Slovenija
4504 ogledov

"'Potrebovali smo šest, sedem minut, za koga je to lahko usodno."

Reševalni pas na pomurski avtocesti PGD Gornja Radgona
Na pomurski avtocesti, ki nima odstavnega pasu, stalne težave z reševalnim pasom.

"Ponoči je prišlo do naleta na okvarjeno vozilo na pomurski avtocesti, ki je obstalo na voznem pasu, saj odstavnega ta odsek NIMA! Kljub temu, da so vozniki v zastoju skušali ustvariti reševalni pas, so se gasilci mukoma prebili do mesta trčenja zaradi preozkega cestišča. Ponovno OPOZARJAMO pristojne, da je potrebno TAKOJ prepovedati prehitevanje vsem vozilom, ki so širša od 2,2 metra‼ TAKOJ‼" so zapisali na profili Ustvarimo Reševalni PAS na avtocestah in dodali, da je v dolgoročni načrt potrebno umestiti širitev odseka.

V vozilu, do katerega so se gasilci počasi prebijali, sta bili ukleščeni dve osebi, ena mladoletna.

"Da smo s tovornjakom prišli do prometne nesreče, smo porabili kakšnih šest, sedem minut, za koga je lahko to usodno," nam je povedal poveljnik PGD Gornja Radgona Aleš Kolmanič.

"Avtobus na levi, tovornjak na desni, jaz sem takoj ven skočil, ljudem smo kazali, kako naj se postavijo, na primer malo bolj desno, če je imel še 20 centimetrov prostora, kakšen malo naprej, malo nazaj," je opisal.

Ker so navajeni na težave z reševalnim pasom na naši avtocesti, ki nima odstavnega pasu, je stalna praksa, da gre kombi naprej. "Dva gasilca, ki sta šla s kombijem, sta bila prej na kraju nesreče in sta takoj začela z delom, v kombiju imamo tudi orodje za rezanje," nam je povedal Kolmanič, a dodal, da so tudi s kombijem že imeli težave s prebijanjem do kraja nesreče. "Ljudje zaklenejo avto in gredo naprej pogledat, kaj se dogaja, tudi odrivali smo že avte," pravi Kolmanič, ki rešitev vidi v tem, da se prepove prehitevanje avtobusom in vsem širšim vozilom ali pa dogradi odstavni pas.

"Ko se promet začne ustavljati, vsak poskusi priti še malo naprej, namesto da bi se vozniki večjih vozil postavili na desno. Mi se po svojih najboljših močeh trudimo, da pridemo čimprej na kraj nesreče," še dodaja Kolmanič.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • sam1 08:25 02.september 2024.

    Vsi tolčejo po tovornjakarjih,čeprav je bilo na videoposnetku lepo videti,da sta zastoj povzročila dva avtobusa,nihče pa niti črke o projektantih,ki so projektiralči to magično AC brez odstavnega pasa,ki je verjetno žrtvovan za zadostne provizije v žepe posameznikov......

  • Grof 07:36 02.september 2024.

    Koncert v Puli, Golob s Tino, on oblečen za ribe lovit ostali na fotki v gala oblekah, poba ni dorasel dejstvom v katerih je slučajno nahaja