Šport > Košarka
418 ogledov

V odločilnih trenutkih je žogo v roke vzel Curry

Steph Curry Profimedia
Ameriški košarkarji sedemnajstič olimpijski prvaki.

Košarkarji ZDA so v finalu olimpijskega turnirja premagali Francijo z 98:87. To je njihova sedemnajsta zlata medalja na olimpijskih igrah, skupno pa jubilejna dvajseta. Bron so osvojili Srbi, ki so bili boljši od aktualnih svetovnih prvakov Nemcev s 93:83.

Američani, ki so v Pariz prišli z zvezdniško zasedbo iz lige NBA, ki jo košarkarski strokovnjaki primerjajo s prvim sanjskim moštvom iz Barcelone 1992, so petič zapored osvojili zlato medaljo.

Za ZDA je bila to 36. zmaga na zadnjih 37 tekmah na olimpijskih igrah. Edini poraz v tem času so doživeli v predtekmovanju prejšnjih iger v Tokiu proti Franciji. Prav njo so nato premagali v finalu.

Francija je četrtič igrala v finalu olimpijskih iger in doživela četrti poraz. Vsakokrat so jo premagali prav Američani.

Ameriška zasedba selektorja Steva Kerra je podobno kot proti Srbiji do zmage prišla šele v zaključku tekme. Za razliko od polfinala so ZDA vodile večji del tekme (35:06 minute so bile v vodstvu), Francija pa se jim je tri minute pred koncem približala na vsega tri točke zaostanka (82:79).

Odločilno vlogo je znova odigral eden najboljših strelcev z razdalje v zgodovini Stephen Curry. V dobrih dveh minutah je zadel štiri trojke in odločil zmagovalca. Curry je dosegel 24 točk ob metu 8:12 za tri točke.

Devin Booker in Kevin Durant sta k zmagi dodala po 15 točk, 14 točk in 10 podaj pa je prispeval LeBron James. Američani so skupaj zadeli 18 od 36 metov za tri točke in imeli 29 podaj ter deset ukradenih žog.

Za Francijo sta največ točk dosegla 20-letni in 222 centimetrov visoki Victor Wembanyama (26 točk, met iz igre 11:19, trojke 3:8) ter Guerschon Yabusele (20 točk, met iz igre 6:14).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice