Slovenija
5537 ogledov

Vreme: Očitno sprememba ne bo povsem mirna

dežnik Shutterstock
Pred nami suh konec tedna, v ponedeljek pa pravi preobrat.

Že nekaj dni vremenoslovci napovedujejo vremenski preobrat, ki nad nas prihaja v ponedeljek. Morda ne bo tako "nedolžen", opozarjajo pri vremenskem portalu Neurje.si. 

V svoji objavi na Faceebooku so zapisali: Čeprav velika večina ljudi z veseljem pričakuje omenjeno ohladitev, pa vseeno situacija morda ne bo tako nedolžna, kot trenutno nakazujejo modeli. Sledita dva suha dneva s temperaturami med 26 in 30 stopinjami, v nedeljo se bo od zahoda pooblačilo. Nad Genovskim zalivom bo novonastali sekundaren ciklon, ki prinaša obilne padavine. Naš WRF model nakazuje največ padavin nad Posočjem (pade lahko preko 250 mm padavin v roku 24 h) ter za celoten pas od zahoda do vzhoda, kjer lahko zaradi dolgotrajnih nalivov prav tako beležimo visoke vrednosti ("kvarnerski dimnik").

Pri Neurje.si izpostavljajo, da je to trenutna napoved, ki se lahko še relativno spremeni. Švicarski model za naše kraje vendarle nakazuje tudi preko 300 mm padavin, kar bi rezultiralo v verjetnost poplav. "Ravno pred nekaj dnevi smo objavili, da smo sedaj v obdobju, ko bomo zaradi pretoplega morja imeli več dolgotrajnih nalivov in posledično verjetnost poplav, ki bodo še posebej možne v Italiji. Prav včeraj so beležili potop v Milanu. Smo približno 2,5 stopinje nad povprečjem (v primerjavi s povprečjem zadnjih 40 let) in približno 1 stopinjo nad vsako vrednostjo kadarkoli izmerjeno od leta 1982 do danes," še navajajo. 

V drugi polovici tedna pod 20 stopinjami

Arso navaja podrobnejšo napoved: jutri bo sprva precej jasno, le ob morju bo nekoliko bolj oblačno. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nižinah megla ali nizka oblačnost. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 od 29 stopinj. V nedeljo bo v vzhodnih krajih še delno jasno, drugod pa že bolj oblačno. Popoldne se bodo v zahodni Sloveniji pričele pojavljati padavine z nevihtami, ki se bodo v noči na ponedeljek razširile proti vzhodu. 

V ponedeljek bo oblačno s pogostimi padavinami, vmes bodo tudi nevihte. Do večera bodo od severozahoda ponehale. Nekoliko hladneje bo. V torek bo verjetno prehodno nekaj sonca, a s popoldanskimi krajevnimi plohami. V sredo bo dokaj sončno in suho, od četrtka do nedelje pa kaže na precej oblačno vreme s pogostimi padavinami, glavnina bo med četrtkom in petkom. Še nekoliko bolj se bo ohladilo. 

Najvišje dnevne temperature bodo v torek in sredo še od 20 do okoli 25, v drugi polovici tedna pa lahko tudi malo pod 20 stopinjami.

Vreme preglednica | Avtor: Arso Arso

nevihta Slovenija Vreme: Že kmalu nevihte po vsej državi in opazna ohladitev

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.