Šport > Kolesarstvo
15259 ogledov

Evenepoel pojasnil, zakaj je objokan pripeljal v cilj

Evenepoel Profimedia
Remco Evenepoel se je ob popolni prevladi Tadeja Pogačarja spet moral zadovoljiti s statusom 'najboljšega med ostalimi'.

Dvakratni olimpijski prvak Remco Evenepoel je sezono 2024 končal z drugim mestom na dirki po Lombardiji, kjer ni imel prav nobenih možnosti proti zmagovalcu, letos daleč najboljšemu kolesarju na svetu Tadeju Pogačarju.

Slovenski kolesar je piko na i zgodovinski sezoni postavil s četrto zaporedno zmago na zadnjem spomeniku sezone, več od njega jih je v Lombardiji zbral samo še legendarni Italijan Fausto Coppi, ki je zadnjo od skupno petih dirk dobil daljnega leta 1954.

Tadej Pogačar Prvič Šport Pogi edini s tem dosežkom v zgodovini kolesarstva

Tudi sicer je Pogačar daleč najuspešnejši kolesar na tej dirki v moderni kolesarski eri, drugi tekmovalec s štirimi lovorikami je nameč še en Italijan Alfredo Binda, ki je zmagoval v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja.

Pogačar si je 25. zmago v sezoni privozil po samostojnem pobegu v zadnjih 50 kilometrih dirke, s katerim je za seboj pustil tudi velikega tekmeca Evenepoela. Ta je na koncu zaostal več kot tri minute (+3:15), še dobro minuto več je za 255-kilometrsko preizkušnjo med Bergamom in Comom potreboval tretjeuvrščeni Italijan Giulio Ciccone (+4:31).

Tadej Pogačar - Lombardija zelo nevarno Šport Kar je pričakalo Pogačarja sredi ovinka, preplašilo še komentatorja

Šestindvajsetletni slovenski as je po izjemnem delu svoje ekipe na račun prišel na zadnjem zahtevnejšem vzponu in tekmecem pobegnil slabih sedem kilometrov pred vrhom vzpona Sormano (12,9 km/6,4 %) oziroma 48,5 km pred ciljem. Hitro si je nabral pol minute naskoka pred zasledovalci, na vrhu klanca pa je imel 1:10 minute prednosti. S samostojno vožnjo je po nevarnem spustu nadaljeval vse do Coma in z visoko dvignjenimi rokami v mavričasti majici z belimi hlačkami slavil prepričljivo zmago. 

Evenepoel znova ni imel nobenih možnosti proti Pogačarju, a je bil na koncu vseeno zadovoljen s svojim dosežkom. Tako zelo, da so mu ob prečkanju ciljne črte oči zalile solze. "Zelo sem zadovoljen," je po drugem mestu dejal Belgijec. "Iz tega sem potegnil največ. Tadej je bil spet izjemen, jaz pa sem dirko končal daleč pred vsemi ostalimi. Nekako v skladu s potekom dirke po Franciji," je dodal Belgijec, ki je v skupni razvrstitvi francoske pentlje zaostal za Pogačarjem in Jonasom Vingegaardom. Slednji je sezono sklenil že pred časom, potem ko je imel letos kar nekaj težav s poškodbami.

"Ko je Pogačar napadel, se nisem hotel povsem izčrpati. Izkazalo se je, da je bila moja odločitev pravilna. Na vrhu klanca sem imel manjšo prednost pred Enricom Masom in Lennertom Van Eetveltom, zato sem na spustu nekaj več tvegal in si tako privozil prednost. Dirkal sem v svojem tempu in nisem naredil nobene napake."

S Pogačarjem se na tej točki sploh ne obremenjuje več. "Lahko samo sprejmemo. Tako je že celo sezono, mar ne? Od dirke Strade Bianche do Gira in Toura pa vse do danes. Zdaj bo treba pozimi nadoknaditi to razliko. Če je kdo tega zmožen, potem sem to jaz. Potrudil se bom po najboljših močeh, verjamem vase in v ekipo. Ne bomo se predali."

Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

A naprej pride na vrsto počitek. "Za mano je doga sezona, še posebej ker zaradi nesreče ni billo pravega premora. Na začetu tedna mi ni kazalo preveč dobro, a na dirki sem imel dober dan. To je dokaz, da je forma še vedno prisotna. Pozitivna novica za prihodnje leto. Če bom sezono oddelal brez težav, se lahko na tej dirki potegujem za zmago."

Pojasnil je tudi, zakaj ob prihodu v cilj ni poskušal skriti svojih čustev. "Vesel sem, da sem se uvrstil na stopničke. Občutek imam, da sem dosegel osebno zmago. Nisem imel lepih spominov na to dirko. Pred štirimi leti sem tukaj padel in končal v bolnišnici. Zdaj sem končno prišel do cilja. Ponosen sem, da sem bil najboljši med vsemi ostalimi," je zaključil Belgijec.

Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

Pogačar je s četrto zmago po Lombardiji po številu kariernih uspehov ujel Primoža Rogliča, oba bosta v sezono 2025 vstopila z 88 lovorikami. Pogačar je letos dobil dva spomenika, aprila je bil najboljši na preizkušnji Liege-Bastogne-Liege, na največjih petih enodnevnih dirkah pa ima sedem zmag, kar je največ med aktivnimi kolesarji, eno manj mima Nizozemec Mathieu van der Poel. Na vrhu večne lestvice je za zdaj neulovljivi Belgijec Eddy Merckx z 19 zmagami.

Tadej Pogačar Pogačar: Šport "Še dodatno sem pritisnil in skušal psihološko streti tekmece"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • munja 10:45 13.oktober 2024.

    Evenepoel jokal od veselja, ker je osvojil drugo mesto ha, ha, ha...le kdo mu verjame.

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:22 13.oktober 2024.

    Pogi je že zdaj legenda,ponosni smo nanj

Sorodne novice