Šport > Kolesarstvo
731 ogledov

Lahko neverjetni Pogačar danes spiše kolesarsko zgodovino?

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačar v lov na četrto zaporedno zmago po Lombardiji, s katero bi se za vedno zapisal v anale petih kolesarskih spomenikov.

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) bo na svoji zadnji dirki sezone lovil četrto zaporedno zmago na spomeniku po Lombardiji ter sedmo na največjih petih enodnevnih preizkušnjah (kolesarskih spomenikih). Start bo ob 10.40 v Bergamu, najboljše pa v cilju v Comu po 255 km zelo razgibane trase pričakujejo okoli 17. ure.

Šestindvajsetletni svetovni prvak in zmagovalec kar 24 preizkušenj to sezono kani leto zaključiti z novim velikim uspehom. Doslej je v vsej zgodovini le enemu kolesarju uspelo slaviti štirikrat zapovrstjo na katerem od petih velikih spomenikov kolesarstva (Milano-Sanremo, po Flandriji, Pariz-Roubaix, Liege-Bastogne-Liege, po Lombardiji), in sicer Italijanu Faustu Coppiju prav po Lombardiji med letoma 1946 in 1949. Pogačar je od debija po Lombardiji pred tremi leti še neporažen na cestah med Bergamom in Comom.

Dirka po Lombardiji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Coppi je bil sicer po svojih štirih slavjih po Lombardiji najboljši še leta 1954 in je rekorder s petimi zmagami, Pogačar pa je trenutno del sedmerice, ki je zadnji spomenik sezone dobila trikrat. S štirimi zmagami je pred Slovencem še domačin Alfredo Binda (1925, 1926, 1927, 1931), s katerim bi se lahko že danes izenačil na drugem mestu v analih dirke po Lombardiji.

Slovenski as lovi tudi še sedmo zmago na spomenikih, potem ko je dvakrat dobil še preizkušnjo Liege - Bastogne - Liege (2021, 2024) in enkrat dirko po Flandriji (2023). Med aktivnimi kolesarji si trenutno vrh deli z Nizozemcem Mathieujem van der Poelom, ki ga na dirki po Lombardiji ne bo, tako da bi izjemni Slovenec s pokrom zmag na Lombardiji sam prevzel vodstvo na večni lestvici med aktivnimi kolesarji.

Bosta pa od Slovencev na startu še Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) in Matej Mohorič (Bahrain-Victorious). Slednji sprva ni imel v načrtu nastopa na zadnjem spomeniku sezone, a se je po padcu pred cestnim SP odločil za drugačen spored do konca sezone, je v pogovoru za medije, med drugimi tudi za spletni portal Cycling Pro, dejal Mohorič. Po Lombardiji bi moral nastopiti tudi Primož Roglič, a se je 34-letni Zasavec skupaj z ekipo Red Bull-BORA-hansgrohe odločil predčasno končati uspešno prvo sezono v novem dresu.

Tadej Pogačar in Primož Roglič na stopničkah dirke po Lombardiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob odsotnosti Rogliča, ki je na "dirki opadlega listja" dosegel že tri uvrstitve v prvo sedmerico, polega lanskega tretjega mesta še eno četrto (2021) in eno sedmo (2019), bo tako vsaj na papirju najresnejši tekmec Pogačarja aktualni dvakratni olimpijski prvak Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep), ki pa na Lombardijo nima najlepših spominov, potem ko bi tu leta 2020 po padcu v prepad skorajda izgubil življenje. Odlični Belgijec ima tako z zadnjim spomenikom sezone še številne neporavnane račune.

Na startu bodo sicer še številni odlični kolesarji, na katere bo moral biti naš postavljalec kolesarskih rekordov še kako pozoren. Omeniti velja predvsem Američana Mattea Jorgensona (Visma-Lease a Bike), Španca Enrica Masa (Movistar), Francoza Davida Gauduja (Groupama-FDJ) in Romaina Bardeta (DSM-firmenich PostNL), domačina Giulia Cicconeja (Lidl-Trek) in Britanca Simona Yatesa (Jayco AlUla), medtem ko bosta uspeh izpred nekaj let poizkušala ponoviti tudi še dva nekdanja zmagovalca dirke, ki bosta danes na startu, Danec Jakob Fuglsang (Israel-PremierTech) in Nizozemec Bauke Mollema (Lidl-Trek).

Trasa dirke po Lombardiji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Trasa dirke je tudi letos izjemno zahtevna, kolesarji pa bodo na 252 kilometrih od Bergama do Coma morali premagati kar 4800 višinskih metrov, medtem ko bodo zadnji vzpon dneva prečkali 5,3 kilometrov pred ciljem. A naporno bo praktično že od samega začetka, saj bo kolesarje za ogrevanje prvi vzpon pričakal že znotraj prvih tridesetih kilometrov, ko bo na sporedu Forcellino di Bianzano (6,3 km, 5,1 %). Takoj po spustu pa sledi prvi pravi test - Passo di Ganda (9,2 km, 7,3%).

V prvi polovici dirke od omembe vrednih vzponov sledita še Colle di Berbenno (4,5 km, 6,2 %) in vzpon do vasice Valpiana (10,1 km, 6,2 %), preden kolesarje pričaka osrednji, pretežno ravninski del preizkušnje, ko se spustijo do obrežja jezera Como, ob obali katerega se nato kolesarji vozijo vse do vasice Onno, ko ponovno zavijejo v tamkajšnje hribovje.

Najprej kolesarje pričaka vzpon do Sella di Osigo (5 km, 5,7 %), ki se po krajšem ravninskem odseku nadaljuje z vzponom na Madonna del Ghisallo (6,3 km, 4,1 %), katerega pa se letos ne bodo lotili s tradicionalne strani iz Bellagia. Tokrat bo tako ta sloviti vzpon dosti lažji, kot v prejšnjih izvedbah dirke. Sledil bo spust do Bellagia in ponoven ravninski odsek po obrežju jezera Como.

Colma di Sormano | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Po prihodu v Nesso pa se bodo kolesarji poslovili od jezera in se povzpeli na zloglasen vzpon Colma di Sormano (12,9 km, 6,4 %), na spustu s katerega se je pred štirimi leti grozljivo ponesrečil Evenepoel. Vzpon sicer zaznamujejo slovite serpentine znotraj prvih petih kilometrov ter izjemno zahteven zadnji kilometer s povprečno naklonino nad 9 %.

Ko bodo kolesarji premagali tudi ta najzahtevnejši vzpon dneva, jih bo do cilja v Comu čakalo še 42 kilometrov. A vsaj večina vzpenjanja bo že za njimi. Sledil bo namreč vratolomen spust ter ravninski odsek proti Comu, kjer bo letošnji cilj zadnje velike dirke sezone.

A za konec čaka kolesarje še eno presenečenje. Tik preden bi opazili cilj v Comu, bodo morali prečkati še strm vzpon do San Ferma della Battaglie (2,7 km, 7,2 %). Sledil bo 4-kilometrski spust, medtem ko bo zadnjih 1,3 kilometra preizkušnje povsem ravninskih.

Zaključek dirke po Lombardiji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Tadej Pogačar Danes Šport Tekmeci pred spomenikom o Pogačarju: Nič ne moremo storiti

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • atamama 09:43 12.oktober 2024.

    Dajmo novinarji napisat kot se pritiče....as slovenskega porekla, ki tekmuje za tujo ekipo....

Sorodne novice