Šport > Olimpijske igre
946 ogledov

Izjemen uspeh, po 16 letih spet finale na OI za Slovenijo

Neža Klančar Profimedia
Neža Klančar je postala druga slovenska plavalka z uvrstitvijo v finale olimpijskih iger.

Slovenska plavalka Neža Klančar se je uvrstila v olimpijski finale na 50 metrov prosto. V polfinalu je v Parizu plavala 24,40 in dosegla nov državni rekord, po obeh polfinalnih skupinah pa je bil njen dosežek dovolj za delitev sedmega mesta, s čimer si je zagotovila finale. Švedinja Sarah Sjoestrem je s 23,66 dosegla nov olimpijski rekord.

Klančar je plavala v prvi skupini polfinala. S časom 24,40 je močno izboljšala svoj osebni in državni rekord, ki ga je dosegla dopoldne v predtekmovanju (24,64), to pa je bilo dovolj za delitev četrtega mesta v skupini s Kitajko Qingfeng Wu. Pred njima so končale Poljakinja Katarzyna Wasick (24,23), Kitajka Yufei Zhang (24,24) in Avstralka Shayna Jack (24,29).

V drugi skupini pa so bile nato hitrejše le tri. Poleg Sjoestrem še Američanka Gretchen Walsh (24,17) in Avstralka Meg Harris s 24,33.

Finale v tej disciplini bo na sporedu v nedeljo ob 18.30.

Neža Klančar | Avtor: Profimedia Profimedia

Klančar je na olimpijskih igrah v Parizu v svoji paradni disciplini 100 m prosto zasedla 14. mesto, zdaj pa se je izkazala še na pol krajši razdalji. Razpoložena je bila že dopoldne v kvalifikacijah, ko je bila tretja, z osebnim rekordom 24,64 sekunde pa se je s skupno 11. dosežkom prebila v večerni polfinale.

Štiriindvajsetletna plavalka je imela sicer na 50 m prosto prijavljen šele 23. izid, kljub temu pa odločno napovedala, da si na olimpijski premieri želi vsaj še en polfinale. Njen čas v predtekmovanju je bil 11. dosežek.

Uspeh Klančar je sicer šele druga ženska slovenska uvrstitev v veliki olimpijski finale. Pred njo je to leta 2008 v Pekingu uspelo le na koncu srebrni Sari Isaković.

"Do dopoldneva nisem verjel v finale. Ko pa so bile zjutraj vse skupaj, sem vedel, da je dosegljiv. Seveda me je skrbelo v polfinalu, ko sta imeli isti čas s Kitajko. A, kot si je Neža želela, so bile stotinke danes na njeni strani. Jutri bo vse na novo, verjamem, da lahko glede na videno rekord popravi še enkrat," je bil prvi odziv njenega trenerja Tomaža Torkarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice