Slovenija
48852 ogledov

Zakaj vam na črpalkah študenti ne čistijo več vetrobranskih stekel?

bencinski servis Petrol
1/2
Profimedia
Včasih smo jih opazili med obiskom bencinskih servisov, danes jih tam ni več. Kaj je razlog?

Se še spomnite pridnih rok, ki so vas pričakale med obiskom bencinskega servisa in v zameno za plačilo očistile vetrobranska stekla? Delo na črpalki je dolgo časa sodilo med bolj iskane oblike kratkotrajne zaposlitve študentov in dijakov, posebej med poletnimi počitnicami. Včasih se je bilo za omenjeno poletno delo treba prijaviti že več mesecev vnaprej.

Slovenija To so najbolj nenavadna študentska dela: molža, fotografiranje stopal...

To niti ne preseneča, saj so lahko študenti ob dobrih dnevih zgolj z napitninami zaslužili od 40 do 60 evrov na dan, včasih celo več. Zakaj torej med obiskom bencinskih črpalk danes ne slišimo več zlajnane fraze: "Dober dan, vam lahko očistim šipe?"

Pri družbi MOL so za Žurnal24.si odgovorili, da so bili za omenjeno delo pri njih in na bencinskih servisih INA zadolženi partnerji, ki upravljajo s posameznim bencinskim servisom. "Čiščenje vetrobranskih stekel, ki so ga opravljali študenti in bili za to delno plačani iz napitnin, je bila praksa nekdanjega OMV-ja na zgolj nekaterih bencinskih servisih v njihovi nekdanji mreži v Sloveniji. S prevzemom podjetja smo poenotili prakse v naši mreži servisov in tudi zaradi upada zanimanja za tovrstno delo to storitev po skrbnem premisleku umaknili iz naše ponudbe," pojasnijo.

bencinski servis | Avtor: Profimedia Profimedia
Pri preučevanju smiselnosti te storitve so med drugim opazili, da stranke od osebe, ki je oblečena v uniformo bencinskega servisa, (upravičeno) pričakujejo strokovno pomoč tudi pri drugih storitvah, na primer pri točenju goriva ali polnjenju pnevmatik. Ker študenti, ki so zgolj čistili vetrobranska stekla, drugih storitev niso opravljali, je to vodilo v nezadovoljstvo strank.

Petrol bencinski servis Barje Ljubljana Avto Ogledali smo si najsodobnejšo bencinsko črpalko v Evropi

Drugačne prakse kot pri MOL-u so se v poletnih mesecih lotili pri Shellu, ki v Sloveniji sicer velja za relativno novega ponudnika na maloprodajnem trgu goriv. Na nekaterih prometno bolj obremenjenih bencinskih servisih so letos poskusno uvedli storitev čiščenja vetrobranskih stekel, ki so jo izvajali študentje. "Učinkovitost in uspešnost te storitve še vedno analiziramo, rezultati pa bodo ključni pri dolgoročni strategiji za podobne storitve v prihodnosti, ki je trenutno v pripravi," razkrijejo pri Shell.

Dodajo, da razmišljajo o nadgradnji te storitve, in sicer v smeri vključevanja prav za to pozicijo bolje usposobljenih posameznikov, ki bi strankam nudili celovit nabor storitev. Poleg čiščenja vetrobranskih stekel bi jim nudili tudi strokovne nasvete in informacije, povezane z gorivi ter ostalimi izdelki in storitvami, ki jih ponuja Shell. "Tako bi zagotovili bolj personalizirano in kakovostno izkušnjo za naše stranke," sklenejo.

Vsi sogovorniki ob tem poudarijo, da je strankam na bencinskih servisih vselej na voljo oprema, s katero si vetrobranska stekla lahko očistijo same, zaposleni pa jim brez težav priskočijo na pomoč pri opravilih, ki jim delajo preglavice.

Študentski servis: "Tega dela nikoli nismo oglaševali!"

Večina voznikov je storitev, ki so jo študenti in dijaki ponudili, sprejelo z nasmeškom. Našli pa so se tudi takšni, ki so jih prijazno, ali pa tudi manj vljudno, zavrnili.

Številni Slovenci so svoje izkušnje s posamezniki, ki so na bencinskih črpalkah opravljali omenjeno delo, delili na forumu Starševski čvek. Tam so se razgovorili, koliko denarja so jim za omenjeno storitev običajno stisnili v dlan. Kakšne pa so bile vaše izkušnje?

Na e-Študentskem servisu so nam dejali, da v svoji ponudbi tovrstnih del ne oglašujejo, zato s podatki o izkušnjah posameznikov pri opravljanju tega dela ne razpolagajo. "Predvidevamo, da so študenti sami pristopili do bencinskih servisov in se tam dogovarjali za delo. Tudi vprašanj na to temo že vrsto let ne prejemamo več," še omenijo na študentskem servisu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • Boris 20:34 15.september 2024.

    Jaz ne podpiram etično-izsiljevalskega plačevanja preko napitnin - če hočejo da ljudje tam delajo, naj jih plačajo. Ameriški sistem je čisto kapitalistično suženjstvo.

  • Kmodri_ 18:07 15.september 2024.

    Kake gajstne romkinje se ne bi branil. da mi očisti sprednjo šipo...

  • Grof 16:18 15.september 2024.

    Tereza Novak, groza, groza, ko teče beseda o romiih, vsega, draga češla je riv Janez Janša in zato študenti nočejo delat na črpalkah, Tereza, zafrustrirana si kot debelorasla Janja Sluga, rabiš kočevskega kralja ciganov, da dobro nategne tvojo drobno fračo, ...prikaži več potem boš razumela tematiko, o kateri si alfabet, ….

Sorodne novice