Šport > Kolesarstvo
557 ogledov

Kako svetla prihodnost! Nadarjeni Slovenec v pravem trilerju do evropske krone!

Ažbe Kalinšek Instagram/Ažbe Kalinšek
Monika Hrastnik deveta na EP, Ažbe Kalinšek novi evropski prvak do 17 let.

Slovenska gorska kolesarka Monika Hrastnik, nekdanja trikratna evropska prvakinja in lanska podprvakinja, je na evropskem prvenstvu v spustu v Švici zasedla deveto mesto. Medtem pa se je nadarjeni Ažbe Kalinšek v Champeryju v kantonu Valais veselil skupne zmage med mlajšimi mladinci, so sporočili iz Kolesarske zveze Slovenije.

Naslova evropskih prvakov sta sicer v članski kategoriji osvojila Švicarka Lisa Baumann in Avstrijec Andreas Kolb. Med člani Slovenija tokrat ni imela predstavnika, saj je Luka Berginc zaradi poškodbe ramena nastop odpovedal. Med prijavljenimi za svojo ekipo je bil Miran Vauh, ki pa navsezadnje ni dirkal.

Tudi najboljša Slovenka vseh časov v spustu Hrastnikova tokrat ni bila v vrhu. Razvrstitveno vožnjo je končala na šestem mestu. V finalni vožnji je svoj čas nekoliko izboljšala, pa vendar je bila na koncu deveta. Proga ji je bila sicer všeč, a je pogrešala kakšen obisk Champeryja že prej.

Monika Hrastnik | Avtor: Profimedia Profimedia

"Proga mi je bla všeč, ampak je res posebna in bi bilo lepo, da bi bila vsaj enkrat prej tukaj. Za finale je bila proga že zelo uničena, veliko prahu, drseča. Dala sem vse od sebe, naredla sem kar nekaj napak in očitno enostavno nisem dovolj spustila zavor. Vesela sem, da sem vikend zaključila brez padcev in naredila dober trening za svetovno prvenstvo," je izjavila po svojem nastopu.

Nas je pa zato tokrat navdušil mladi Ažbe Kalinšek, ki je bil najprej v sobotnem razvrstitvenem nastopu drugi najhitrejši, nato pa je v nedeljskem finalu dosegel najboljši čas kategorije in se veselil zmage. Drugo mesto je zasedel Španec Marcel Barrachina Navarro z vsega stotinko zaostanka, tretje pa Britanec Rowan Cross, ki je zaostal 2,27 sekunde. Drugi Slovenec Max Žvegla po padcu v razvrstitvenem nastopu ni nastopil v finalu.

Zadnja velika akcija slovenske gorskokolesarske reprezentance bo konec avgusta svetovno prvenstvo v Andori. Prvo ime v spustaški skupini slovenske ekipe bo spet Monika Hrastnik. Naš mladi junak Ažbe Kalinšek še ne more nastopiti, ker pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze (Uci) lahko tekmujejo najmanj 17 let stari tekmovalci. Imena članov reprezentance bo tako selektor Sebastjan Zmrzljak potrdil v naslednjih dneh.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.