Šport > Euro 2024
327 ogledov

Kaj pravi statistika pred tekmo Slovenije in Danske?

Slovenija nogomet Profimedia
Statistično gledano bi moral nedeljski obračun slovenske in danske nogometne reprezentance na EP postreči z več zadetki.

Slovenska in danska nogometna reprezentanca bosta v nedeljo ob 18. uri v Stuttgartu odprli dogajanje v skupini C evropskega prvenstva v Nemčiji. Zgolj statistično gledano bi moral obračun ponuditi zadetke - približno tri.

Šest medsebojnih tekem Slovenije in Danske je doslej ponudilo en remi ter pet zmag zasedbe s severa Evrope. Pri tem je povprečje zadetkov na tekmo 2,8. Podobno povprečje ima Danska na prvenstvih Evrope.

Andraž Šporar O prvem nasprotniku Šport Šporar o Dancih: "To ni bilo realno!"

Triintrideset obračunov na turnirjih stare celine, na katerih je igrala Danska, je dalo povprečje 2,79 zadetka (42 doseženih, 50 prejetih), kar je največ od 12 ekip, ki so odigrale vsaj 20 tekem na EP.

Slovenija ima v tem pogledu sicer še višje povprečje, a je na svojem doslej edinem EP leta 2000 na Nizozemskem in v Belgiji igrala le tri tekme. Takrat je dosegla štiri gole, prejela pa jih je pet. Znamenitih je bilo tistih 3:3 s takratno ZR Jugoslavijo, z Norveško je igrala 0:0, s Španijo pa izgubila z 1:2.

Sandro Schärer Tekma z Danci Šport Znano, kdo bo sodil na prvi slovenski tekmi

Mnogi stavijo na to, da bosta tokrat za zadetke v danski in slovenski vrsti večinoma zadolžena predvsem Rasmus Hoejlund in Benjamin Šeško.

Oba imata šele 21 let, oba sta visoka, Hoejlund 191 cm, Šeško 195 cm, oba sta se že dokazala na mednarodni ravni. Hoejlund je trenutno član Manchester Uniteda, Šeško pa je pustil tako velik vtis v svoji prvi sezoni pri Leipzigu, da mu je ta že podaljšal in izboljšal pogodbo do leta 2029.

Nemška nogometna reprezentanca 66.000 gledalcev Šport Euro 2024: že na uvodni tekmi odjeknila petarda

Oba sta tudi najbolj vredna igralca svojih reprezentanc na EP, sodeč po Tranasfermarktu je Hoejlund vreden 65 milijonov, Šeško pa 50 milijonov evrov.

Za oba pa tudi selektorja Danske in Slovenije, Kasper Hjulmand in Matjaž Kek, izbirata podobne besede, ko opisujeta njun odnos do dela. Hvalita njuno osebnost, poudarjata željo po učenju novih stvari in konstantno željo po napredovanju.

Že zaradi njiju bodo tako gledalci na Areni Stuttgart, kot se imenuje med EP, sicer pa po sponzorju nosi naziv MHP Arena, imeli kaj videti. Na stadionu bo približno 50.000 gledalcev, pri čemer organizatorji pričakujejo velik naval sosedov Dancev, toda tudi slovenska vrsta bo imela izvrstno podporo.

Stuttgart stadion MHPArena Foto Šport Od Hitlerja do Mercedesa

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 2
  • Ender3 12:31 15.junij 2024.

    Statistika govori, da bodo kmalu doma..

  • Avatar Zokispoki
    Zokispoki 11:31 15.junij 2024.

    Statistika ni stalnica ampak spremenljivka!