Slovenija
42982 ogledov

Znane so podrobnosti o koriščenju bonov

Goriška Brda TIC Brda
Furs je objavil pogosta vprašanja in odgovore o porabi novih bonov, ki so prišli v veljavo konec minulega tedna. Znane so podrobnosti načina unovčitve bonov v turizmu, gostinstvu, športu in kulturi.

Kje vse jih lahko unovčimo?

Nove bone je tako kot že obstoječe turistične bone mogoče koristiti v nastanitveni dejavnosti, poleg tega pa tudi v gostinski, športni in kulturni dejavnosti, med drugim za obisk sejmov in srečanj, muzejev, kinematografov, fitnes obratov, obratovanja žičnic, botaničnih in živalskih vrtov, za nakup knjig ali najem športne opreme ter tudi nakup smučarskih kart. Novi boni so tako na primer unovčljivi za dejavnost strežbe jedi in pijač, dejavnosti potovalnih agencij in organizatorjev potovanj ter tudi umetniškega uprizarjanja, izobraževanja in usposabljanja na področju kulture in umetnosti. Z boni je mogoče kupiti zgolj učbenike in zvezke, ne pa tudi šolske potrebščine.

V primeru nakupa posamičnih storitev, na primer več vstopnic, smučarskih kart… velja, da jih je potrebno porabiti do 31. 12. 2021, če ukrep ne bo podaljšan v leto 2022. Izjema pa velja za nakup letnih abonmajev in kart, na primer za gledališče, fitnes, živalski vrt, smučanje, četudi bo dejavnost delno izvedena v letu 2022, ko boni predvidoma ne bodo več veljavni. Furs tako dopušča izjemo pri nakupu letnih kart pri dejavnostih, kjer se narava dejavnosti navezuje na celotno sezono.

Ni pa možen nakup darilnih bonov. Furs v zvezi s tem pojasnjuje, da bi v tem primeru to pomenil prenos bona na neupravičeno osebo. Prav tako ni možen nakup masaže. Plačilo najema avtodoma ali jadrnice je po drugi strani dovoljeno. Šteje se, da je bon v tem primeru uporabljen v Sloveniji, kot je to zahteva pri unovčenju, četudi se nato odpeljete v sosednjo državo.

Stroške ostalih dodatnih storitev pri koriščenju lanskoletnih bonov, kot so na primer večerja, parkiranje v garaži... in pa turistično takso je potrebno poravnati z drugimi plačilnimi sredstvi. Pri novih bonih je predpisana uporaba širša, saj se z njimi lahko plačajo takse in prijavnine. Z novimi boni je tako možno plačati tudi končno čiščenje apartmaja ter doplačilo za hišnega ljubljenčka.

Sočasno unovčenje dveh bonov je mogoče

Če bi se odločili koristiti bone s področja turizma, obstaja možnost sočasnega plačila z lanskoletnim in letošnjim bonom , pri čemur je potrebno izpolnjevanje dvojnih obrazcev – za vsak bon posebej.

Za plačilo z novim bonom je na primer dovoljena kombinacija prenočitve s polpenzionom, športnega in kulturnega doživetja. Zgolj prenočitev z zajtrkom ali brez je tako možno plačati z lanskim bonom, ostale storitve pa je potrebno doplačati z novim.

V primeru plačila storitve z bonom ponudnik storitve za istovrstno storitev upravičencu ne sme zaračunavati višje cene kot v primeru plačila z drugimi plačilnimi sredstvi.

Postopek unovčenja bona je podoben lanskemu

Do novih bonov so upravičene vse osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji na dan 30. junij 2021. Unovčljivi so do 31.12.2021. Polnoletnim osebam pripada bon v višini 100 evrov, ostalim pa 50 evrov.

Za unovčitev bona je potrebno pri ponudniku, kjer bo storitev opravljena (torej ne preko portalov, kot je na primer Booking, Airbnb) priložiti izpolnjen obrazec Potrditev unovčitve bona. Potrošnik mora ob naročilu storitve izpolniti obrazec in predložiti osebni dokument, ponudnik pa ustrezno vrednost bona rezervirati v Fursovem sistemu. Ko je storitev izkoriščena, se vrednost računa unovči z bona, Furs pa jo povrne ponudniku. Furs ne vodi evidence o ponudnikih, zato se mora o tej možnosti prepričati vsak upravičenec zase.

Večkratno unovčevanje prenesenega bona ni možno. Prav tako ni mogoče izplačilo denarnega zneska v višini bona.

Prenosljivost bona

Bon je mogoče prenesti le enkrat, v celotni vrednosti bona. Velja torej, da je delno koriščen bon v preostali vrednosti neprenosljiv. Preneseni bon lahko pridobitelj unovči le enkrat (v celoti ali v poljubnem nižjem znesku). V primeru, da ne porabi vseh sredstev prenesenega bona ob prvi unovčitvi, preostanek prenesenega bona zapade

Znesek lastnega bona pa je deljiv in se lahko unovči v večkratnem znesku.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Luksi 17:11 09.avgust 2021.

    Sem poizkusil šolske potrebščine kupiti, pa lahko samo knjige in delovne zvezke, ki pa jih že dobijo v šoli, tako da hvala lepa za nič...

  • martin72 16:16 23.julij 2021.

    Te bone bomo tri krat preplacali,tako kot bomo teste,ki jih je ta vlada nabavila po nizki ceni,le do kdaj se mislijo se norčevati iz nas,jaz te vlade ne priznavam naj jo prizna kdor jo hoce,tisti gotovo ki so si in ...prikaži več si se polnijo denarnice na račun covida-19

  • lada 14:39 22.julij 2021.

    noben bon ni unovčen, ker davkarija davi reveže, bogatunom pa odpiše hudićeve, rdeće, usrane & smrdljive miljone ter pobije siromake, da nimajo za kruh !