Šport > Euro 2024
10222 ogledov

Oblak v 105. minuti Ronaldu ubranil 11-m, Šeško je imel na nogi zmago, nato pa ...

Vanja Drkušić Profimedia
Četa Matjaža Keka je po streljanju enajstmetrovk klonila proti Portugalski.

Slovenska izbrana vrsta je na velikih tekmovanjih prvič napredovala v izločilne boje, v osmini finala pa se je srečala s Cristianom Ronaldom in ostalimi zvezdniki portugalske reprezentance. Nogometaši s Pirenejskega polotoka so pred dvobojem odločno zatrjevali, da ne bodo podcenjevali Slovencev, veliko so se namreč naučili tudi s prijateljske tekme pred tremi meseci, ko je četa Matjaža Keka v Stožicah na prijateljski tekmi slavila z zadetkoma Adama Gnezda Čerina in Timija Maxa Elšnika.

Kek je bil od marčevskega dvoboja prisiljen v eno pomembno zamenjavo, zaradi rumenih karonov namreč ni smel nastopiti Erik Janža, ki je v skupinskem delu Eura zatresel mrežo Dancev. Na njegovo mesto je stopil Jure Balkovec.

V četrti minuti je po nevarnem predložku z desne strani dobro reagiral Žan Karničnik in žogo odbil v kot. Po njem je do žoge prišel Ruben Dias, a je branilec Manchester Cityja nato slabo streljal. Štiri minute kasneje je v kazenskem prostoru Slovencev podajo sprejel Cristiano Ronaldo, a imel nekaj težv s kontroliranjem okroglega usnja, Vanja Drkušić pa mu je žogo izbil.

Vanja Drkušić | Avtor: Profimedia Profimedia

Portugalci so imeli veliko posest žoge, ob koncu 13. minute je znova sledil nevaren predložek, Ronaldo je bil za las prenizek, na drugi vratnici pa je malce zamudil tudi Bruno Fernandes.

V 21. minuti so trije Slovenci krenili proti dvema Portugalcema, a se Andraž Šporar in Benjamin Šeško nista razumela, prvi je podal, drugi pa ni pravočasno stekel in morebitna prva priložnost je splavala po vodi. A izgledalo je, da so se slovenski nogometaši otresli največjega pritiska. Bili so nekoliko več pri žogi.

Drkušić je v 27. minuti dobil še en skok z Ronaldom, dve minuti kasneje pa je Jaka Bijol izbil žogo pred Fernandesom. Pepe je nato v že izgubljenem skoku po nepotrebnem, na svoj znan način, udaril Jana Oblaka. Slovenci so ostali mirni. Oblak kasneje ni imel težav po strelu z glavo Ronalda, ki ga je znova dobro oviral Drkušić.

A ta je nato naredil prekršek na dvajsetih metrov, ko je zrušil Rafaela Leãa. Zdelo se je, da se je slovenski branilec vsaj malo dotaknil žoge, a se rumenemu kartonu ni izognil. Ronaldo je prevzel odgovornost in žogo poslal le malce nad prečko.

Cristiano Ronaldo | Avtor: Profimedia Profimedia

Portugalci so spet postajali nevarnejši. Najprej je bil znova nekoliko prenizek Ronaldo, isti igralec pa je nato po igranju z roko Karničnika in rumenem kartonu za slovenskega bočnega  slabo izvedel prosti strel.

Slovenci so v 39. minuti krenili v napad, Petar Stojanović je s podajo v sredini šestnajsterca iskal Šporarja, a so tekmeci tik pred njim žogo izbili v kot. 

Pet minut kasneje je Slovenija izenačila število strelov na gol nasprotnika na 1:1. Šeško je sprožil z velike razdalje, a meril preveč po sredini vrat. Kmalu zatem je po levi strani v kazenski prostor prišel Jan Mlakar, iskal Šeška, a je Pepe 'razčistil' v nov kot za Slovenijo. Po njem je bil najvišji Bijol, vendar na prvi vratnici žoge ni uspel usmeriti proti golu.

Prav v zadnjih sekundah so Portugalci prišli najbližje zadetku. Leao si je po boju z Drkušićem priboril nekaj prostora ob gol-avt črti, podal na rob šestnajsterca, kjer je ustrelil João Palhinha. Žoga se je rahlo dotaknila vratnice, a na srečo Slovencev za Portugalce po nepravi strani. 

Benjamin Šeško | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku drugih 45 minut je Joao Cancelo pobegnil po desni strani, podal v peterec, kjer je slovenska obramba odbila žogo, vendar le do Bernarda Silve, ta pa je z ugodne pozicije ustrelil precej mimo želenega cilja.

Na drugi strani je po kotu Slovenije do strela prišel Elšnik, a s precej težkega položaja ni predstavljal nevarnosti za Portugalce.

Sledila je na videz obetavna akcija Kekove čete, ki se je na koncu končala s strelom z glavo Šeška, vendar so nato sodniki dosodili prepovedan položaj v katerem se je na začetku akcije znašel Šporar.

V 54. minuti so imeli Portugalci znova prosti strel na dvajsetih metrih, Gnežda Čerin je po nogi udaril Cancela. Znova je močno sprožil Ronaldo, vendar je bil Oblak na pravem mestu, okroglo usnje je izbil v polje.

