Šport > Olimpijske igre
1397 ogledov

Olimpijska prvakinja toži Muska, trda prede tudi Trumpu

Imane Khelif Profimedia
Alžirska boksarka je sprožila sodne postopke zoper akterje digitalnega linča oziroma rasistične in seksistične kampanje, katere tarča je postala med olimpijskimi igrami v Parizu. Med obtoženimi so se znašla tudi znana imena.

Alžirka boksarka Imane Khelif, olimpijska prvakinja v kategoriji do 66 kilogramov, ki se je med igrami soočala s številnim obtožbami na račun njenega domnevnega spola, je sprožila sodno bitko zoper nadlegovalce na družbenih omrežjih, med katerimi je tudi izvršni direktor Tesle in lastnik družbenega omrežja X (nekdanji Twitter) Elon Musk ter slovita britanska pisateljica J.K. Rowling, znana predvsem po knjigah o Harryju Potterju.

Nabil Boudi, odvetnik Khelif, je postopek sprožil na pristojnem pariškem sodišču. Tožba je uperjena na splošno proti omrežju X, ki naj bi s svojo ohlapno politiko dopuščal in celo razpihoval sovražen odnos do novopečene olimpijske prvakinje. Musku in Rowling bi se lahko v kratkem na seznamu pridružil tudi nekdanji ameriški predsednik Donald Trump.

"V tožbi sta poleg nekaterih drugih imenovana tudi J.K. Rowling in Elon Musk," je za Variety povedal Boudi in dodal, da je predmet preiskave tudi Trump. "Tudi Trump je 'čivkal', ali ga bomo imenovali v tožbi ali ne, pa bo odvisno od naše preiskave."

Trum Musk | Avtor: Profimedia Profimedia

Imane Khelif se je za tožbo odločila po osvojeni zlati medalji v Parizu, kjer je bila tekom iger vseskozi v središču polemike o spolu ter upravičenosti njenega nastopa v ženski konkurenci. Afer je dobila zagon po njeni zmagi nad italijansko tekmico Angelo Carini, ki je od dvoboja odstopila po vsega 46 sekundah.

Khelif, ki se je udeležila tudi olimpijskih iger v Tokiu, kjer njen nastop ni bil deležen posebne pozornosti, se je po odločitvi Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) lahko potegovala za odličja v Parizu, čeprav so ji leta 2023 prepovedali udeležbo na SP zaradi previsokih vrednosti testosterona. Kasneje se je sicer izkazalo, da naj bi pri njej takrat preverjali zgolj kromosome, ne pa tudi dejanske ravni testosterona.

Imane Khelif | Avtor: Profimedia Profimedia

Polemika glede alžirske boksarke je močno odmevala tudi na družbenih omrežjih, kjer so precej ostra stališča izražale tudi nekatere slavne osebnosti. "Prosim vas, če mi lahko pojasnite, kako se lahko strinjate s tem, da moški pretepa žensko za vašo zabavo. To ni šport. Od nasilnega goljufivca v rdečem pa vse do organizatorjev, ki so to dopustili, to so moški, ki uživajo v svoji premoči nad ženskami," je zapisala Rowling. V drugi objavi je fotografiji Khelif pripisala, da gre "za moškega, ki uživa v trpljenju ženske, katero je pravkar udaril v glavo."

JK Rowling | Avtor: Epa Epa

Oglasil se je tudi Trump in napovedal, da bo ženski šport ubranil pred moškimi vsiljivci.

Zgovoren je bil tudi Musk, ki je delil objavo plavalke Riley Gaines in podprl njeno stališče, da "moški ne sodijo v ženski šport." "Vsekakor," je zapisal ameriški poslovni mogotec.

Sovražne odzive javnosti je že med igrami v Parizu obsodil predsednik Moka Thomas Bach, ki je dejal, da je takšen "sovražni govor popolnoma nesprejemljiv."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • asmas1965 11:53 14.avgust 2024.

    čisto enostavno.Pogledat v mednožje .Če si je "bibmbeka odrezal je brazgotina.če ima pa ženske spolne organe( z maternico in jajčniki vred ) je torej ženska.Vsekakor ne verjamem da je ženska,ker obstajajo dokumenti da je rojen kot fantek-ker pa se mu ...prikaži veču je zasukalo v glavi se pretvarja da je ženska.sodišče bo to dokazalo.