Šport > Kolesarstvo
31300 ogledov

Remco besnel, Roglič naj bi si pomagal s prepovedanim pripomočkom

Primož Roglič Profimedia
Remco Evenepoel je besnel po prvi etapi dirke po Baskiji, potem ko so organizatorji dovolili ekipi Bora-hansgrohe nastopiti z naglavnimi nogavicami, ki naj bi bile prepovedane.

Ponedeljkov kronometer, s katerim se je začela prestižna etapna dirka po Baskiji, je minil v znamenju slovenskega kolesarskega šampiona Primoža Rogliča ki je zmagal, kljub temu da je v zadnjih metrih preizkušnje narobe zavil in se nekaj časa peljal v napačni smeri. Vseeno je kmalu ugotovil svojo napako, se vrnil na pravo pot ter uspel zadržati dovolj prednosti za etapno zmago.

Dosti huje pa je napaka stala velikega Rogličevega rivala Remca Evenepoela, ki je padel po vsega nekaj metrih preizkušnje ter tako izgubil veliko dragocenega časa, zaradi česar je bil na koncu v cilju "šele" četrti, z enajstimi sekundami zaostanka.

A namesto da bi se jezil nase, ker mu je amaterska napaka v prvem zavoju odnesla etapno zmago, je razlog za poraz tokrat našel pri organizatorjih in mednarodni kolesarski zvezi (UCI), ki naj bi Bori-hansgrohe dovolili uporabo tako imenovane "naglavne nogavice", ki bi morala biti prepovedana.

"Ni nam bilo več dovoljeno tekmovati s temi naglavnimi nogavicami. Toda kolesarji Bore-hansgrohe so jih nosili. Na spletni strani UCI piše, da so prepovedane od drugega aprila dalje! Toda prejeli smo elektronsko sporočilo, ki je potrjevalo, da prepoved stopi v veljavo s 1. aprilom. Kajti že na dirki Pariz-Nica so rekli, da je bilo takrat zadnjič, da smo lahko nastopili z njimi. Mislim, da še sami zase ne vedo," je bil po prvi etapi dirke po Baskiji besen eden izmed glavnih Rogličevih konkurentov v boju za skupno zmago.

Remco Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

"Če nam povedo, da nekaj več ni dovoljeno od prvega aprila dalje, potem verjamemo, da to ni več dovoljeno od prvega aprila dalje. In potem objavijo nekaj čisto drugega na spletni strani. Nismo želeli tvegati," je bil Remco besen zaradi aerodinamične prednosti, ki naj bi jo ekipa Bore imela zaradi naglavne nogavice pod svojo čelado, katere se pri Soudal-QuickStepu zaradi nejasnih navodil niso upali uporabiti.

Remco je tudi opozoril, da so jim vsega dve uri pred začetkom kronometra sporočili novo odločitev, da so prav tako prepovedali tudi nošenje radijskih sprejemnikov na prsih, da si jih morajo kolesarji ponovno namestiti na hrbet.  Vse več kolesarjev se je namreč zaradi aerodinamične prednosti odločilo, da radijski sprejemnik rajši nosijo na svoji sprednji strani. A jim je vodstvo tekmovanja vsega dve uri pred začetkom dirke tudi to prepovedalo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
 • Avatar mahatma2
  mahatma2 12:21 03.april 2024.

  Padel je kot bi bil idiot ne pa vrhunski kolesar. Vem , da se to lahko zgodi prav vsakomur , toda večina reče sam sem kriv. Remco pa ni nikoli kriv, on je superman z napako in to z veliko ...prikaži večo , ki se nahaja v njegovi glavi.

 • Pepe007 10:38 03.april 2024.

  Pri naši zakonodaji smo navajeni, da so stvari malce neurejene v začetku in da prvi popravki zakonov in podzakonski akti povedo, kaj je "umetnik s tem hotel povedati". Pri profesionalni kolesarski zvezi bi pričakoval, da so dejstva trdna in nedvoumna. ...prikaži več Ne sledim, zakaj so to sploh prepovedali? Ali ukinejo posebna kolesa za kronometer, ali pa dovolijo tudi te aerodinamične dodatke. Če jih imajo vsi, razlike ni.

 • Avatar Garancija
  Garancija 08:07 03.april 2024.

  Saj ima še dost priložnosti do konca,pa naj pokaže kaj zna.Čakamo na hribe,pa naj pol pizdi

Sorodne novice