Šport > Kolesarstvo
3464 ogledov

Šok! Olimpijski prvak brez mesta v ekipi, ne bo branil zlate medalje

Richard Carapaz Epa
Carapaz ne bo branil olimpijske zmage. Kolesarski zvezdnik se z odločitvijo nikakor ne strinja.

Ekvadorski kolesar Richard Carapaz ne bo branil olimpijske zmage iz Tokia, saj ga tamkajšnja zveza ni uvrstila v ekipo za Pariz, kjer bo na cestni dirki lahko nastopil le en kolesar iz te države. Prednost pred Carapazom je tako dobil Jhonatan Narvaez, ki je uspešno kolesaril na v nedeljo končani dirki po Italiji, kjer je tudi dobil eno etapo in nosil rožnato majico.

Zveza je pojasnila, da je predstavnika izbrala na podlagi predpisov Ekvadorskega olimpijskega komiteja (COE), ki je menil, da se mora na igre uvrstiti boljši s svetovne lestvice. A pri tem ni navedel, ali z lestvice 12-mesečnega obdobja ali z lestvice zadnjega obdobja. Zveza se je odločila za slednjo, kjer je bil za razliko od prve Narvaez boljši.

Jhonatan Narvaez | Avtor: Profimedia Profimedia

Carapaz se z odločitvijo ne strinja, meni, da izbirni proces ni bil pravičen, saj so merila določili šele marca, ko so kolesarji oziroma ekipe že imeli narejeni načrt dirk. Kljub temu je Narvaezu, ki bo na igrah nastopil tako v kronometru kot na cestni dirki, zaželel srečo.

"Pravila bi morala biti jasna ob koncu olimpijskih iger v Tokiu 2021 ali vsaj ob koncu prejšnje sezone. Vsi bi morali startati iz enakega položaja, pri načrtih za sezono bi to morali vedeti," je dejal Carapaz, ki je letos zmagal na državnem prvenstvu v kronometru, na cestni dirki pa je bil prvak Narvaez, ki je zelo dobro nastopal tudi na januarskih dirkah v Avstraliji.

V Tokiu sta sicer tekmovala oba, Carapaz pa je na cestni dirki kar nekoliko presenetljivo opravil s konkurenco ter osvojil zlato medaljo. Drugo mesto je takrat osvojil Belgijec Wout van Aert, medtem ko je prvo zgodovinsko olimpijsko medaljo slovenskemu kolesarstvu s tretjim mestom privozil Tadej Pogačar. Čez nekaj dni je v dirki na čas njegov uspeh še nadgradil Primož Roglič, ki je postal olimpijski prvak.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice