Šport > Olimpijske igre
3955 ogledov

Grozljivi prizori na OI: "To je praktično konec kariere"

Lamecha Girma Profimedia
Poškodba svetovnega rekorderja bi lahko imela katastrofalne posledice za nadaljevanje njegove kariere.

Olimpijski tek na 3000 metrov z zaprekami je zaznamoval grozljiv padec aktualnega svetovnega rekorderja in olimpijskega podprvaka v tej disciplini Etiopijca Lameche Girme.

Girma jo je skupil ob padcu na predpredzadnji oviri poslednjega kroga tekme v svoji paradni disciplini. Pred tem je Etiopijec močno pospešil in za trenutek prevzel drugo mesto, nato pa pri preskakovanju s kolenom zadel oviro in grdo padel po tleh. Udarec je bil tako silovit, da je za nekaj časa izgubil zavest.

Lamecha Girma | Avtor: Profimedia Profimedia

Medtem ko je negibno ležal na tekalni površini, so mu na pomoč priskočil pripadniki zdravniške službe, ki so mu nadeli opornico in ga z nosili odnesli v zakulisje, od koder so ga nato prepeljali v bolnišnico. 

Girma | Avtor: X X

Medtem se je 23-letnik, ki je bil na OI v Tokiu srebrn na 3000 metrov z zaprekami, počasi ovedel. Iz njegove ekipe so kmalu zatem sporočili, da je njegovo zdravstveno stanje stabilno, drugih podrobnosti o razsežnosti poškodbe pa niso razkrivali. "Kolikor nam je znano, je v dobrem stanju in z njim naj bi bilo vse v redu," je pa v zvezi s atletom javil Mednarodni olimpijski komite (Mok).

Girma | Avtor: X X

Zaskrbljenost nad posledicami nesreče je v pogovoru za finske medije izrazil nekdaj vrhunski tekač čez ovire Arto Bryggare. "To je bil nervozen padec. Njegove kariere je s tem praktično konec. Tole ni bil nedolžno," je ocenil Bryggare. "Obstaja velika verjetnost zloma stegnenice ali pa hujše poškodbe mišic. Tudi če poškodba ni usodna za njegovo kariero, ga čaka dolgo okrevanje," je dodal.

Prizori so šokirali tudi izkušenega ameriškega poznavalca in komentatorja atletskih tekmovanj Leigha Diffeyja. "Atletiko komentiram že 40 let, pa še nikoli nisem videl tako nasilnega padca," je dejal.

"Girma je zelo dobro vedel, da je najmočnejši med vsemi tekmovalci," je še ocenil Bryggare in dodal: "A je pozabil, da mora najprej preskočiti oviro." 

Naslov olimpijskega prvaka je ubranil Maročan Soufiane El Bakkali 88:06,05). Srebro je pripadlo Američanu Kennethu Rooksu z 8:06,41, bron pa Kenijcu Abrahamu Kibiwotu (8:06,47).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Toma 21:58 08.avgust 2024.

    Poškodbe so sestavni del olimpiaden drugih tekmovanj. Še pri šahu se zgodi da ti robot zlomi prst!

Sorodne novice