Šport > Olimpijske igre
1858 ogledov

Čeh brez kolajne, z olimpijskim rekordom za 3 cm slavil Jamajčan

Kristjan Čeh Profimedia
Kristjan Čeh četrti v finalu diska.

Kristjan Čeh je v kvalifikacijah zasedel šele deveto mesto, a je aktualni evropski prvak in svetovni podprvak vseeno sodil med favorite za osvojitev kolajne v metu diska.

V uvodnem metu je disk poletel do 67,27 metra, slovenski as pa je tako zadovoljen zapustil krog za met diska. Čeh je s tem rezultatom že presegel svoj izid iz Tokia, kjer je na koncu osvojil peto mesto.

Slovenca je v prvi seriji nato prehitel le svetovni rekorder Mykolas Alekna. Sin dvakratnega olimpijskega prvaka Virgilijusa Alekne, je zabeležil rezultat 68,55 metra. Tretji je bil s 66,89 Avstralec Matthew Denny.

V drugi seriji je Čeh še popravil svojo znamko. Njegov disk je pristal pri 68,41 metra.

Kristjan Čeh | Avtor: Profimedia Profimedia

Šved Daniel Stahl, branilec naslova iz Tokia,  se je nato prebil na tretje mesto s 66,95 metra, a je takoj za njim Denny zmogel daljavo 69,31 metra. S tem je prevzel vodstvo, Čeh je padel na tretjo pozicijo. Alekna se je hitro vrnil na vrh. Svojemu očetu je za osem centimetrov odvzel olimpijski rekord, ta je zdaj znašal 69,97 metra.

Tretja serija Čehu ni prinesla napredka, disk je vrgel v varovalno mrežo, dosežka pa niso izboljšali niti njegovi največji tekmeci. Četrti je bil sicer Avstrijec Lukas Weisshaidinger s 67,54. Po treh serijah je v konkurenci tako kot vedno ostalo še osem atletov.

A nato je na sceno stopil Jamajčan Roje Stona, ki je dosegel natanko 70 metrov. Čeh je po svojem metu ostal četrti, Denny tretji, Alekna pa drugi. 

Slovenski atlet je tudi po peti seriji ostal na četrtem mestu. Imel je še eno priložnost.

V zadnji seriji ga tekmovalci za njim niso prehiteli. Nato je tudi sam stopil v krog, za bron je potreboval daljavo 69,31 metra. A met se mu je povsem ponesrečil.

Tudi razlika med Alekno in Stono je ostala tri centimetre in Jamajčan je presenetljivo osvojil zlato odličje. Drugi je bil Litovec, tretji pa Avstralec.

Roje Stona | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 3
  • PasjaProcesija 22:01 07.avgust 2024.

    Časa za razmislek bo še dovolj. Mislim, da je Čeh vrgel svoj trenutni maksimum. Za kaj več bo potrebno korenito spremeniti pristop k trenažnemu procesu, vključujoč psihološko pripravo in stopnjevanje forme za večje tekme. Začne se z odrekanjem. V nasprotnem ...prikaži več primeru tudi 4. mesta in 68-69 metrov ni od muh, pač odvisno od ciljev posameznika. Ne recite, da vam nisem povedal že ob menjavi trenerja: https://www.zurnal24.si/sport/velik-adut-za-slovenko-kolajno-na-oi-se-je-razsel-s-trenerjem-420781

  • Kmodri_ 21:39 07.avgust 2024.

    Smola!

Sorodne novice