Šport > Kolesarstvo
751 ogledov

Tekmeci pred spomenikom o Pogačarju: Nič ne moremo storiti

Tadej Pogačar Profimedia
Na dirki po Lombardiji, tokrat bo cilj v Comu, vsi vlogo favorita pripisujejo Tadeju Pogačarju.

Tadej Pogačar je v zadnjih treh letih osvojil dirko po Lombardiji. Na edinem jesenskem spomeniku, ki se ga je oprijelo tudi ime dirka odpadlega listja, je velik favorit tudi danes. S četrto zaporedno zmago bi izenačil dosežel legendarnega Fausta Coppija, ki je Lombardijo dobil štirikrat v nizu v letih od 1946 do 1949, kasneje pa je slavil še leta 1954. Sloviti Italijan je tako tudi najuspešnejši po številu zmag, zbral jih je pet, eno manj je zbral Alfredo Binda (1925, 1926, 1927 in 1931).

Pogačar je ob treh zmagah na tej dirki še trikrat slavil na preostalih spomenikih. Dvakrat je bil uspešen na dirki Liege - Bastogne - Liege, drugič se je to zgodilo letos, lani pa je bil najboljši tudi na dirki po Flandriji. Na preizkušnji Milano - San Remo je bil letos tretji, prej že četri in peti, na Pariz - Roubaixu pa doslej še ni tekmoval.

"Dobro sem nastopil na svetovnem prvenstvu, a nisem prepričan, če je forma po dveh tednih še tu. Tako ali tako nič ne moremo storiti glede Pogačarja. V zadnjem tednu sem si ogledal traso in prevozil zadnje kilometre, kasneje pa opazil, da je Pogačar vzpon na Colma di Sormano opravil nekaj minut hitreje kot jaz. Kar počne, je res impresivno," je pred svojim že 16. nastopom na Lombardiji, dirko je dobil leta 2019, dejal Nizozemec Bauke Mollema.

Bauke Mollema | Avtor: Profimedia Profimedia

"Razumem, da se nekaterim zdi dolgočasno, ko se odloči za dolg samostojen napad. A to je del modernega kolesarstva, tudi Remco Evenepoel in Mathieu van der Poel počneta enako. Da bi se premagalo Pogačarja? To se v tem trenutku ne bo zgodilo. Mislim, da bo napadel že na Sormanu," pravi 37-letni Nizozemec. Če bi se to res zgodilo, bi Pogačarja do cilja v Comu sicer čakalo še 42 kilometrov.

"Šlo bo za spektakularen vzpon, ki bo dolg okoli 30 minut. Če bo imel Tadej tako močne noge kot na Touru, mu bo zelo težko slediti," je razmišljal tudi Remco Evenepoel, eden na papirju največjih tekmecev slovenskega zvezdnika. Belgijec sicer zase pravi, da ob koncu sezone ni več v najboljši formi. 

"Če pogledate, kako je kolesaril v tem letu, je povsem jasno, da je Pogačar velik favorit. Na roko mu je šlo tudi dejstvo, da ni nikoli padel, ničesar si ni zlomil. Takšna sezona morda nikoli več ne bo ponovljena," je še menil dvakratni olimpijski prvak Evenepoel, ki jo je sicer letos grdo skupil na aprilski preizkušnji po Baskiji, kjer sta se poškodovala tudi zmagovalec Vuelte Primož Roglič in Jonas Vingegaard. 

Evenepoel na Lombardijo sicer nima le lepih spominov, na dirki leta 2020, ki je prav tako potekala od Bergama do Coma, je izjemno grdo padel na spustu s Sormana, čez ograjo mostu je zgrmel v globino.

Remco Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

"Želim se uvrstiti v prvo deseterico, a šlo bo za izjemno dolgo dirko, Pogačar pa bo najverjetneje poskrbel, da bo vse skupaj eksplodiralo že 100 kilometrov pred ciljem. Za vse ostale bo izjemno težko, vendar se bom potrudil po najboljših močeh. To bo boj Tadeja proti vsem ostalim. Za zmago proti njemu bo potrebno uprizoriti taktično mojstrovino. Ni nemogoče, zagotovo pa je on uzjemno velik favorit. Mi bomo dirkali brez pritiska, zato si bomo morali pač nekaj izmisliti," pa je po zmagi na četrtkovi preizkušnji Gran Piemonte, dobil jo je s samostojnim begom v dolžini 40 kilometrov, dejal Američan Neilson Powless.

Že 118. izvedba Il Lombardie bo dolga 252 kilometrov, kolesarji bodo morali premagati 4800 višinskih metrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice