Slovenija
11877 ogledov

Začelo se je, na severu že prve nevihte, najhujše šele prihaja

Arso
Na severu so se sredi popoldneva že začele pojavljati nevihte, kot kaže je bilo središče nevihte, ki je medtem že oslabela, na Jezerskem. Nevihta je bila tudi na italijanski stran severozahodno ob Bovca.

Glavnina padavin prihaja v noči na soboto in jutri dopoldan. Zaradi močnih nalivov je agencija za okolje izdala oranžno vremensko opozorilo, to je opozorilo druge najvišje stopnje.

Radarsko sliko lahko spremljate tukaj.

Za severozahodno Slovenijo je opozorilo v veljavi že od osmih zvečer, drugod pa še kasneje, kar pomeni, da bo glavnina padavin po polnoči. Največ padavin bo po predvidevanjih padlo prav v severozahodni Sloveniji, v šestih urah naj bi padlo od 50 do 100 mm, če voda ne bi odtekala, bi 100 mm padavin pomenilo deset centimetrov vode. Oranžno opozorilo je v veljavi jutri do desetih.

 | Avtor: Arso Arso
Na jugozahodu države naj bi v šestih urah padlo od 40 do 80 milimetrov padavin, oranžno opozorilo velja jutri do osmih zjutraj.

V osrednji Sloveniji naj bi v šestih urah padlo od 30 do 70 mm padavin, oranžno opozorilo je v veljavi do 16. ure.

Na jugovzhodu države naj bi v šestih urah padlo od 25 do 70 mm dežja, opozorilo je tam v veljavi od enih zjutraj do štirih popoldne.

Na severovzhodu države je predvidenih od od 25 do 70 mm padavin, oranžno opozorilo jev veljavi do 16. ure.

Problematična bo predvsem količina padavin. Spodaj lahko vidite napoved skupne količine padavin. 

 | Avtor: Arso Arso

Ti kraji bodo najbolj na udaru

"Zadnji izračuni meteoroloških modelov še vedno kažejo na veliko verjetnost močnejših nalivov. Še vedno pa je precejšnja negotovost, kje bodo padavine najbolj izrazite. Nekoliko manjša verjetnost za dolgotrajnejše nalive je le na Primorskem in na skrajnem jugu Slovenije. Glavnina dogajanja bo od danes ponoči do jutri sredi dneva," so sredi popoldneva objavili vremenoslovci agencije za okolje.

"V teh dneh je veliko prireditev na prostem, mnogi kampirate na prostem ob vodotokih. Pozivamo vse naj ponoči spremljajo dogajanje in se po potrebi umaknejo na varno," so pozvali.

"Od zahoda se nam bliža višinska motnja, ki nas bo prešla v soboto čez dan in končala dolgotrajni vročinski val. Jutri pričakujemo obilne padavine, krajevno lahko v kratkem času pade zelo veliko dežja. Danes, v petek, bo še precej sončno in vroče. V ozračju bo vse več vlage, zato bo soparno. Popoldne se bodo posamezne plohe in nevihte začele najprej pojavljati predvsem v alpskem svetu," so vremenoslovci agencija za okolje zapisali popoldne.

Glavnina ponoči in jutri zjutraj

"Glavnino burnega vremenskega dogajanja pričakujemo predvsem ponoči ter jutri zjutraj in ponekod tudi še dopoldne. Nad večjim delom Slovenije se bo obnavljal sistem ploh in neviht, ki bo prinašal predvsem močne nalive. Težišče padavin bo sprva predvsem v severni polovici Slovenije, jutri zjutraj in dopoldne pa pričakujemo močne nalive tudi drugod. Vreme se bo jutri popoldne umirjalo," so še dodali.

"Ob tako močnih padavinah, kljub trenutni suši, pričakujemo zelo hiter porast predvsem hudourniških vodotokov ter seveda meteornih voda. Situacija je potencialno nevarna, zato bomo po potrebi vremensko opozorilo zaostrili," so še dodali. Če bo to tega prišlo, vas bomo obvestili tudi mi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 17:55 19.julij 2024.

    Ali ste letos že napisali naslov, ki ni bil pretiran, strašljiv ali vsaj deloma lažniv ?!