Šport > Kolesarstvo
1607 ogledov

Pogačar osvojil še svoj sedmi spomenik, četrtič Lombardijo

Tadej Pogačar Profimedia
Tadej Pogačar je bil velik favorit za četrto zmago na dirki po Lombardiji. Vlogo je prepričljivo potrdil.

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je lovil četrto zaporedno zmago na dirki po Lombardiji, s tem bi ponovil dosežek legendarnega Fausta Coppija, ki je na dirki odpadlega listja v nizu slavil v letih 1946, 1947, 1948 in 1949. Tudi tekmeci so novemu svetovnemu prvaku pripisali vlogo velikega favorita. 

Dirko je sicer precej razgibala velika ubežna skupina, v njej je bilo kar 21 kolesarjev, med njimi tudi Matej Mohorič. Ubežniki so si 100 kilometrov pred ciljem privozili že več kot štiri minute in pol naskoka pred glavnino. V njej so bili razumljivo na čelu kolesarji ekipe UAE Team Emirates, ki so delali v korist kapetana Pogačarja.


V živo:

  • 80 km do cilja: Med vzponom na Madonno del Ghisallo se je razlika hitro zmanjšala pod tri minute. Na čelu glavnine je oster tempo namreč narekoval Rafal Majka.
     
  • 78 km do cilja: Poljak je Pogačarja in ostale na vrhu vzpona pripeljal vse do zaostanka dveh minut in 20 sekund. Skupina ubežnikov se je medtem nekoliko skrčila.
     
  • 68 km do cilja: Na spustu je v ubežni skupini na čelu kolesaril Mohorič. Ta je imela 1:54 naskoka.
     
  • 57 km do cilja: Bližal se je vzpon na Sormano, kjer so mnogi že pričakovali napad Pogačarja. Beg je že bil praktično obsojen na neuspeh, razlika je namreč znašal le še minuto in 15 sekund. 
     
  • 55 km do cilja: Začetek 13 kilometrov dolgega vzpona s povprečnim naklonom 6,5 odstotka. Največji naklon znaša 13 odstotkov. V glavnini je svoje delo opravil Marc Hirschi, narekovanje tempa je prevzel Adam Yates, poleg njega je bil ob Pogačarju od pomočnikov le še Pavel Sivakov.
  • 52 km co cilja: Iz ubežne skupine je skočil Xandro Meurisse. Belgijec si je prikolesaril 24 sekund pred zasledovalci, Pogačarjeva skupina, na čelu je bil že Sivakov, je zaostajala 59 sekund. Mohorič je bil ujet.
     
  • 48 km do cilja: Sivakov je povsem razredčil glavnino, ki je ujela tudi Meurissa. Remco Evenepoel se je postavil za Pogačarjevo kolo, vendar tudi on ni mogel slediti pospešku Slovenca, ko se je ta odločil za napad. Pogi se je odpeljal naprej.
  • 46 km do cilja: Štiri kilometre pod vrhom Sormana je imel Pogačar 35 sekund prednosti pred Evenepoelom, Lennertom Van Eetveltom in Enricom Masom.
     
  • 42 km do cilja: Pogačar je imel pred spustom že več kot minuto prednosti. Trojica zasledovalcev je na vrh Sormana prišla minuto in devet sekund kasneje.
  • 34 km do cilja: Evenepoel se je otresel družbe in na spustu nekoliko zmanjšal razliko. Tudi zato, ker je Pogi nekoliko napačno ocenil enega od ostrih ovinkov, precej pritisnil na zavore, vse skupaj pa se je končalo brez posledic. Kasneje je skozi enega izmed ovinkov svojo linijo moral popravljati tudi belgijski zvezdnik.
     
  • 28 km do cilja: Zelo tehničen spust je bil končan. Pogačarjev naskok pred Evenepoelom je znašal 1:12, pred Van Eetveltom in Masom 1:46, pred moštvenim kolegom Sivakom pa 2:25.
     
  • 20 km do cilja: Prednost je naraščala. Remco je zaostajal že 1:37.
     
  • 14 km do cilja: Prvi dve mesti sta bili pravzaprav že oddani, v boju za tretje se je Sivakov pridružil Masu in Van Eetveltu. Trojica je zaostajala že štiri minute, Evenepoel dve.
  • Cilj: Pogačar jevse do cilja višal prednost, v zadnjih kilometrih se je večkrat prešerno nasmehnil v kamero, po prečkanju ciljne črte pa je visoko v zrak dvognil svoje kolo. S četrto zaporedno zmago je izenačil dosežek Alfreda Binde, ki je slavil v letih 1926, 1927, 1928 in 1931, le še eno zmago več ima zdaj Coppi.

    To je bila sedmi Pogačarjev uspeh na spomenikih. Ima še dve zmagi na dirki Liege - Bastogne - Liege in eno na dirki po Flandriji. Na Milano - San Remu je letos zabeležil tretje mesto, pred tem je že bil četrti in peti, na dirki Pariz - Roubaix pa še ni nastopil.
     
    Evenepoel je zaostal 3:16, tretje mesto pa je na koncu osvojil domačin Giulio Ciccone, ki je najprej ujel Masa, Sivakova in Van Eetvelta, nato pa jih hitro napadel na zadnjem vzponu in si privozil dovolj prednosti, da je v cilj prišel z nekaj metri naskoka. Za Pogijem je zaostal 4:31.

 

Komentarjev 5
  • Avatar Jašna53
    Jašna53 17:18 12.oktober 2024.

    Me zanima kere mamile žre, ker tole en navadno spitan mladinc ne bi zdržal v celi sezoni??

  • Avatar Zoran
    StarMačk 17:11 12.oktober 2024.

    Tadej je v cilju zmagoslavno dvignil kolo, ko se je drugo uvrščeni Remco šele bližal oznaki, da ima do cilja še 2 kilometra...

  • PasjaProcesija 17:08 12.oktober 2024.

    atamama, sedaj se lahko spočiješ. Za tabo je dolga sezona trpljenja ob spremljanju Pogačarjevih uspehov. Lahko se posvetiš Penku in KD Rog, ki se ne gredo Pogačarjevega dvoživkarstva. Hej, ampak svetovno prvenstvo je pa Pogačar osvojil pod slovensko državo. Sicer ...prikaži več je bila takrat reprezentanca materialno in kadrovsko pod okriljem UAE Emirates, pa vendar. Čakaj... Da ni tudi reprezentanca dvoživka?

Sorodne novice