Šport > Olimpijske igre
661 ogledov

"Vsega je konec, trdo delo celotnega življenja je prineslo srebro"

Toni Vodišek Profimedia
Koprski kajtar Toni Vodišek je v morju pred Marseillom osvojil srebrno medaljo, drugo slovensko odličje na olimpijskih igrah v Parizu.

Štiriindvajsetletni Toni Vodišek je v finale prišel kot prvi po rednem delu in je prenesel dve zmagi. Tako bi mu že zgolj ena v finalu zadostovala za skupno slavje, a mu to ni uspelo. Avstricu Valentinu Bontusu je namreč uspel preobrat, potem ko se je v finale uvrstil kot četrti brez prenešenih zmag.

Avstrijec, tretji letos na SP, je s tem dosegel največji uspeh v karieri. V novem olimpijskem razredu je do brona prišel 17-letni Singapurec Maximilian Maeder, prvi na svetovni lestvici, ki je letos ubranil naslov svetovnega prvaka. Kot četrti je tekmovanje končal Italijan Riccardo Pianosi, letošnji svetovni in evropski podprvak.

"Vsega je konec, trdo delo celotnega življenja, še posebej zadnjih štirih let, je prineslo drugo mesto na OI. To ni enostavno, veliko truda in odrekanja je bilo potrebno. Sedaj smo pokazali, da se lahko majhna Slovenija enakovredno meri z večjimi in močnejšimi državami, ki so bile danes tukaj," je za Radio Slovenija v prvi izjavi po vrnitvi na kopno povedal Vodišek.

Toni Vodišek | Avtor: Profimedia Profimedia

Ta je sicer že v četrtek imel priložnost, da osvoji zlato, a je v edini finalni regati ta dan zmagal Bontus. Sledila je prekinitev tekmovanja in prestavitev na današnji dan.

Ta se za Vodiška ni začel dobro. Že pred začetkom je prejel dve kazni. Ker je zamudil na start, je prejel 0,5 točke, ker ni imel čelade pred začetkom tekmovanja za pregled opreme na vidnem mestu, pa še dodatne 0,6 točke. Tako je imel že pred začetkom druge regate finala več kot točko pribitka. Tako mu niti zmaga v drugi finalni regati, prvi regati dneva, ne bi prinesla zlate medalje.

Po skoraj dvournem čakanju na veter, start je bil sprva predviden ob 12.13, so se finalisti naposled na tekmovališče odpravili ob 13.50. V drugi finalni regati je Bontus edini šel po drugi strani regatnega polja in je na prvi boji pridobil veliko prednost, drugi je v cilju bil Vodišek, ki pa je zaradi kazni nato izgubil dodatno mesto.

Vodišek je v tretji regati finala kot zadnji prečkal startno črto in je šel za razliko od preostale trojice na drugo stran regatnega polja, po isti kot v prejšnjem plovu Bontus. A Koprčanu ta odločitev ni prinesla uspeha in je kot zadnji prišel na prvo bojo, s 47 sekundami zaostanka za vodilnim Pianosijem. Sledil je padec Slovenca, že v naslednji stranici pa je povedel Bontus, ki je vodstvo obdržal do konca in s tem osvojil skupno zmago.

S srebrom je Vodišek osvojil četrto slovensko medaljo v jadranju. Pred njim je trikrat stal na zmagovalnem odru le Vasilij Žbogar.

Toni Vodišek | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 1
  • atamama 19:25 09.avgust 2024.

    Dober je kakor koli pogledamo...

Sorodne novice