Slovenija
26 ogledov

Tri milijone v minusu

Mestni redarji so letos napisali 78 tisoč kazni za nepravilno parkiranje, lani 1 Žurnal24 main
Redarji kljub višjim kaznim in novima radarjema letos ne bodo izpolnili Jankovićevih želja.
Višje cene in radarja
Globe. MOL je letos zvišala kazni za napačno parkiranje na površini za kolesarje, avtobusni postaji ter v parku in na drugi javni (zeleni) površini, in sicer s 40 na 200 evrov. Radarja. Mestni redarji so februarja z mobilnima radarjema začeli loviti prehitre voznike.

Do decembra se je v blagajno Mestne občine Ljubljana (MOL) na račun glob steklo 2,2 milijona evrov. Ker je v rebalansu letošnjega proračuna predvideno, da bodo prihodki od glob in denarnih kazni 5,3 milijona evrov, je že jasno, da načrta ne bodo uresničili.

Oprema, volitve ...
To so priznali tudi na MOL, kjer so kot razlog navedli tehnične težave. “Cilja ne bomo dosegli zaradi pomanjkljive programske opreme, saj nam trenutna aplikacija tega ne omogoča,” pravi Andrej Orač, vodja mestnega redarstva. Po njegovih besedah so med drugim načrtovali, da bodo letos izdali plačilne naloge zaradi prehitrih voženj, a jim tega ni uspelo uresničiti. Predsednik mestnega odbora SDS Dragutin Mate pravi, da razlog tiči v tem, da so bile jeseni lokalne volitve. Metka Tekavčič iz SD pa meni, da so bili načrti nerealni, ker je bilo treba prihodke v proračunu izenačiti z odhodki.

2,2 milijona evrov prihodkov od glob je imela MOL do decembra.

“Napovedi so bile realne”
Podrobnih podatkov o tem, kako so to načrtovali, nimam. Verjetno pa so malo napihnili, ker je bilo treba proračun zapreti. Po drugi strani pa sem zadovoljna, da je manj nepravilnega parkiranja,” pravi Tekavčičeva, ki dodaja, da ljudje zaradi visokih kazni vse bolj pazijo, kje parkirajo.

Na MOL take očitke zavračajo. “Napovedi so bile realne, saj bi zastavljeni cilj presegli, če bi imeli zmogljivejšo programsko opremo. Naš namen pa nikoli ni bil in ne bo polnjenje proračuna, ampak skrb za red in varnost ter preprečitev parkiranja nevestnim voznikom na zelenicah in pločnikih,” odgovarja Orač.

Do zdaj največ tri milijone
Vendar podatki iz prejšnjih let kažejo, da so v MOL največ prihodkov od glob v zadnjih petih letih imeli lani, in sicer tri milijone evrov, ter leta 2006, ko so zbrali 2,2 milijona evrov. To pomeni, da so letos načrtovali kar 70 odstotkov več prihodkov, kot so jih imeli lani. Poleg tega so v rebalansu proračuna, ki je bil sprejet konec septembra, to postavko še zvišali za 65 tisoč evrov, čeprav so podatki v prvih osmih mesecih nakazovali, da bo cilj težko dosegljiv oziroma nedosegljiv.

Gre za krpanje proračuna
Ne morem zagovarjati tako visokih številk, ki so načrtovane za pobiranje kazni od občanov in obiskovalcev mesta. Tak načrt kaže na to, da želi mestna uprava z županom Zoranom Jankovićem na čelu luknje v proračunu polniti s pobiranjem kazni,” meni Mate.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.