivali pod klopmi, nihče ni pristal v radiatorju, "šola pa se je z obtožbami prvič seznanila šele v torek, 11. junija." Po njenem starši na nobenem od treh roditeljskih sestankov niso izpostavili težav v zvezi z vedenjem romskega učenca, je pa "na govorilnih urah 14. decembra lani ena mam omenila, da romski učenec nagaja. Oče in mama drugega učenca pa sta 5. februarja letos  povedala, da romski učenec nagaja njunemu sinu, in da naj bi rekel, da mu bo oče navil ušesa. Po domnevnem dogodku je razredničarka z romskim očetom opravila razgovor in mu povedala, da vse težave rešujemo v šoli in ga pozvala, da naj se v prihodnje z vprašanji obrača nanjo."

Toda po objavi članka in "navedbi resničnih dejstev" Kastigarjeve so se na nas obrnili štirje starši, kar ni zanemarljivo malo, glede na to, da je v razredu 14 učenk in učencev, nekateri pa se zaradi ljubega miru verjetno niti ne želijo izpostavljati.

Smo si vse izmislili?!

"V. d. ravnatelja zdaj govori, kot da smo si mi in otroci vse izmislili. Februarja smo imeli sestanek strokovne skupine, na katerem sem povedala, da romski učenec otipava mojega sina od glave do pasu. Razredničarka je rekla, da se bo z obema otrokoma pogovorila, na zadnjem, junijskem sestanku, pa je ta dogodek zanikala," nam je povedala ena od mam. "Na policijo sem prva podala prijavo, zavoljo otipavanja, in ker je sinu potegnil dol hlače in gate, kar je potrdilo več učencev. Moj otrok je na policiji jokal, ko je dajal izjavo. V šoli jih je najbolj zmotilo, ker sem šla na PP Trebnje, češ, zakaj se nisem pritožila njim. Pa saj sem se pritoževala že od novembra."

Naše sogovornice in sogovorniki so vztrajali tudi pri obtožbah glede skrivanja pod mizami, ena od mam pa je še dodala: „Mama romskega učenca je mojemu sinu pred šolo ukazala, da mora njenega ubogati, poleg tega ga je še žalila."

Starši, ki so se nam potožili, vodstvu šole ne zaupajo več: "Doslej niso rešili ničesar, dvomimo, da bodo kaj v tretjem razredu."

Komentarjev 26
  • Kmodri_ 17:19 28.junij 2024.

    Bakrenoljubci imajo prirojena nagnjena, ki izvirajo iz slačenje bakra!

  • Avatar Leon
    Leon 14:11 28.junij 2024.

    Romske problematika je politično zmanipulirana saj jim oblastniki LEVI in DESNI ponujajo ugodnosti v vseh programih . Na Zavodu za zaposlovanje prejemajo dosmrtno nadomestilo za brezposelnost ob tem prejemajo še dodatek za otroke in žene . Šolo obveznost jim je ...prikaži veče zadnja briga saj so tudi sami počeli isto .

  • ivo5 13:15 28.junij 2024.

    Kot vzgojni pedagog je treba imeti hrbtenico za zaščito prizadetih.