Slovenija
589 ogledov

Vključiti želijo več kot pet tisoč ljudi

Andreja Slavic Sobotainfo.com
"Ljudje so srečni, ker jim je ponujena brezplačna možnost vključitve v njim potrebne tečaje," je prepričana Andreja Slavic z ljudske univerze Murska Sobota.

Andreja Slavic je organizatorka izobraževanja odraslih na Ljudski univerzi Murska Sobota. Projekt Temeljne kompetence 2023-2029, ki jo izvajajo s projektnimi partnerji, je namenjen izboljšanju kompetenc v pomurski regiji in vključevanje odraslih v vseživljenjsko učenje. "Upamo, da bomo s tem udeležencem pomagali pri lažjem kljubovanju vedno hitrejšega tehnološkega napredka kot tudi podnebnim in demografskim spremembam," je dejala Slavic. 

Projekt bo trajal šest let, v tem času pa je predvidenih več kot štiristo izobraževalnih programov. Cilj je vključiti več kot pet tisoč udeležencev, ki jim bodo pomagali pridobiti različne kvalifikacije.

Ciljna skupina so odrasli, starejši in tujci, prednostna skupina pa nižje izobraženi. Slavic omeni, da so v preteklih letih izvedli že dva podobna projekta. Udeleženci bodo pridobili digitalne veščine in veščine na področju jezika, lahko se vključijo za pridobitev potrdila iz upravnega postopka. Trenutno je največ zanimanja za računalniške in jezikovne tečaje, predvsem slovenščine za tujce.  

"Tujci se lahko vključijo v različne tečaje slovenskega jezika, kar jim vsekakor pomaga pri lažjem osvajanju slovenskega jezika in vključevanju v samo družbo," je dodala Slavic. 

Andreja Slavic | Avtor: Sobotainfo.com Sobotainfo.com

Razlike med formalnimi in neformalnimi tečaji 

Danes je pomembno, da je posameznik digitalno pismen in obvlada vsaj osnove računalnika, saj večina služb vključuje neko vrsto digitalne tehnologije. 

Javni programi trajajo več ur, tudi do sto in več ur, medtem ko neformalni trajajo po petdeset ur. Po končanem veljavnem programu, posameznik pridobi kvalifikacijo, ki je potrebna za določeno delovno mesto. Po končanem neformalnem programu pa posameznik pridobi certifikat in kompetence, ki so lahko uporabne na delovnem mestu ali pri iskanju dela. 

Andreja Slavic | Avtor: Sobotainfo.com Sobotainfo.com

Tečajniki se radi vračajo 

Slavic je dejala še, da veliko število tečajnikov pride še na druge tečaje in izrazijo željo po še dodatnih tečajih. "Ljudje so srečni, ker jim je ponujena brezplačna možnost vključitve v njim potrebne tečaje," je prepričana Slavic. 

Poleg brezplačnih tečajev je uporabnikom na voljo tudi brezplačno svetovanje. Projekt in tečaje sofinancira ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter Evropski socialni sklad plus. Slavic je poudarila, da so evropska sredstva temeljna za njihovo delovanje. 

Projekt Temeljne kompetence, se poleg Ljudske univerze Murska Sobota, izvaja še v prostorih projektnih partnerjev, to so Ljudska univerza Lendava, Javni zavod Knjižnica Gornja Radgona, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer ter Ustanova lokalna razvojna fundacija za Pomurje. 


sofinancira EU | Avtor: EU EU
Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva. 

Komentarjev 1
  • atamama 09:04 11.avgust 2024.

    Morda bi lahko skrajšali nato, da so bistveni tečaji slovenščine za tujce kjer se nič ne naučijo in tudi nimajo interesa za drugo kot list papirji, ki se imenuje potrdilo.....