Slovenija
2193 ogledov

Za to visoko in dobro plačano službo med zdravniki ni zanimanja

Bojana Beović Tamino Petelinšek/STA
Bojana Beović brez tekmecev.

V nedeljo je potekel rok, do katerega so morali kandidati za predsednika Zdravniške zbornice Slovenije oddati kandidature. Po naših neuradnih podatkih naj bi na razpis prišla le ena kandidatura in sicer sedanje predsednice Bojane Beović. Volitve bodo 14. maja, Beović pa bo s tem dobila drugi mandat, saj število glasov, ki jih mora prejeti, ni opredeljeno. Za izvolitev je torej dovolj že en glas.

Na zadnjih volitvah so se za vodilni položaj prijavile tri kandidatke: takrat aktualna predsednica Zdenka Čebašek Travnik, Tanja Petkovič in Bojana Beović, ki je tudi dobila največ glasov. 

Zdenka Čebašek Travnik | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na predzadnjih volitvah pa je bilo kandidatov pet: Zdenka Čebašek Travnik, Gordana Kalan Živčec, Andrej Možina, Boštjan Kersnič in Miro Lasbaher. Največjo podporo je dobila Zdenka Čebašek-Travnik, ki pa se je hitro zapletla v težave, ko je zahtevala višjo plačo od ponujene, kar je znašalo med sem in 10 tisoč evri. 

Dva mandata je Zdravniško zbornico doslej vodil le Marko Bitenc. Ta ocenjuje, da je Beović dobro vodila zbornico v občutljivem pokovidnem obdobju, ki ga označuje specifičen odnos politikov vladajoče koalicije do umeščenosti – vključenosti Zdravniške zbornice in tudi drugih zdravniških organizacij v sodelovanje pri zdravstveni reformi. "Mogoče je tudi to eden od razlogov, da reforme ni. Kljub zahtevnim dejavnikom na političnem prizorišču je Beovićevi uspelo utrditi enotnost zdravništva in zobozdravništva ter se je izkazala kot verodostojna kandidatka za drugi mandat," je povedal za Delo.  

Mag. Marko Bitenc, dr. med. | Avtor: arhiv Kirurgija Bitenc Zdravnik mag. Marko Bitenc, dr. med. arhiv Kirurgija Bitenc

Okoli pet tisoč zdravnikov in zobozdravnikov bo letos člane zbornice lahko volilo tudi elektronsko. 50-odstotni kvorum, ki je bil doslej pogoj za veljavnost volitev pa je ukinjen.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Pierre 15:43 02.april 2024.

    Beovićka bi morala na Ig tako kot njen šef SDS na Dob!!!!

  • Ender3 15:19 02.april 2024.

    V SDS so pri/vezani na tistega, ki ga izbere njihov nezamenojivi Vodja..Beović je bila njegova izbira za to drugim predlagajo prste stran. Državljani, ki smo spremljali njeno početje in odločitve imamo pa o njej zelo slabo mnenje. Ženska bi morala ...prikaži več celo kazensko odgovarjat za škodo in smrti, ki so bli posledica odločitev komisije, ki jo je vodila..