Šport > Euro 2024
1512 ogledov

Začenja se! To nas čaka prvi dan prvenstva ...

Euro 2024 Profimedia
Nemčija in Škotska odpirata 17. nogometno EP.

Reprezentanci Nemčije in Škotske bosta drevi ob 21. uri v Münchnu odprli 17. evropsko prvenstvo v nogometu. Na njem bo naslov branila Italija, po 24 letih pa bo na zaključnem turnirju nastopila tudi Slovenija.

Uvodno dejanje bo v znamenju Nemcev, trikratnih evropskih prvakov, nazadnje so slavili leta 1996, in Škotov, ki pa so doslej zgolj trikrat igrali na EP.

Pred tekmo bo Evropska nogometna zveza počastila nemško legendo in kapetana zmagovite nemške zasedbe iz leta 1972 Franza Beckenbauerja, ki je letos umrl. Tako bodo pokal Henryja Delaunayja, ki ga bo na koncu 14. julija dvignil zmagovalec, pred začetkom tekme na igrišče prinesli Beckenbauerjeva žena Heidi ter Bernard Dietz in Jürgen Klinsmann, kapetana nemških ekip iz let 1980 in 1996, ko je Nemčija osvojila zadnja evropska naslova.

Nemčija tokrat sodi v krog vsaj širših favoritov, Škoti pa upajo na preboj v izločilne boje po uspešnih igrah v kvalifikacijah. V skupini A sta sicer še Švica in Madžarska, ki bosta igrali v soboto.

Prvenstvo bo postreglo skupno 51 tekem na desetih stadionih. Ti bodo razprodani po velikem zanimanju navijačev, med katerimi bo tudi veliko slovenskih, ki bodo spremljali obračune izbrancev Matjaža Keka v Stuttgartu proti Danski, ta bo že v nedeljo, v Münchnu proti Srbiji in v Kölnu proti Angliji.

Na EP sicer nastopa 24 ekip, razdeljenih v šest skupin. V izločilne boje bodo šli zmagovalci in drugouvrščeni v vsaki skupini ter štirje najboljši tretjeuvrščeni. Za glavne favorite veljajo Francozi, Angleži in Portugalci.

Svoj pečat bodo na EP pustili tudi slovenski sodniki, Slavko Vinčić bo v vlogi glavnega že v soboto na obračunu Švice in Madžarske, Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič bosta pomočnika, Nejc Kajtazović pa bo pomagal v sobi za Var. Uvodno tekmo bo sicer sodil Francoz Clement Turpin.

Pripravite se, začenja se!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
Sorodne novice