Šport > Olimpijske igre
4474 ogledov

Garnbret prva po polovici finala, a le z 0,4 razlike in poškodbo prsta

Janja Garnbret Profimedia
Slovenska športna plezalka Janja Garnbret ima novo priložnost za olimpijsko kolajno.

Janja Garnbret je z odliko opravila prve nastope v Parizu in se z zanesljivo zmago v polfinalu uvrstila v finale, kjer se meri osem tekmovalk. Odločilno prednost si je slovenska šampionka priplezala na balvanih, saj je kot edina osvojila vse štiri vrhove, v težavnostnem plezanju pa je enak dosežek kot aktualna olimpijska prvakinja dosegla še Japonka Ai Mori. Obe sta priplezali do predzadnjega oprimka.

S prvim mestom v polfinalu si je Garnbretova zagotovila tudi to, da se  bo zadnja podala v steno težavnostne preizkušnje, prav tako pa bo svojim sedmim tekmicam sledila na balvanih. 

Vse tekmovalke so najprej imele dve minute časa za ogled posameznih balvanov. V slovenskem taboru so si želeli čim težjo postavitev, saj bi s tem bolj do izraza prišla kakovost slovenske plezalne zvezdnice.

Prvi balvan

Kot prva je na prvem balvanu nastopila Južnokorejka Chaehyun Seo, ki je prišla do druge cone, nato pa se ji v dveh poizkusih ni uspelo obdržati na vrhu (9,5). Uspešnejša je bila Britanka Erin McNeice, ki je do vrha prišla v drugem poizkusu (24,9), še boljša pa Avstralka Oceania Mackenzie, ki je prišla do maksimalnih 25 točk, na vrh je namreč prišla v prvo. To je ponovila tudi Francozinja Oriane Bertone.

Veliko težav je ž z vhodom na balvan imela Mori, ki ji tudi zaradi nizke rasti prvi balvan ni ustrezal. Na koncu je zabeležila ničlo. Američanka Brooke Raboutou je prišla do 24,7 točke, Avstrijka Jessica Pilz pa do 24,9. Sledil je nastop Janje Garnbret, ta je v prvo prišlo do vrha. Za 25 točk je potrebovala le 29 sekund.

Janja Garnbret | Avtor: Profimedia Profimedia

Do vrha je prišlo šest plazalk, prvi balvan očitno ni bil pretežek. 

Drugi balvan

Na drugem balvanu se Seo ni uspela zadržati na drugi coni, še naprej je bila odlična McNeice, ki je z novimi 25 točkami že prišla do skupno 49,9 točke. Le za desetinko je za njo zaostala Mackenzie. Tudi Bartone se je zadržala na vrhu (49,9).

Mori je vse bolj zaostajala, na drugem balvanu je osvojila 9,7 točke. Raboutou je prišla do vrha (49,5), nato tudi Pilz (49,5). Garnbret je prišla do druge cone in 10 točk, nato pa ji je zmanjkalo ravnotežja. Kasneje ji je uspelo priti do vrha, skupno je bila pri 49,8 točke.

Tretji balvan

Seo tudi v tretje ni bila ravno uspešna, še drugič je osvojila 4,8 točke, skupno je na treh balvanih imela le 19,1 točke. Tokrat se je zalomilo tudi McNeice, na tretjem balvanu, kjer je bilo potrebno predvsem pokazati moč, je zabeležila ničlo. Tudi Mackenzie ni šlo, osvojila je 4,9 točke (54,7), Bertone je z ničlo ostala pri 49,9 točke.

Mori je kot prva premagala tretji balvanski izziv, njen rezultat se je povečal na 34,5 točke. Raboutou je še trtjič osvojila vrh in se v tem trenutku ustavila pri 74,4 točke. V treh balvanih je izgubila le 0,6 točke.

Pilz ni bila uspešna, tokrat je osvojila pet točk, v prvo pa je do vrha prišla Garnbret. Z novo 25-ico je prešla v vodstvo s 74,8 točke.

Janja Garnbret | Avtor: Profimedia Profimedia

Četrti balvan

Seo je osvojila drugo cono, balvanski del finala je sklenila z 28,9 točke. McNeiece je obstala skupno pri 59,5 točke, Mackenzie ni uspela priti do druge cone, njen seštevek je po četrtem balvanu znašal  59,7 točke Podobno uspešna je bila tudi Bertone, ki se je na dve desetinki približala Avstralki (59,5), z Britanko pa sta imeli enak rezultat.

Mori je osvojila prvo cono, s 4,5 točke pa je bila skupno pri 39,0 točke.

Sledil je nastop Raboutoujeve, ki je po treh balvanih za Slovenko zaostajala le 0,2 točke. V prvih treh poizkusih se je vselej dotaknila oprijemkov na drugi coni, a se ni uspela zadržati. Nato si je vzela čas za počitek, dobro minuto in 20 sekund pred iztekom časa, tekmovalke imajo na voljo štiri minute, pa je poskusila še enkrat. Končalo se je enako kot v prvih treh primerih. A sledil je še en poizkus, tokrat je prišla do druge cone, osvojila je 9,6 točke. 

Pilz je osvojila 4,8 točke (59,3).

Garnbret je predzadnjim balvanom imela zagotovljeno vsaj drugo mesto. Na začetku je imela nekaj težav, da je prišla do prve cone. Nato je uspela priti do druge cone, do vrha ni šlo. Svojo prednost pred Američanko je povečala za 0,2 točke. 

Slovenka je staknila poškodbo prsta.

Trenutni vrstni red:
1. Garnbret  84,4
2. Raboutou  84,0
3. Mackenzie  59,7
4. Bertone 59,5
    McNeice 59,5
6. Pilz  59,3
7. Mori 39,0
8. seo 28,9

Komentarjev 1
  • Enzgg4 12:34 10.avgust 2024.

    Potrjuje se, kar sem komentiral pri članku "Ob tej uri se začenja finale za Janjo Garnbret". S tem, da balvan ni njena paradna disciplina, najmočnejša je v težavnostnem. Upajmo samo, da je poškodba prsta iz dopoldanskega dela ne bo preveč ovirala. ✊️

Sorodne novice