Šport > Olimpijske igre
219 ogledov

Garnbret ne razmišlja o obrambi olimpijskega naslova

Janja Garnbret Epa
Dvakratna olimpijska prvakinja Janja Garnbret po zmagi v Parizu še ne razmišlja o obrambi naslova na olimpijadi v Los Angelesu leta 2028.

Daleč najuspešnejša športna plezalka na svetu Janja Garnbret po vrhunsko odplezani finalni rundi olimpijskih iger v Parizu še ni mogla napovedati, ali bo nastopila tudi na olimpijskih igrah čez štiri leta v Los Angelesu. V Parizu je ubranila naslov prvakinje iz Tokia, o Los Angelesu, razumljivo, še ne razmišlja.

"Los Angeles je še daleč. Do takrat se lahko vmes karkoli zgodi, takrat bom stara 29 let, sicer bom še mlada, ampak. Ne vem iz glave," je povedala slovenskim novinarjem po koncu fizično in psihično utrujajočega finala, v katerem je dosegla tisto, po kar je prišla v Pariz.

Janja Garnbret | Avtor: Epa Epa

Petindvajsetletna šampionka je postala prva športna plezalka z dvema zlatima olimpijskima odličjema. Postala je tudi prva Slovenka po Tini Maze z dvema olimpijskima zlatima medaljama. Maze je Olimp osvojila leta 2014 na igrah v Sočiju z zmagama v smuku in veleslalomu.

Telovadec Miro Cerar, ki je na konju z ročaji slavil v Tokiu 1964 in nato še v Ciudad de Mexicu štiri leta pozneje, je bil prvi Slovenec, ki je ubranil olimpijsko zlato. Garnbret je 56 let kasneje postala druga Slovenka za Cerarjem, ki je zmagala na dveh zaporednih olimpijskih igrah v isti disciplini.

Sicer v disciplini z istim imenom, a v spremenjeni obliki v primerjavi z igrami v Tokiu. V Tokiu pred tremi leti so se na olimpijski premieri tega športa merili v hitrosti, balvanih in težavnosti, v Parizu pa je hitrost pridobila samostojni status.

Janja Garnbret | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA
Za odgovor na vprašanje, ali bo plezala še čez štiri leta na OI v Los Angelesu 2028, je seveda prezgodaj, a Garnbret pravi, da ta nikakor ni odpisan.

Seveda pa je vprašanje, ali bo kombinacija še na olimpijskem sporedu. V plezalni srenji pričakujejo, da bodo na igrah v mestu angelov na voljo trije kompleti odličij torej v balvanskem, težavnostnem in hitrostnem plezanju. Na balvanih in v težavnosti bi bila Garnbret seveda prva favoritinja za zlati medalji.

"Če bo na naslednjih olimpijskih igrah še kakšen drug format tekmovanja, bo tudi tam naša Janja prva favoritinja," je prepričana Maja Štremfelj, ki je z dekliškim priimkom Vidmar v vertikali navduševala pred Garnbret.

Po njenih besedah je sicer format tekmovanja v športnem plezanju, kot je bil v Parizu, torej kombinacija balvanskega dela in težavnosti, najboljša različica tekmovanja za Garnbret. "Ampak saj je povsod skorajda nepremagljiva. Karkoli bo v Los Angelesu, se Janja ne bo ustrašila in bo šla na polno. Seveda, če še ima takšne želje in cilje, a mislim, da jih ima," je povedala nekdanja plezalka.

Dosežek Garnbret občuduje tudi član stare slovenske alpinistične šole Viki Grošelj, ki je prepričan, da si športno plezanje nedvomno zasluži olimpijski status.

"Glede na njegovo priljubljenost me ne skrbi za to, da plezanje ne bi ostalo na olimpijskih igrah. Vse druge države, ki si želijo zmagati v športnem plezanju, pa mislim, da zelo skrbi, kdo bi lahko ponovil ta izjemen uspeh naše Janje," dodaja Grošelj.

Z novim formatom olimpijskega tekmovanja bi se razširil tudi krog Slovencev, ki bi lahko potencialno merili na odličje. Mia Krampl in Luka Potočar sta v Parizu tekmovanje sklenila v predtekmovanju, kot specialista za težavnost bi v Los Angelesu merila na finale v težavnosti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 15:21 12.avgust 2024.

    Slovenski MS mediji pregovorno pri teh stvareh pretiravajo..Tudi na škodo športa in športnikov..