Šport > Olimpijske igre
291 ogledov

Đoković in Alcaraz v boju za zlato poskrbela za spektakel

Novak Đoković Profimedia
Đoković v teniškem spektaklu v Parizu do zgodovinske zlate medalje.

Srbski teniški zvednik Novak Đoković je na olimpijskih igrah v Parizu osvojil zlato medaljo med posamezniki in v zbirko izjemnih rekordov dodal še zadnjo stvar, ki se mu je toliko let izmikala. V finalu na igrišču Philippe-Chatrier je Srb po dveh podaljšanih igrah in skoraj treh urah boja s 7:6 (3) in 7:6 (2) strl Španca Carlosa Alcaraza.

Đoković, prvi nosilec olimpijskega turnirja in drugi igralec na svetovni jakostni lestvici ATP, ima na svojem računu kar 98 naslovov na najvišji ravni ATP, slavil je na 24 turnirjih za grand slam, s čimer je absolutni rekorder med moškimi, a manjkala mu je še zlata medalja z OI.

Na poletnih igrah 2008 v Pekingu je z bronom osvojil svojo edino olimpijsko medaljo pred tem. V Londonu 2012 in Tokiu 2021 je bil četrti, zdaj pa je z življenjsko tekmo na pesku 37-letnik osvojil še olimpijsko zlato. To je za Srbijo na letošnjih igrah druga medalja, tudi druga najžlahtnejšega sijaja.

Novak Đoković | Avtor: Profimedia Profimedia

Za 21-letnega Alcaraza, tretjega igralca na svetu in drugega nosilca, se je prvi olimpijski nastop končal s srebrno medaljo. Španec, ki ima 16 naslovov ATP, od tega osem na pesku, in štiri za grand slam, je danes pošteno namučil izkušenega Srba, tudi sam pa je prikazal nekaj lepih potez in dodal svoj podpis na legendarni dvoboj.

Prvi niz je bil povsem izenačen, tekmeca sta bila praktično do potankosti enakovredna. Že uvodne igre so trajale dolgo, oba, predvsem Alcaraz, sta imela nekaj priložnosti za odvzem servisa tekmecu, a so ostale neizkoriščene. V deveti igri je Đoković na primer ubranil pet brejk priložnosti Španca in na svoj servis povedel 5:4 v igri, ki je trajala slabih 15 minut.

Srb je imel pri prednosti 6:5 na servis Alcaraza žogico za brejk in zaključno žogico za niz, a se je Španec ubranil in že tako izjemno dolgi prvi niz poslal še v podaljšano igro. Navijače v teniškem kompleksu Roland Garros sta največja teniška mojstra v prvem nizu z več mojstrovinami in rešenimi žogicami tudi v tie-breaku zabavala več kot uro in pol. Z 1:0 pa je le povedel Đoković, ki je izkoristil prvo od treh zaključnih žogic v njem.

A to je bil zgolj začetek prave teniške poslastice, tudi za zgodovino, saj se drugi niz ni ne začel ne nadaljeval nič kaj bolj enostransko. Igralca sta še naprej uspešno zaključevala in dobivala igre na lasten servis. Tako tudi v drugem nizu gledalci niso bili priča niti enemu brejku, za razliko od prvega pa je tokrat Đoković niz poslal v podaljšano igro.

Toda če je bil do tega trenutka drugi niz povsem po notah prvega, kar se tiče vrstnega reda točk, le v obratni smeri, saj je prvi serviral Alcaraz, pa podaljšana igra ni minila po željah mladega Španca. Epsko predstavo je Nole kronal še z nekaj izvrstnimi potezami v tie-breaku in si priigral štiri zaključne žoge za zlato medaljo, a jih sploh ni potreboval, saj je zaključil že s prvo in na pariškem pesku končal v solzah.

Novak Đoković | Avtor: Profimedia Profimedia

Bronasto odličje si je v Parizu že v soboto priigral Italijan Lorenzo Musetti. Enajsti nosilec olimpijskega turnirja je bil s 6:4, 1:6 in 6:3 po dveh urah in 15 minutah boljši od 13. nosilca Felixa Auger-Aliassima iz Kanade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice