Šport > Košarka
3052 ogledov

Hrvati pokajo od ponosa: "To je bil Luka Tragic!"

Luka Dončić Profimedia
Hrvaška športna javnost slavi visoko zmago nad Slovenijo na kvalifikacijski tekmi za nastop na OI v Parizu.

Hrvaški košarkarji so v uvodnem obračunu kvalifikacijskega turnirja v Pireju, kjer se reprezentance potegujejo za olimpijsko vstopnico, nadigrali Slovence (108:92) in si s tem na stežaj odprli vrata v Pariz.

Slovenski košarkarji so na tekmi razočarali, tako kolektivno kot individualno. Voza naprej ni uspel potegniti niti utrujeni Luka Dončić, ki se je reprezentanci pridružil prejšnji teden po dolgi in naporni sezoni onkraj luže.

Slovenski zvezdnik je v 37 minutah zadel le osem od 23 metov iz igre (0/9 za tri točke), a je kljub tem prišel do trojnega dvojčka (11 skokov, 10 podaj) in srečanje končal na vrhu lestvice najboljših strelcev. 

Luka Dončić Slovenci v šoku Šport Dončić zgrožen: "Tega si ne bi smel privoščiti" Žiga Dimec Blamaža Šport Kakšno razočaranje, Hrvatje razbili Slovence

Hrvaška zmaga dan po tekmi močno odmeva v regionalnih medijih širom nekdanje skupne države. "To je bil Luka Tragic v Pireju: Njegov čudežni niz je trajal 165 tekem, nato so se pojavili Hrvati," piše spletni portal Jutarnji.hr in dodaja: "Košarkar Dallasa je na slovensko razočaranje in našo srečo povsem zatajil na tekmi Hrvaško."

Številka 165 se nanaša na niz zaporednih tekem, na katerih je Dončić v dresu Dallasa ali slovenske izbrane vrste zadel vsaj eno trojko. Sinoči je zgrešil vseh devet poskusov, kar je bilo našim južnim sosedom v prav posebno zadoščenje.

Prepričljiva zmaga hrvaških košarkarjev je odmevala tudi drugod. "Kakšna senzacija. Hrvaška je zrušila Slovenijo in Dončića, zabila jim je 108 točk in jih oddaljila od OI v Parizu," piše srbski Telegraf. V nadaljevanju teksta je zapisano, da je hrvaški napad deloval kot švicarska ura in da Slovencem tokrat ni bilo pomoči.

"Slovenska katastrofa v Pireju. Hrvaška zrušila Dončića in ekipo v kvalifikacijah za OI v Parizu," pa so prispevek naslovil pri Blicu.

Hrvaški Index je zmago nad Slovenijo opisal kot reprezentančni vrhunec pod vodstvom selektorja Josipa Sesarja.

"Hrvati ponižali Dončića, natresli so mu 108 točk. Veliki debakel Slovenije, olimpijske igre pod vprašanjem," so zapisali kolegi pri Mondu in dodali: "Slovenija si ni mogla predstavljati, da jo bo z Lukom Dončićem v postavi Hrvaška povozila v Pireju."

"Slovenija je doživela debakel v prvem krogu kvalifikacijskega turnirja za OI. Hrvati so jih razbili 108:92 in pripravili veliko razočaranje za Luko Dončića," pa so zapisali pri bosanskem SportSportu.

Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) si je ob tej priložnosti izposodila citat iz priljubljenega filma Gladiator (2000) in ob fotografiji hrvaškega junaka Daria Šarića zapisala: "Are you not entertained?", kar bi v prevodu pomenilo: "Se ne zabavate?"

Za zadnja štiri mesta na igrah v Parizu, ki se bodo začele čez dobre tri tedne, se trenutno poteguje 24 reprezentanc na štirih kvalifikacijskih turnirjih. Poleg v Pireju, kjer so v drugi skupini Grčija, Egipt in Dominikanska republika (slednja je danes dobila uvodno tekmo proti Egiptu z 90:77), še v Valencii, Rigi in San Juanu na Portoriku.

Zmagovalci turnirjev se bodo na dvanajstčlanskem olimpijskem turnirju pridružili Francozom, ZDA, Srbiji, Nemčiji, Kanadi, Japonski, Avstraliji in Južnemu Sudanu. Najboljši iz Pireja bodo predtekmovanje v Lillu igrali proti Avstraliji, Kanadi in zmagovalcu turnirja v Valencii.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Rim 16:19 03.julij 2024.

    Mnogo bolj nujno bi bilo za Dončiča da najprej povsem pozdravi poškodbe, se spočije in potem pred sezono naredi dobre temeljne priprave za moč in kondicijo. Gre k temeljem in potem nadzidava.

  • Nelaži 16:03 03.julij 2024.

    ta zgodba z uvrstitvijo na OI je končana, Luka je preveč utrujen ostalo moštvo pa premalo motivirano in neuigrano. Morda bo več sreče naslednja leta, če bo prišel na plano še kak nov košarkarski talent.

  • dare326 13:23 03.julij 2024.

    Ali se samo meni zdi, da je Luka malo odebeljen in to ne od botoksa? Psihološka priprava ni samo stvar posameznika, pač pa tudi ekipe. Že pri ogrevanju se vidi, ali bo ekipa zmagala ali ne. Zato sem nehal hoditi ...prikaži več na tekme ali gledati celo tekmo. Gledam samo še best of, izgubljenih ne gledam.