Slovenija
5116 ogledov

Tako bo Janševa SDS nagajala pri imenovanju Marte Kos

Janez Janša Epa
SDS bo zavlačeval s predstavitvijo Marte Kos na pristojnem odboru, kar pomeni, da vlada do srede, ko bo predsednica Evropske komisije predstavila sestavo nove komisije, imena kandidatke v Bruselj ne bo mogla poslati.

Odbor DZ za evropske zadeve bo mnenje glede predlagane kandidatke vlade za evropsko komisarko Marte Kos najverjetneje podal v petek, je danes sporočil poslanec SDS in predsednik odbora Franc Breznik. 

Breznik: "Državni zbor je avtonomen organ!"

Na vladi so sicer pričakovali, da se bo Kos pristojnemu odboru predstavila že danes ali najkasneje jutri, nato jo bo vlada še formalno potrdila in predlog poslala v Bruselj, da bi tako "časovno lovili predstavitev kandidatke skupaj z resorjem v sredo". Predsednica Evropske unije Ursula von der Leyen je namreč napovedala, da bo sestano nove Evropske komisije predstavila v sredo. Breznik medtem poudarja, da je DZ avtonomen organ, ki deluje neodvisno od želja vlade ali predsednice Evropske komisije.

Franc Breznik | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kot pravi Breznik, želijo od vlade dobiti več informacij glede zamenjave kandidata v zadnjem trenutku, potem ko je minuli petek od kandidature za evropskega komisarja odstopil nekdanji predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Meni tudi, da bi novi kandidatki Marti Kos verjetno koristilo nekaj dodatnega časa za priprave. Podpredsednik vlade Matej Arčon medtem ocenjuje, da to, da Slovenija do srede ne bo poslala svojega kandidat v Bruselj, ni nobena tragedija, saj bo predsednica v sredo predstavila razrez resorjev. 

Počaščena sem, da me je vlada potrdila kot kandidatko za članico Evropske komisije, je v odzivu na današnjo potrditev nominacije za položaj dejala Marta Kos. Dodala je, da kot prepričana Evropejka čuti veliko odgovornost do Slovenije in Evropske unije.

Janez Janša: "Daleč smo padli!"

Medtem, ko je prvi kandidat Tomaž Vesel, po tem, ko se jim je osebno predstavil, dobil tiho podporo opozicije, Marte Kos največja opozicijska stranka SDS zagotovo ne bo sprejela. To ni nepomembno, saj ima SDS med devetimi evropskimi poslanci kar štiri, evropski poslanci pa so pomemben člen pri (ne)podpori kandidata na zaslišanju pred matičnim odborom v Evropskem parlamentu. 

Marta Kos | Avtor: Anže Petkovšek Marta Kos Anže Petkovšek

"Po naših informacijah je Golobova vlada edina v EU, ki ravna izključevalno. Povsod drugod je prišlo vsaj do neformalnih posvetov. V Nemčiji je socialistična vlada predlagala v EK kandidatko iz na EU volitvah zmagovalne stranke CDU. Prejšnji kandidat je bil menda zavrnjen zaradi pomanjkanja vodstvenih, vladno operativnih in evropskih političnih izkušenj. Kakšne pa so le-te pri g. Marti Kos? Sodelovanje z Udbo? Članstvo v Forumu21? Politično imenovanje za veleposlanico? LGTB? Klientelistična povezava s POPTV? Daleč smo padli," je na omrežju X zapisal predsednik SDS Janez Janša. 

Imenovanje Marte Kos zaradi odnosa z Golobom je presenečenje

Imenovanje Marte Kos za kandidatko za evropsko komisijo je za številne poznavalce politične scene veliko presenečenje, predvsem zato, ker je Marta Kos po tem, ko je je Golob odstavil z mesta kandidatke za predsednico države, z izstopom iz stranke in zapisom: "To ni več moja stranka!" dala jasno vedeti, da je zgodbo z Golobom zaključila. To je potrdila tudi pred evropskimi volitvami, ko je zavrnila Golobovo snubitev, da ob pomanjkanju drugih kadrev, postane nosilka liste za evroposke voltve in nato nato kandidatka za komisarsko mesto. A kot kaže, je Marta Kos na zamero zdaj pozabila.

"Ko je Marta Kos izstopila iz predsedniške tekme, smo mnogi napovedovali, da bo kandidatka za komisarko. Empirično tega dogovora, vse kaže, ni bilo, se je pa vendarle tako izteklo," pa pravi politični analitik Igor Lukšič. 

Tomaž Vesel | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Slovenija je izpadla politično nepismena!"

Prvega kandidata Tomaža Vesela je Golob predstavil kar tri mesece pred evropskimi volitvami. "To, da je Golob napenjal mišice v odnosu do predsednice komisije, brez vnaprejšnejga dogovora z njo, da bo podprla njegovega kandidata, je spet iz arzenala njegove neizkušenosti. Na celi črti je s svojo vehemence pogorel, kar niti ni takšna tragika, je pa tragika, ker je s tem tudi Slovenija izpadla politično nepismena," pravi Lukšič.

Številni komentatorji menijo, da je Slovenija do Bruslja pokazala  servilnost, nesuverenost in neavtonomnost. V pismu, ki ga je von der Leyen poslala Golobu, mu je sporočila, da bo Slovenija, če ne menja kandidata za kandidatko, dobila minoren in nepomemben resor, če pa bo Golob ustregel njegovi želji pa menda pomemben in želeni resor širitve, kjer komisar razpolaga s šetimi milijardami evrov. Odnos von der Leyen dokazuje tudi, da vlade, ki niso članice EPP od koder prihaja von der Leyen, niso v enakovrednem položaju. 

Matej Arčon o izkušnjah Marte Kos

Nekateri Marti Kos očitajo, da tako kot Vesel, tudi ona ni opravljala pomembnih političnih funkcij. "Bila je veleposlanica v dveh pomembnih državah Evropske unije," navaja podpredsednik vlade Matej Arčon. Marta Kos je bila veleposlanica v Nemčiji in Švici. Švica seveda ni članica Evropske unije. 

Se pa je Marta Kos z gibanjem Ona ve zelo angažirala glede enakosti žensk, ženskih kvot in pojavljanja žensk v medijih. "Marta Kos je gotovo dobra izbira v vsej slovenski konstelaciji pomanjkanja dobrih kandidatk. Upati je samo, da bo gospa Kos naredila za Slovenijo kaj več, kot je to uspelo dosedanji komisarki in komisarjema, ki so na Slovenijjo v glavnem pozabili, ko so zasedli mesto komisarja. Seveda je odvisno tudi od vlade, kako bo to relacijo s komisijo in komisarko negovala," pravi Lukšič. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 38
  • Avatar Uroš Fric
    uros8 16:56 09.september 2024.

    Neka ničvredna politična stranka si spet domišlja, da je nekakšen faktor v tem parlamentu. Komaj čakam na naslednje volitve, da bom spet poslušal jok obupancev, kakšna krivica se jim spet godi. Hvala dobremu Alahu, da mi bo cca. dvajset odstotkov ...prikaži več zaostalega prebivalstva to omogočilo.

  • Plavi-mil 16:55 09.september 2024.

    Ne moreš verjeti. Taubi enega vrže čez ramo, potem se pa mudi, ker mu je fon der lajdra stisnila jajca, ker ne gre, je pa JJ, res ne moreš verjeti kakšne gnide ste levičarji.

  • Plavi-mil 16:45 09.september 2024.

    Saj je vseeno , fon der lajdra itak rabi samo kimovko, tako, da ni panike, kdaj jo potrdijo BREZHRBTENIČARKO.