V drugem polčasu nevarni Cancelo je znova pobegnil, podal v osrčje šestnajsterca, kjer pa je obramba, še enkrat več se je izkazal Drkušić, uspela blokirati poizkus Vitinhe. Precej manj je bilo nevarno na drugi strani, ko je gnezda Čerin na levi strani kazenskega prostora sprožil iz voleja, a zelo nenatančno.

Nato je do najlepše priložnosti prišla Slovenija. Po napadu Portugalcev so Slovenci krenili v protinapad, v sredinskem krogu je do žoge prišel Šeško, potegnil mimo Pepeja, ta ga je sicer uspel ovirati, slovenski napadalec pa je zato slabo udaril po žogi v kazenskem prostoru tekmecev. 

Benjamin Šeško | Avtor: Profimedia Profimedia

Ronaldo je imel na voljo nov prosti strel, tokrat z okoli 30 metrov, končalo se je z novim poizkusom preko Oblakovih vrat.

Na začetku 75. minute se je Kek odločil za dve menjavi, v igro sta vstopila Jon Gorenc Stanković in Žan Celar, zelenico pa sta zapustla Šporar in Mlakar. Enajst minut kasneje je zaigral tudi Benjamin Verbič, zamenjal je Stojanovića. Med omenjenimi menjavami so bili pri žogi večinoma Portugalci, ki pa niso ogrožali slovenskega gola.

V 89. minuti je na sredini zelenice napako storil sicer izjemni Karničnik, žogo mu je vzel Diogo Jota. Ta je našel Ronalda, ki pa je iz dokaj dobrega položaja, nekoliko na levi, ustrelil naravnost v Oblaka.

Ta je v tretji minuti sodnikovega dodatka izboksal okroglo usnje, pri tem se je vanj zaletel Ronaldo in storil prekršek.

Sledila sta podaljška.

V 95. minuti je Cancelu odvzel žogo Verbič, stekel proti kazenskemu prostoru in ustrelil, a so Portugalci uspešno postavili blok,  končalo se je s kotom. Po njem se je kar nekaj časa žoga odbijala v in malce izven šestnajsterca, nato pa je povsem nenevarno sprožil Gorenc Stanković.

Nato pa je v 103. minuti Jota stekel proti slovenskim vratam, krenil med četverico Slovencev in padel, prišlo je do stika z Drkušićem.Italijanski sodnik Daniele Orsato je pokazal na belo piko. Žogo je seveda vzel Ronaldo in ... Oblak je ubranil njegov strel.

Jan Oblak | Avtor: Profimedia Profimedia

Le minuto kasneje so Portugalci znova zahtevali enajstmetrovko, a je okroglo usnje Celarja zadelo v stegno in ne v roko.

Ronaldo se je ob odmoru med obema podaljškama razjokal, na tribuni pa tudi njegova mama. Pred začekom drugih dodatnih 15 minut je vidno utrujenega Elšnika sicer zamenjal Josip Iličić.

V 108. minuti se je Oblak izkazal tudi po strelu z glavo Paulinhe, žogo je potisnil preko prečke. Po kotu je v slovenskega kapetana ponovno trčil Ronaldo.

V 112. minuti so Slovenci prišli do prostega strela na 20 metrih, Iličić je žogo poslal v živi zid.

Nato je imela Slovenija zaključno žogo. Veliko napako je storil Pepe, žogo mu je vzel Šeško in sam krenil proti Portugalskemu golu. Znašel se je sam pred vratarjem Diogom Costo, ki pa je ob njegovem strelu iztegnil nogo in z izjemno obrambo preprečil vodstvo čete Matjaža Keka. Ta je zaradi rdečega kartona takrat dvoboj že spremljal s tribune.

Benjamin Šeško | Avtor: Profimedia Profimedia

Sledile so enajstmetrovke.

  • Prva serija: Costa je ubranil strel Iličiću, Ronaldo je zadel. Oblak je šel sicer v pravo smer.
  • Druga serija: Costa je zaustavil tudi Balkovca, Fernandes je bil natančen.
  • Tretja serija: Tudi Verbiča je Costa zaustavil, piko na i k zmagi Portugalske je postavil Silva.

 

 

Evropsko prvenstvo, osmina finala:

Slovenija : Portugalska  0:0

Komentarjev 9
  • Avatar Zokispoki
    Zokispoki 17:51 02.julij 2024.

    Sedaj lahko pametujemo, da je bila izbira izvajalcev napaka (mogoče edina), ki jo je na EP naredil naš strokovni štab!? Ampak iz vidika razmišljanja kako nasprotnika presenetiti še v zadnjem elementu spopada, se zdi odločitev Keka logična. Je pa res, ...prikaži več da je najbrž izkušeni reprezentanci kot je Portugalska, vseeno v kakšnem vrstnem redu nasprotnik izvaja enajstmetrovke, kajti na vse zadnje je precej bolj odvisno od intuicije vratarja, kar sta pokazala tako Oblak, kot kasneje Djogo Costa...

  • nikica 10:31 02.julij 2024.

    Tisto Šeškotovo priložnost v 115 min je bilo težje zaj... kot zabit, ker dobesedno vse druge opcije razen te bi bile boljše.... in s tem bi bil konec tekme, zdaj pa na avtobus in domov...

  • papak 09:17 02.julij 2024.

    Iličič ni več to kar je bil, kot tudi Ronaldo ne in Modrić ne... Če bi Iličič zadel hi morda bilo vse drugače. Pa če imaš tako dobro obrambo in toliko remijev bi pa ja lahko cele dneve še penale trenirali.

Sorodne novice