Šport > Olimpijske igre
2040 ogledov

"Tadej je Tadej, njemu vse ustreza, kaj bi bilo, če ..."

Jan Tratnik Anže Malovrh/STA
Slovenska kolesarska reprezentanca je po zaslugi Jana Tratnika olimpijsko preizkušnjo v Parizu končala zadovoljna.

Na najdaljši cestni dirki v zgodovini OI je slavil Belgijec Remco Evenepoel in postal prvi v zgodovini med moškimi, ki je na enih igrah okoli vratu obesil dve zlati kolajni. Najboljši je bil namreč že na kronometru.

Za slovensko zasedbo, ki jo je za OI izbral selektor Uroš Murn, je bilo osmo mesto maksimum, je po koncu v mešani coni slovenskim novinarjem razložil 34-letni Jan Tratnik, ki je zaostal 1:16 minute.

"Na takih dirkah moraš biti agresiven, tudi v Avstraliji (na svetovnem prvenstvu, op. STA) sem bil skoraj srebrn, pa nismo imeli ekipe za nadzirati dirko. Če verjameš, se ti izide. Verjel sem vase, imel sem dobre noge, sicer je bilo zadnjih 50 km res težkih, ko ne veš več, ali si dosti dober ali ne," je dirko ocenil član Visma-Lease a Bika.

"Nisem odnehal, poskušal sem in poskušal ter videl, da se lahko borim za visoka mesta," je pristavil in se obrnil še k sprintu skupine za tretje mesto: "Kdor ima dober sprint, je lahko poskusil. Sam nisem dober sprinter, še posebej po lanski poškodbi kolena, ki mi je največ vzela prav v tem pogledu. Na koncu sem dal vse, kar sem lahko."

Jan Tratnik | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Zdaj "izjemno zadovoljen" odhaja na več kot zaslužen oddih. Tega je potreboval tudi po kronometru. Dan izpred sedmih dni je opisal na pomenljiv način.

"Malo sem se spočil, saj ni neke hude matematike. Upati na dober dan, še vedno pa sem moral opraviti dober trening ta teden. Po Touru res ni bilo časa za pripravo na kronometer, tudi vse tehnične težave ... Tisto je bil 'posran' dan, za pozabiti. Šel sem domov, sem prišel motiviran in naredil vse za to, da dosežem čim boljši rezultat," je dejal.

"Lažje mi je bilo, ker sem šel domov. Že tako me nič ni doma. Ravno toliko, da sem se za dva dni dal povsem na 'off' in že to je veliko pomenilo. Rekel sem si, da lahko dam le vse od sebe in če napadem 80 km do cilja in če ne gre, ne gre, odstopim in grem domov. Si vsaj lahko rečem, da sem poskusil," je še pristavil priljubljeni slovenski kolesar.

Najboljša slovenska uvrstitev na cestni dirki OI ostaja tretje mesto Tadeja Pogačarja iz Tokia. Zgolj hipotetično je o zvezdniškemu rojaku, ki se dirke v Parizu ni udeležil zaradi utrujenosti po Touru, spregovoril tudi Tratnik.

"Saj Tadej je Tadej, njemu vse ustreza, on lahko vse. Kaj bi bilo, če bi bilo ... Zagotovo bi bil dober in favorit. Vendar to je bil tudi Wout Van Aert, pa ga ni bilo spredaj. Zdaj nima smisla o tem razpredati," je na vprašanje novinarjev o možnostih Pogačarja na tovrstni dirki odvrnil danes najboljši Slovenec.

Drugi Slovenec v cilju Luka Mezgec je za zmagovalcem na 38. mestu zaostal sedem minut in 23 sekund, medtem ko sta Matej Mohorič in Domen Novak odstopila.

Luka Mezgec | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

"Vedeli smo, da bo zahtevno in da bo šlo mož na moža. Po zmagovalcu vidiš, kako zahtevna je dirka. Ko Remco zmaga, nikoli ni enostavno. Mislim, da smo kot ekipa super razdelili naloge, Jan je vrhunsko branil slovensko čast. Lahko smo zadovoljni," je v mešani coni razlagal Mezgec.

Šestintridesetletni Kranjčan je nato razkril, kakšne so bile naloge v slovenski izbrani vrsti. "Domen Novak je imel nalogo, da od starta nadzoruje položaj, nato pa smo si rekli, da se bomo podredili stilu dirkanja velikih držav," je začel član Jayco AlUle.

"Ko je Novak opravil nalogo, smo vedeli, da sta tu še Matej in Jan, da pokrivata napade in gresta na moč. Sam bi nekako poskušal 'zborbati', če bi bila večja skupina. A klanec na Montmartre je bil zame prehiter, 50 m predolg in sem zaostal. Jan pa je spredaj vrhunsko oddelal," je še dodal Mezgec.

Zdaj ga čaka najprej nekaj počitka po zahtevnem delu sezone doslej. "Za sabo imam že skoraj 70 tekmovalnih dni. Po počitku sledita dirki za veliko nagrado Plouayja in Hamburga. Čisto na koncu pa SP za Tadeja Pogačarja, kjer mu želim pomagati," je zatrdil Mezgec.

"Glede na zmagovalca vemo, da mu lahko le Tadej parira. Na žalost ne bomo nikoli vedeli," je nato še za konec o zmagovalcu letošnjega Gira in Toura dejal Mezgec. Ta je že pred dnevi menil, da Pogačar v Parizu ne nastopa, ker v slovensko žensko izbrano vrsto ni bila vključena njegova zaročenka Urška Žigart.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice