Šport > Kolesarstvo
4941 ogledov

Šokanten zasuk! Rogliču se bo pridružil eden najbolj kontroverznih kolesarjev

Gianni Moscon Profimedia
Italijanski kolesar bo skušal s selitvijo k Red Bull-BORA-hansgrohe obrniti nov list v svoji kontroverzni karieri.

Italijan Gianni Moscon sicer velja za izjemno nadarjenega kolesarja, ki se je v preteklosti izkazal z nekaj odličnimi rezultati ter tudi v vlogi izjemno zvestega pomočnika, a hkrati zaradi nekaterih nešportnih potez iz preteklosti velja tudi za kolesarja z enim najbolj omadeževanih slovesov v kolesarskem svetu.

Zdaj 30-letni kolesar je nekdaj veljal za enega največjih kolesarskih draguljev, tako da je zanj že zelo zgodaj zagrizel sloviti Sky ter ga leta 2016 pripeljal v svoje vrste. V eni najslovitejših ekip vseh časov je kljub svoji mladosti dosegel nekaj odličnih rezultatov, a si je hkrati ustvaril sloves enega najbolj umazanih kolesarjev na svetu.

Gianni Moscon | Avtor: Profimedia Profimedia

Skupne zmage na dirki po Guangxiju in arktični dirki po Norveški, slavje na enodnevnih dirkah po Toskani, Coppi Agostoni, Gran Premiu Citta di Lugano, etapne zmage na dirki po Alpah, dva državna naslova v vožnji na čas, tretje mesto na kolesarskem spomeniku po Lombardiji, četrto in peto mesto na slovitem Pariz-Roubaixu, četrto mesto na svetovnem prvenstvu in podobne uspehe je zasenčil incident z dirke po Franciji 2018, ko je bil tekom 15. etape diskvalificiran, ker je udaril Elieja Gesberta.

Njegovo mlado kariero so zaznomali še številni drugi incidenti. Med drugim je leta 2017 tekom dirke po Romandiji rasistično žalil temnopoltega kolesarja Kevina Rezo, medtem ko naj bi istega leta med dirko Tre Valli Varesine namerno zakrivil padec Sebastiena Reichenbacha. Leta 2020 je poskrbel za nov "izpad" na dirki Kuurne-Brussels-Kuurne, ko je po množičnem padcu vrgel svoje kolo v Jensa Debusschereja ter ga s tem porezal po dlani in zapestju.

Mnogi kolesarji, še posebej Debusschere, so takrat javno udarili po Mosconu ter ga označili za enega najbolj osovraženih kolesarjev znotraj kolesarskega sveta. Toda njegove kolesarske kvalitete so očitno prevagale, saj je še vedno zelo iskan na trgu kolesarjev, pa čeprav je minilo že več kot tri leta od njegove zadnje zmage.

Toda številne ekipe cenijo njegove izkušnje ter v zadnjih letih vse bolj očitno pripravljenost, da se podredi moštvu. Po slovesu od Ineosa (nekdanjega Skyja) je sicer preživel dve brez omembe vredni leti pri ekipi Astana Qazaqstan, a je letos zasijal v polnem sijaju znotraj ekipe Soudal-QuickStep, ko je predvsem na dirki po Franciji opravil odlično delo, ko je veljal za nekakšnega telesnega stražarja Remca Evenepoela ter skrbel, da se kapetan ekipe ne znajde v težavah tekom najbolj zahrbtnih etap.

Gianni Moscon | Avtor: Profimedia Profimedia

Vodja ekipe Patrick Lefevere je celo javno izjavil, da je navdušen nad Italijanom ter da mu bo ponudil novo, precej izboljšano dvoletno pogodbo. A glede na vse padce in nesreče Primoža Rogliča v zadnjih letih, so očitno pri ekipi Red Bull-BORA-hansgrohe začutili, da prav tako krvavo potrebujejo kolesarja, ki bi zvesto ščitil hrbet svojemu kapetanu ter skrbel, da konča dirko brez nepotrebnih incidentov.

Slovita Gazzetta dello Sport je namreč poročala, da je prišlo so senzacionalnega zasuka, saj naj bi Moscon že po enem letu pri belgijski ekipi zapustil Remca ter okrepil nemško-avstrijsko moštvo, kjer bo pomagal enemu izmed največjih Evenepoelovih konkurentov, našemu Rogliču. Obe strani naj bi že prišli do dogovora, čaka se le še na uradno potrditev.

Moscon Video Šport Problematični kolesar SKY-ja zaradi udarca prejel prepoved dirkanja Gianni Moscon Incident Šport Kolesar ekipe Sky izključen s Toura, Roglič ima tekmeca manj Gianni Moscon Ni doping Šport Pri Skyju za šest tednov suspendirali kolesarja

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice