Šport > Nogomet
58945 ogledov

Hude obtožbe na račun Ronalda po tekmi s Slovenijo: "To je nelegalno!"

Ronaldo Profimedia
Cristiano Ronaldo je osumljen kršitve pravil po tekmi s Slovenijo v osmini finala evropskega nogometnega prvenstva v Nemčiji.

Portugalskemu reprezentantu Cristianu Ronaldu grozi denarna kazen in prepoved igranja zaradi domnevne kršitve pravil Evropske nogometne zveze (Uefa) po koncu tekme osmine finala s Slovenijo.

Napadalec savdskega Al Nassra je osumljen trženja iz zasede, zaradi česar je Uefa v preteklosti že kaznovala Danca Nicklasa Bendtnerja.

Portugalska reprezentanca je v osmini finala Eura 2024 po streljanju 11-metrovk izločila Slovenijo. Z bele pike je bil po 120 minutah igre natančen tudi Ronaldo, ki se je s tem odkupil za zapravljeno najstrožjo kazen v drugem podaljšku. Izkušeni veteran je po obrambi slovenskega vratarja Jana Oblaka jokal kot dež.

Slovenski kapetan je sicer tudi ob drugem soočenju krenil v pravo smer, a je bila Portugalčeva žoga dovolj močna in natančna, da je pristala v mreži.

Ronaldo | Avtor: Epa Epa

Še prej je velikansko priložnost za vodstvo Slovenije zastreljal Benjamin Šeško. Varovancem Matjaža Keka loterija ni bila naklonjena, tako da so Portugalci za napredovanje potrebovali samo tri serije.

Joao Palhinha in Cristiano Ronaldo "Bil sem na dnu!" Šport Portugalski zvezdnik razkril, kaj je rekel Ronaldu po zgrešenem penalu

Na svetovnem spletu se je kmalu zatem pojavil graf s prikazom frekvence Ronaldovega srčnega utripa na obračunu s Slovenijo. Portugalec je namreč tekmo odigral z merilno napravo ameriškega tehnološkega podjetja WHOOP, sicer enega izmed njegovih mnogih pokroviteljev, ki se ukvarja z razvojem naprav za merjenje srčnega utripa, športne zmogljivosti in kakovosti spanja.

Podatki razkrivajo Ronaldovo neverjetno sposobnost ohranjanja mirnih živcev v najbolj napetih trenutkih. Čeprav je le nekaj minut prej izgubil dvoboj z Oblakom, mu je pred izvedbo druge 11-metrovke uspelo srčni utrip umiriti na vsega 100 utripov na minuto, kar je bila najnižja frekvenca na celotni tekmi. 

Po doseženem golu je njegov utrip narasel na 150 udarcev in se kmalu zatem spet umiril. Ko je na belo piko stopil drugi portugalski izvajalec Bruno Fernandes, je Ronaldov utrip narasel na 125 udarcev, ob zmagovitem zadetku Bernarda Silve pa je podivjal na več 170 utripov, koliko je znašal tudi ob koncu drugega podaljška.

Kaj se dogaja? Šport Hud incident v zakulisju tekme med Slovenijo in Portugalsko

Ronaldo | Avtor: Profimedia Profimedia
Razkritja v zvezi z Ronaldovim srčnim utripom so naletela na kritike izkušenega poslovneža Ricarda Forta, nekdanjega vodje globalnih sponzorstev pri Visi in Coca-Coli, ki nogometnemu zvezdniku in njegovemu pokrovitelju očita prikrito oglaševanje oziroma t.i. trženje iz zasede, kar je v nasprotju s pravili Evropske nogometne zveze (Uefa).

"Cristiano in WHOOP tržita iz zasede na Euru 2024. To je nelegalno, zato je treba kaznovati tako nogometaša kot podjetje," je opozoril Fort in dodal: "Objava se nanaša na Uefine tekme ter omenja dve državni reprezentanci in enega izmed nogometašev na igrišču. S tem namigujejo na povezavo s tem dogodkom, kar je nezakonito."

Če bi bil podatki o Ronaldovem srčnem utripu pridobljeni med domačo vadbo, objava informacij ne bi bila sporna, še poudarja Fort.

Uefa je v preteklosti že ukrepala zaradi poskusa trženja iz zasede, in sicer je leta 2012 izrekla tekmo prepovedi in 100.000 evrov kazni danskemu reprezentantu Nicklasu Bendtnerju, ker je po doseženem zadetku na evropskem prvenstvu pokazal rob spodnjih hlač, na katerem je bilo zapisano ime irske stavne hiše Paddy Power.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 2
  • Ender3 20:03 04.julij 2024.

    Sedaj bodo to mediji pogrevali v nedogled..