Šport > Nogomet
233 ogledov

Legendarni Italijan na klop splitskega Hajduka, novega ima tudi Juventus

Gennaro Gattuso Profimedia Gennaro Gattuso.
Gattuso je nov trener splitskega Hajduka.

Nekdanji italijanski nogometni reprezentant Gennaro Gattuso je novi trener splitskega Hajduka, je objavil dalmatinski klub. Legenda Milana je na klopi nasledil Jureta Ivankovića, ki je ekipo vodil nekaj zadnjih krogov letošnjega hrvaškega prvenstva, v katerem je zasedel tretje mesto. Pred tem sta klub v letošnji sezoni vodila še Ivan Leko ter Mislav Karoglan.

Gattuso, ki se bo v Splitu predstavil naslednji teden, in Hajduk naj bi po poroačnju hrvaških medijev podpisala dveletno pogodbo.Kot igralec je Gattuso osvojil številne lovorike, največje so naslov svetovnega prvaka z Italijo leta 2006 in dve osvojeni ligi prvakov z Milanom. Trenersko kariero je začel v švicarskem Sionu, nadaljeval v Milanu, Napoliju, Fiorentini, Valenciji in Marseillu.

 

Motta uradno na klop Juventusa 

Zanimivo pa je bil tudi dogajanje v italijanskem nogometu. Nekdanji brazilski ter po pridobitvi državljanstva italijanski vezist in trener Bologne Thiago Motta je novi trener Juventusa. Motta bo na klopi stare dame zapolnil vrzel po odhodu Massimiliana Allegrija.

Italijansko-brazilski trener je podpisal triletno pogodbo do 30. junija 2027. Enainštiridesetletni Motta je požel pohvale, potem ko je Bologno popeljal do petega mesta v serie A in s tem neposredno uvrstitev v naslednjo sezono lige prvakov.

Motta je svojo trenersko kariero začel leta 2018 pri mladincih Paris Saint Germaina, pri katerem je nekaj mesecev pred tem končal kariero igralca. Njegova trenerska pot v Italiji se je začela na klopi Genoe leta 2019, nato pa je prevzel položaj glavnega trenerja pri Spezii in Bologni, s slednjo pa si je v pretekli sezoni zagotovil zgodovinsko uvrstitev v ligo prvakov.

"Resnično sem vesel, da lahko začnem novo poglavje na čelu velikega kluba, kot je Juventus. Zahvaljujem se lastnikom in upravi, ki so lahko prepričani v mojo ambicioznost, da bo zastava Juventusa še naprej visoko plapolala in da bodo lahko navijači zadovoljni," je za spletno stran kluba dejal Motta. "Dobrodošel v Juventusu, trener!" pa so ob tem zapisali v torinskem klubu.

Šestinpetdesetletni Allegri se je razšel z vodilnimi pri Juventusu, potem ko je po finalu italijanskega pokala žalil uradne osebe. Juventus je sicer 15. pokalno lovoriko osvojil z 1:0 na tekmi proti Atalanti. Allegri je po zaključku tekme kazal nenavadno jezo tako do nekaterih predstavnikov medijev kot do sodniškega kadra. Med proslavljanjem zmage pa se je z očitnimi gestami znesel tudi nad športnim direktorjem Cristianom Giuntolijem.

Allegrijevo vedenje so v klubu označili za nesprejemljivo in v nasprotju z vrednotami kluba in nogometa. Zadnji tekmi sezone so nogometaši odigrali pod taktirko Paola Montera.

 

Monza predstavila Nesto

Z novim strategom pa bodo v novo sezono elitnega italijanskega prvenstva krenili tudi v vrstah Monze. Naloge glavnega trenerja v tem klubu je prevzel italijanski nogometni strokovnjak Alessandro Nesta, ki je podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja za še eno sezono.

Na klopi Monze je zamenjal Rafaela Paladina, ki je prevzel Fiorentino. Monza je sezono serie A končala na 12. mestu lestvice s 45 točkami.

Oseminštiridesetletni Nesta je v minuli sezoni treniral Reggiano, pred tem pa je vodil Miami, Perugio in Frosinone. "Dobrodošel Alessandro," so v klubu pozdravili novega trenerja rdeče-belih.

 

Fernando Santos imenovan za selektorja Azerbajdžana

Fernando Santos, ki je kot glavni trener portugalsko reprezentanco popeljal do naslova evropskih prvakov leta 2016, pa je bil imenovan za selektorja azerbajdžanske nogometne reprezentance, je sporočila azerbajdžanska nogometna zveza.

Devetinšestdesetletnega Santosa so aprila po nizu slabih rezultatov razrešili s položaja vodje strokovnega štaba istanbulskega Bešiktaša.

fernando santos | Avtor: EPA EPA

Fernando Santos je kot selektor Portugalski leta 2016 prinesel prvi naslov evropskega prvaka. Bil je tudi trener Grčije od 2010 do 2014, Portugalske pa znova od 2014 do svetovnega prvenstva 2022, nato pa lani še Poljske.

Njegov cilj na novem delovnem mestu bo oblikovati konkurenčno ekipo, s katero bi se uvrstili na evropsko prvenstvo leta 2028, je zapisano v izjavi za javnost azerbajdžanske zveze.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice