Slovenija
24 ogledov

Veliko podpisov, malo strinjanja

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Referendum o pokojninah. Glasovanje v državnem zboru v torek. Mnenja poslancev deljena. Sindikati. Zbrali že četrtino potrebnih podpisov.

V državnem zboru so štiri ure razpravljali o tem, ali naj gre referendum o novem pokojninskem zakonu na ustavno sodišče. Poslanci bodo glasovali jutri, iz razprave pa je razvidno, da mnenja ostajajo deljena.

V SD, LDS in Zares, pobudniki presoje,  vztrajajo, da morajo o ustavnosti takšnega referenduma odločati ustavni sodniki, v SDS in SNS pa so prepričani, da gre le za manever, kako preprečiti referendum.

Vlada podprla presojo
Pobudi je zeleno luč že v petek prižgal matični odbor za delo, danes pa je presojo na dopisni seji podprla še vlada. Predlagatelji želijo od ustavnega sodišča (US) slišati odločitev, ali z odložitvijo uveljavitve novega pokojninskega zakona že prihaja do neustavnih posledic oziroma ali bi do teh lahko prišlo, če bi bil zakon na referendumu zavrnjen.

"Če bo sklep v DZ sprejet, se zbiranje podpisov zadrži do odločitve," je za Žurnal24 pojasnil pravnik Miro Cerar. "US bo v primeru sprejetja sklepa ocenjevalo, ali je referendum v skladu z ustavo ali ne. Če bi referendum povzročil neustavno situacijo, ga ne bo dovolilo. Če pa ga bo omogočilo, bo zbiranje podpisov znova steklo dan po objavi odločitve v Uradnem listu. Če bo referendum uspel, vlada eno leto ne bo smela vložiti novega zakona glede te tematike."

du%C5%A1an semoli%C4%8D, sindikati | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Dva dni, četrtina podpisov

Zbiratelji podpisov današnjo razpravo vidijo kot pričakovano nagajanje politikov. "Že videno," je bil kratek vodja največje sindikalne centrale v državi, predsednik ZSSS Dušan Semolič. "V sredo je na uradih podaljšan urnik do 17.00, z morebitno odločitvijo DZ glede ustavne presoje pa v sredo zbiranje podpisov ne bo več mogoče, kar bo številnim našim članom onemogočilo oddajo podpisov," Semolič komentira dejanja politikov.

A ga ta ne skrbijo preveč. "Samo v četrtek in petek smo zbrali že okoli 10 tisoč podpisov oziroma četrtino vseh potrebnih," je pojasnil. Za preostalih 30 tisoč podpisov je torej do izteka 40-dnevnega roka še veliko časa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.