Šport > Olimpijske igre
394 ogledov

Z državnim rekordom do druge najboljše slovenske uvrstitve v Parizu

Neža Klančar Profimedia
Olimpijska prvakinja na 50 m prosto Sjöström, Neža Klančar šesta.

Slovenska plavalka Neža Klančar je na olimpijskih igrah v Parizu v finalu na 50 metrov prosto osvojila šesto mesto. S časom 24,35 je tudi postavila nov slovenski državni rekord. Zmagala je Švedinja Sarah Sjöström s 23,71. Srebrno medaljo je dobila Avstralka Meg Harris (23,97), bron pa Kitajka Yufei Zhang s 24,20.

Klančar je v polfinalu v Parizu v soboto plavala 24,40 in že takrat dosegla nov državni rekord, ki pa ga je tokrat še izboljšala za pet stotink. Njen sobotni dosežek je bil dovolj za delitev sedmega mesta in finalno uvrstitev.

Na teh OI je v svoji paradni disciplini 100 m prosto Klančar zasedla 14. mesto, 14. pa je bila tudi s štafeto 4 x 100 metrov prosto, v njej so nastopile še Katja Fain, Janja Šegel in Tjaša Pintar.

Kakovost dosežka potrjuje več statističnih podatkov. Doslej je imela Slovenija peterico finalistov plavalnega tekmovanja na olimpijskih igrah. Ob Sari Isaković, srebrni iz Pekinga 2008, so bili to še Borut in Darjan Petrič, Igor Majcen in Blaž Medvešek. Plavalka Olimpije je bila tudi ena od zgolj treh Evropejk v velikem finalu.

"Trije skoki, trije rekordi. Če bi plavala še enkrat, bi bila morda še hitrejša. Enostavno sem ponosna nase," je po tekmi povedala plavalka in razkrila, od kje jemlje energijo za stopnjevanje dosežkov na svoji olimpijski premieri: "Rada tekmujem, v tem uživam. Bilo je malo nervoze, a to znam obrniti sebi v prid in uživam v dirki. Najbolj vesela bi bila, če bi imela lahko še en start."

Neža Klančar | Avtor: Bor Slana/STA Bor Slana/STA

Za bronom je varovanka Tomaža Torkarja zaostala 15 stotink sekunde. "Seveda sem si potihem želela tudi stopničke, saj je to 50-metrski sprint. A tudi s šestim mestom moram biti več kot zadovoljna. Vesela sem, da sem na tekmi spet naredila vse prav in še enkrat izboljšala osebni rekord."

Tridesetletna Švedinja Sjöström, lastnica treh svetovnih rekordov, je bila najboljša že v kvalifikacijah. V polfinalu pa je nato prav tako slavila in s časom 23,66 postavila tudi nov olimpijski rekord.

Vfinalu ni bila tako hitra, za desetinko je zaostala za lastnim svetovnim rekordom z lanskega SP na Japonskem, je pa vseeno brez težav zmagala. Edina, ki se je v finalu še spustila pod 24 sekund, je bila Harris, Zhang pa je le za stotinko ugnala Američanko Gretchen Walsh na četrtem mestu.

Pred Klančar je v finalu končala še peta Poljakinja Katarzyna Wasick (24,33), za Slovenko pa sta ostali Kitajka Qingfeng Wu (24,37) in Avstralka Shayna Jack (24,39).

Sjöström je na pariških igrah že osvojila zlato kolajno na 100 m prosto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice