Slovenija
8372 ogledov

Toliko bo v torek treba odšteti za liter bencina in dizla

Točenje goriva na bencinski črpalki Profimedia
V torek ob polnoči se izteče 14-dnevno obdobje reguliranih cen, nato bo vlada določila nove regulirane cene pogonskih goriv za obdobje 14 dni. Kakšne bodo?

"Torkove spremembe cen goriv bodo razveselile lastnike vozil in tudi vse tiste, ki razmišljajo o nakupu zaloge kurilnega olja," pišejo pri Mojih financah. Četudi je današnja cena nafte za spoznanje nad ravnjo pred dvema tednoma, pa je zaradi upada vrednosti črnega zlata na štirimesečno dno v obravnavanem 14-dnevnem obdobju povprečna cena goriv na sredozemskih borz nižja, kot to velja za drugo polovico maja, so še dodali. 

Minule dni je bilo veliko govora o spremembi marž, upoštevanju stroškov dodajanja biogoriv ter podaljšanju obdobja določanja cen z dveh tednov na štiri tedne. Vlada se je kljub drugačnim napovedim naposled odločila, da ne ustreže trgovcem. Najvišja dovoljena marža trgovcev je tako ostala pri 0,0794 evra za liter bencina, 0,0783 evra za liter dizelskega goriva in 0,08 evra za liter kurilnega olja.

Trgovci so takšno uredbo vlade ostro obsodili. Kot so v sporočilu za javnost zapisali v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS), so nad uredbo "globoko presenečeni, razočarani in močno zaskrbljeni". Vlada z določili uredbe po njihovih besedah vztraja pri ureditvi, na podlagi katere naftne družbe še naprej poslujejo v nemogočih gospodarskih razmerah. Opozorili so tudi, da je v takšnih pogojih nemogoče izpolnjevati zakonsko obvezo o vsebnosti biokomponent v fosilnih gorivih. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Sprva je bil med vladnimi gradivi sicer objavljen predlog, ki je predvideval zvišanje najvišjih dovoljenih marž za bencin in dizel za dva centa, vendar je šlo po pojasnilih vladnega urada za komuniciranje (Ukom) za pomoto. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Kakšna bo cena bencina?

Izračun Mojih financ kaže, da bi cena bencina morala upasti za dva do tri cente na liter, in sicer na približno 1,45 evra, kar bi bilo najmanj od letošnjega februarja. Glavni razlog za pocenitev je dogajanju v začetku junija, ko so cene goriv na sredozemskih borzah sledile naftnemu štirimesečnemu dnu, še ocenjujejo pri omenjenem mediju. Trenutna cena bencina je postavljena pri 1,473 evra na liter.

Kako bo z dizlom?

Trenutna cena dizla je postavljena pri 1,463 evra na liter, tudi lastniki dizelskih goriv pa si lahko vsaj malce oddahnete. Analitiki Mojih financ namreč napovedujejo, da se bo tudi cena dizla na liter znižala. "Pocenitev pričakujemo tudi pri dizlu, a kot izhaja iz osrednje napovedi, bi upad cene lahko bil manj izrazit kot pri bencinu. Pričakujemo, da se bo liter dizla pocenil za nekaj manj kot cent, na nekaj manj kot 1,46 evra," ocenjujejo pri Mojih financah, kjer dodajajo, da utegne liter bencina znova postati cenejši kot liter dizla. Nazadnje je tako bilo 8. aprila letos. 

Nekoliko naj bi se pocenilo tudi kurilno olje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 16:06 15.junij 2024.

    Če bi bil ti PV, bi bilo pa po 0,001€. Bumbar! Moj sarkazem za tvojega.

  • Ender3 12:49 15.junij 2024.

    Če bi vlado slučajno vodil Janez bi bilo vse po 1€..Sedaj pa to plačujemo, ker ga nismo volili..