Šport > Nogomet
132 ogledov

Pretres možganov je treba jemati bolj resno

pretres možganov nogomet Profimedia Pomoč nogometašu pri poškodbi glave.
Mednarodna nogometna zveza (Fifa) začenja kampanjo osveščanja o nevarnosti pretresa možganov.

Pod geslom "Ugani in zaščiti: nobena igra ni vredna tveganja" Fifa sodeluje s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), da bi pritegnili več pozornosti na zdravstvena tveganja in simptome travmatskih poškodb možganov, ki predstavljajo tveganje za nogometaše.

Ob tem Fifa zagotavlja tudi smernice za varno vrnitev nogometašev na igrišča po sumu ali potrjenem pretresu možganov.

"Pretres možganov je travmatska možganska poškodba in jo je treba vedno jemati resno. Če poznate znake pretresa možganov, se zavedate tveganj in pravilno zdravite pretres možganov, boste zagotovili, da je varnost igralca prednostna naloga," je ob tem dejal predsednik Fife Gianni Infantino.

Kampanja je namenjena vsem, od profesionalnega do otroškega in množičnega nogometa.

Pretres možganov je veliko tveganje, zlasti pri kontaktnih športih, kot so boks, hokej na ledu, ragbi in ameriški nogomet, piše nemška tiskovna agencija dpa. Tema pa postaja vse bolj pomembna tudi v nogometu, saj se nekateri strokovnjaki zavzemajo celo za prepoved igre z glavo. V ZDA so udarce z glavo preventivno že prepovedali v športu mladih, mlajših od enajst let.

"Vsi se moramo pogovarjati o pretresu možganov in poznati nevarnosti. To lahko reši življenja," je dejal nekdanji brazilski reprezentant David Luiz.

Mednarodni odbor za nogometna pravila Ifab je na marčevski skupščini v Glasgowu med drugim sklenili, da ne glede na že opravljene menjave lahko pride do dodatne menjave igralca, če obstaja sum na pretres možganov.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice