Šport > Olimpijske igre
523 ogledov

Kristjan Čeh z ročno zavoro v veliki finale

Kristjan Čeh Pariz 2024 Facebook Kristjan Čeh na tekmovališču v Parizu.
Slovenski rekorder je s kvalifikacijami meta diska opravil brez večjih težav.

Kristjan Čeh je na olimpijskih igrah v Parizu v kvalifikacijah meta diska s 64,80 metra dosegel deveti izid se uvrstil v finale, ki bo v sredo ob 20.35. V skupini B je bil sicer tretji. Najboljši med vsemi je bil litovski svetovni rekorder Mykolas Alekna (67,47 m).

"Nisem najbolj zadovoljen, a je bil glavni cilj, da pridem v finale, in to sem dosegel. Ogrevanje je bilo sicer kar dobro, disk se je dotaknil kvalifikacijske norme, črte, ki jo je označevala. S tem sem lahko zadovoljen. V prvem mestu sem bil zelo nervozen, disk je letel prehitro v zrak in potem tudi hitro padel. V drugem metu sem bil preveč 'zakrčen', tudi tretji poskus ni bil dober," je nastop strnil Čeh.

Potem je izpostavil prepričanje, da bo v finalu nastopil veliko bolje. "Že po drugi seriji sem vedel, da bo daljava, ki sem jo dosegel, dovolj za finale. Bil sem dva metra pred tistimi, ki so bili na meji uvrstitve v zadnji del olimpijskih iger. Nihče me ni presenetil, vsi favoriti so naredili, kar je bilo treba. Kvalifikacije tako niso nikoli najboljša tekma, vsi se pripravljamo za finale. Jutri me čaka fitnes in 'tonizacija', potem bodo sledile imitacije metov. V sredo pa bo že finale. Vedno nerad napovedujem medalje, zadovoljen bom, če mi bo uspel tehnično dober met, potem bodo tudi daljave dobre," je dodal slovenski rekorder.

Čeh je drugi na svetovni lestvici ter je nastopil v drugi skupini. Prvi met se mu ni posrečil, orodje je previsoko letelo in pristalo pri okrog 61 m. Nato je namerno prestopil, da merilcem ni bilo treba opraviti svojega dela. Tako tekmovalec iz Podvincev ni izpolnil svojih želja, da bi že s prvim metom kvalifikacij opravil svoje pred finalom.

Že v prvem nastopu je avtomatično normo za finale (66 m) presenetljivo dosegel Nemec Clemens Prüfer (66,36 m), za katerega je bil daleč največji uspeh doslej srebro z mladinskih olimpijskih iger leta 2014 v Nanjingu. Nato se je na drugo mesto v skupini povzpel Čeh s 64,80 m, kar je bilo tedaj skupno osmo mesto. Po poskusu je pogledal v tla in zmajeval z glavo.

Kmalu nato ga je prehitel še Jamajčan Roje Stona (65,32 m). Čehov tretji in zadnji poskus je meril 64,56 m. S tem je končal na tretjem mestu v skupini in skupno devetem. Mesto za njim je bil Litovec Andrius Gudžius, nekdanji evropski prvak (leta 2018) in svetovni prvak (2017) je vrgel 64,07 m.

Prvi, ki je pred tem v skupini A dosegel normo za finale, je bil evropski podprvak Lukas Weisshaidinger. Avstrijec, ki je bil pred tem tretji na olimpijskih igrah v Tokiu ter tretji tudi na svetovnem prvenstvu v Dohi 2019 in na evropskem prvenstvu v Berlinu 2018, je vrgel 66,72 m in takoj končal kvalifikacije. S tem je bil tretji v skupini in tudi skupno, saj sta se v drugih metih neposredno v boj za medalje uvrstila še Mykolas Alekna (67,47 m) in Avstralec Matthew Denny (66,83 m). Slednji je med drugim Čehu lani odvzel skupno zmago na diamantni ligi.

Alekna je edini pred Čehom na svetovni lestvici in je letos izboljšal enega najstarejših svetovnih rekordov med atleti. Za 24-letnim Čehom je zaostal pred dobrim mesecem in pol na evropskem prvenstvu v Rimu. Tam je Čeh zmagal, branilec naslova Alekna pa je bil bronast. Tudi njemu uvodni met v kvalifikacijah ni uspel, saj mu je disk nekoliko zdrsnil iz roke.

Naslov olimpijskega zmagovalca bo branil Šved Daniel Stahl, ki je tudi svetovni prvak. A mu v kvalifikacijah ni šlo, s 65,14 m je bil šele šesti v skupini, pred njim sta bila tudi Jamajčana Traves Smukle (65,91 m) in Ralford Mullings (65,18 m).

Čeh je na zadnji tekmi pred olimpijskimi igrami 21. julija zmagal s 66,57 m v kraju Johvi v Estoniji. Prav tam je 16. junija lani dosegel slovenski rekord in je z 71,86 m izenačen na petem mestu v zgodovini discipline. Na olimpijskih igrah tekmuje drugič, pred tremi leti v Tokiu je brez trenerja zasedel peto mesto. Nato ni zapuščal zmagovalnega odra na velikih tekmah, nizal je zmage na diamantnih ligah in drugih tekmah.

Pestro na Ptuju

Ptujska mestna tržnica je od danes za tri dni odeta v olimpijske barve, saj so tam uredili olimpijsko mesto, v katerega obiskovalce vabijo k spremljanju olimpijskega dogajanja pred velikim ekranom, ob tem pa so v Zavodu za mladino, šport in turizem Ptuj pripravili tudi različne športne izzive. Vrhunec dogajanja bo v sredo zvečer, ko se bo Čeh, sicer krajan Podvincev, po pričakovanjih boril za eno od odličij.

Medtem ko bo torek minil bolj mirno, pa se v najstarejšem slovenskem mestu vrhunec dogajanja obeta v sredo zvečer, ko se bo Čeh po pričakovanjih boril za eno od odličij. Ptujčani in obiskovalci bodo držali pesti in spodbujali Kristjana Čeha do olimpijskega zlata, navijanju pa se bo pridružila tudi županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice