Letošnji svetovni dan hrane, ki ga je uvedla Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) poteka pod geslom »Naša dejanja so naša prihodnost – boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje«. Po podatkih FAO si 3 milijarde ljudi na svetu ne more privoščiti zdrave in uravnotežene prehrane, 2 milijardi ljudi pa je izpostavljenih posledicam prekomerne telesne teže ali debelosti zaradi slabe prehrane in sedečega načina življenja.
V organizaciji Umanotera opozarjajo, da so za prehod v podnebno nevtralno družbo, h kateri stremijo evropski cilji do leta 2050, nujne tako spremembe načina oskrbe s hrano kot tudi načina prehranjevanja. Poudarjanje lokalnosti hrane je spodbudno, vendar se še vedno premalo pomena daje vrsti pridelane in zaužite hrane: ''Izbira vrste hrane namreč igra ključno vlogo pri ogljičnem odtisu naše prehrane,'' so zapisali.
Kar tretjino vseh izpustov toplogrednih plinov na svetovni ravni je povezana z oskrbovalno verigo s hrano, pri čemer največji delež izhaja iz kmetijstva ter rabe zemljišč in sprememb v njihovi rabi. Pri slednjem ima največjo vlogo krčenje gozdov za pridobivanje novih kmetijskih površin, ki pa so predvsem namenjena za pridelavo krme za živino. Na spodnjem diagramu je razviden ogljični odtis svetovne oskrbovalne verige s hrano v deležu izpustov toplogrednih plinov:
Ob svetovnem dnevu hrane tudi NIJZ opozarja na pomembnost uravnoteženega obroka. Prednost pri izbiri naj bi dali polnovrednim žitom, stročnicam, sveži lokalni sezonski hrani, osnovnim živilom v nepredelani obliki ter hrani rastlinskega izvora.
Na NIJZ opozarjajo, da prehranska dopolnila ne morejo nadomestiti osnovne prehrane.
Zmanjšanje potrošnje mesa eden najučinkovitejših ukrepov
Podnebju prijazno prehranjevanje pomeni že, da nekajkrat na teden mesni obrok zamenjamo z njegovo brezmesno alternativo: ''Na naših policah in vrtovih v tem trenutku že obstaja obilica podnebju prijaznih izbir in resnično še nikoli ni bilo lažje jesti na način, ki ne škoduje okolju in zdravju vseh živih bitij. S spremembo prehranjevalnih navad resda ne bomo rešili podnebne krize, a podnebne krize ne moremo ustrezno nasloviti brez spremembe prehranjevalnih navad,'' je ob svetovnem dnevu hrane povedala Nika Tavčar iz Umanotere.
V Umanoteri so zato v tednu pred svetovnim dnem hrane v sodelovanju z Ano Žontar Kristanc (Anina kuhinja) izdali Babičino podnebno kuharico – knjižico podnebju prijaznih receptov, ki prinaša nabor izbranih slovenskih specialitet, pripravljenih na bolj trajnostni način.
Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦
plačo 1500 neto ali vec pa bom kupoval domace z tem vsranim 700 pa nikoli budale zmesane
tem njiz ne verjamem nič vec, laznivi bedaki