Šport > Kolesarstvo
390 ogledov

"Pogačar je ekstremen primer, a takšna prevlada ..."

Tadej Pogačar Profimedia
Popolna prevlada Tadeja Pogačarja bi lahko imela kratek rok trajanja, meni nekdanji nizozemski kolesar.

Tadej Pogačar še naprej ostaja glavna tema kolesarskega sveta, potem ko je sezono 2024, v kateri se je z zlatimi črkami zapisal v športno zgodovino, zaokrožil s prepričljivo zmago na dirki po Lombardiji.

To je bila že njegova četrta zaporedna zmaga na zadnjem spomeniku sezone. Pogačar je sicer sedemkratni zmagovalec enodvnevnih klasičnih dirk, doslej pa je osvojil tri od petih spomenikov. 

Ob štirih naslovih v Lombardiji je še dvakrat zmagal na Liège–Bastogne–Liège, enkrat pa na dirki po Flandriji. Do dopolnitve peterčka mu manjkata še naslova na Milano–San Remo in Pariz–Roubaix.

Tadej Pogačar "Če bo tako ..." Šport Kolesarski svet v šoku zaradi Pogačarja, bojijo se tega, kar prihaja

Pogačar je sobotno preizkušnjo dobil z več kot tremi minutami naskoka pred najbližjim zasledovalcem Remcom Evenepoelom, s čimer je samo še potrdil svojo premoč nad konkurenco.

V luči njegove nedotakljivosti v ospredje vse bolj prodira razprava, ali je dominacija enega kolesarja lahko dolgoročeno gledano škodljiva za šport. Kaj o tem pravijo tekmeci in strokovnjaki, si lahko preberete TUKAJ.

O premoči slovenskega asa se je v pogovoru In De Leiderstrui razgovoril tudi nekdanji nizozemski kolesar Thomas Dekker, ki opozarja, da ima takšna dominacija vedno omejen rok trajanja.

Roglič Po sezoni Šport Roglič se šali: Izbiral bom dirke, kjer ne bo Tadeja

"Tadej Pogačar je za pet odstotkov boljši od vseh časov," je ocenil Dekker in predlagal eno izmed možnih rešitev za zagotavljanje večje konkurenčnosti. "Snovalci dirk bi lahko začrtali manj zahtevne trase. S tem bi imeli tudi drugi kolesarji več presežka, povečalo bi se število tekmovalcev, ki bi traso lahko premagali. Zmagovalec bi bil verjetno še vedno isti, ker bi pač dirkal še toliko močneje. Toda ja, zahtevne trase s tako dominantnim kolesarjem so lahko recept za dolgočasno dirko," je povedal Nizozemec, ki pa ne vidi razloga za skrb.

"Nadvlada bo minila sama od sebe. Kadarkoli en kolesar močno izstopa, to ne traja dolgo. Res pa je, da imamo zdaj ekstremen primer. Vprašanje je, kako dolgo bo trajalo. Na srečo me to ne spravlja v slabo voljo, sicer ne bi snemal podkastov na to temo," je zatrdil nekdanji zmagovalec dirke Tirreno-Adriatico.

Daleč za Pogijem Šport Evenepoel pojasnil, zakaj je objokan pripeljal v cilj

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.